Skip to content

2013-03-07

2

Ki fog fizetni egy ötletért?

Készítő: Laci

Folytassuk sorozatunkat arról, hogy miként érdemes startupot indítani, és vállalkozást építeni. Még mindig a kezdeteknél járunk, de jól haladunk! Ígérem nem hagyom abba, és ha elkezded végigjárni Te is ezeket a lépcsőfokokat, akkor megcsinálhatod a saját vállalkozásod. (Most én is munka mellett és hétvégéken épp ezen dolgozok.) Eddig megnéztük, hogy miként tudod megtalálni a milliókat érő ötletet a vállalkozásod elindításához, majd azt ellenőrizni hogy jó-e, elég egyedi-e ez az ötlet, aztán pedig arról beszéltünk, hogyan fogsz belőle pénzt csinálni. Mert hát minden vállalkozás feladata ez! És most nézzük meg, hogyan is lehet tesztelni azt, hogy az üzleti modelled és a kidolgozott ötleted működni fog-e? Fogják-e venni és használni a felhasználók? 

Validálás

Csak akkor lesz pénz az eddig kitalált ötletedből, üzleti modelledből, ha a felhasználók elkezdik azt használni, vásárolni, és látszik, hogy lehet valami a dologból. Nem érdemes azonban hónapokat, éveket egy-egy fejlesztésbe ölni, tökéletesíteni a terméked/szolgáltatásod a végtelenségig, mielőtt a piacra dobod. Nincs ennyi időd! Ráadásul veszélyes is! Találkoztam már olyan vállalkozással, amely évekig tökéletesítette a szolgáltatását, és amikor kijött a piacra, senkinek nem tudta eladni, mert nem kellett. Erre persze nem gondoltak, hisz évekig csak terméket fejlesztettek. Szóval mindenképpen tudnod kell, hogy miként fognak a potenciális vásárlóid vélekedni a termékedről, és ha piacra dobod, elkezded értékesíteni, akkor pedig hajlandóak lesznek-e érte fizetni. És ezt érdemes még a kezdetekkor tesztelni, nehogy túl későn kelljen szembesülnöd azzal, hogy senkinek nem kell az, amiről azt hitted, hogy az fantasztikus és mindenki meg akarja majd tőled vásárolni, és a boltod előtt kígyózó sorok lesznek, vagy naponta ezrével fognak online vásárolni tőled stb. Hidd el sok ilyet hallottam már, és többségükből nem lett semmi. Szóval, kezdjük a validációt!

Hogyan ne validálj?

Megjelenés a médiában nem számít! Forgalmat, érdeklődést tud generálni, de ez önmagában semmit sem ér, ha a megnövekedett forgalom nem eredményez vevőket! A média nem igazán képes startupok esetében rossz ötletekből jókat faragni. Hasonló a helyzet akkor is, ha a terméked kap egy díjat. A vásárlóidat hidegen hagyja milyen elismerésekben részesült, őket csak a problémáik érdeklik! Az sem jó, ha az emberek “kedvelik” az ötleted. A kérdés újra az, hogy áldoznának-e pénzt arra, hogy használják? Szóval hogyan tudod igazán jól validálni az ötleted? A legegyszerűbb, és egyetlen megbízható módszer, ha piacra dobod, és megnézed hányan vesznek belőle.

Hogyan validáljunk?

validationHát igen. A legnehezebb kérdések egyike. Ha van egy ötleted, és mondjuk már el is kezdted a fejlesztéseket, akkor hogyan tudod megválaszolni például a befektetők azon kérdését, hogy “ki fogja megvenni a terméked”. Ezt nehéz bizonyítani akkor, amikor tulajdonképpen még semmid sincs. És hát itt lehet egy nagy csapdába, és egy ördögi körbe belekerülni. Ez a következő: van egy ötleted, aminek a kifejlesztéséhez pénz kellene, de a befektetők már konkrét eredményeket szeretnének látni, amiket te meg nem tudsz felmutatni. Ez egy olyan patthelyzet, amit nehezen lehet feloldani, de nem lehetetlen, mert egy ötletet is lehet validálni! Alapmű, amit mindenkinek el kell olvasnia, ha startupot indít, vagy vállalkozást alapít Eric Ries Lean Startup című könyve, ami lassan “startup bibliává” válik, és sokan lassan ezt a könyvet tekintik az alfának és omegának, naponta olvasnak belőle és mantrázzák a sorait. Félreértés ne essék, szerintem a könyv nagyon jó, használható, és tökéletes alap, de azért érdemes fenntartásokkal kezelni, és kreatívnak maradni. Na, de mi az ami fontos! Eric Ries is elmondja, hogy a validáció az egyik legnehezebb kérdés egy startup indításánál. Meg kell vizsgálni, hogy ki a célcsoportod, és fognak-e vásárolni a termékedből? Szóval újra kilyukadtunk ide…. Mert hát bullshit walks, money talks. Ennyire egyszerű!

Hogy validáljak, ha még nincs semmim?

Első, és legfontosabb, gondolkodj a vásárló fejével. Tudd ki a célcsoportod, és tudd, hogy mi a problémájuk. Erre adj nekik megoldást! De nem elég csak gondolkodnod, beszélj is velük! Tudd meg, hogy a probléma, amit gondolsz valóban létező probléma-e a számukra. Ha nem, akkor hiába fogsz te megoldást nyújtani, ha nem is kell nekik megoldás. Szóval érdemes a célcsoportodból 2-3 tucat emberrel beszélgetned, akár hosszabb ideig is, hogy jobban megismerd őket, és kifaggasd arról, mit gondolnak az ötletedről. A legfontosabb kérdés persze, hogy mennyit fizetnének érte 🙂

validation boardAjánlottam már korábban számotokra a Validation Board nevű módszert is. Erről itt többet olvashattok. Érdemes ezt is megnéznetek, és gondolkodni azon, hogy végigmentek rajta, vagy mit hasznosítotok belőle. Ez már egy komplexebb dolog, és a fejlesztési folyamaton is végigmehet, viszont a nagy kérdés itt is megvan: ki fog fizetni?

Ha az elképzelésed megvan arról, hogy mit szeretnél csinálni, de még a fejlesztésekbe nem kezdtél bele, akkor következő lépcső egy launching page megalkotása, ami nem szól másról, mint arról, hogy mit tervezel fejleszteni, ez miért lesz jó a felhasználóknak, és ha szeretnének értesülni a termék piacra dobásáról, akkor nem kell mást tenniük, mint megadni az email címüket ezen az oldalon. Ezzel láthatod mekkora az érdeklődés, illetve gyűjtheted a potenciális vásárlók listáját is. De még ez se perdöntő bizonyíték arra, hogy sikeres lehet a terméked.

Ennél egy fokkal talán jobb az, amit Rob Walling, a Drip nevű startup alapítója csinált. 17 másik startup alapítónak és tanácsadónak küldött egy levelet, amiben arra kérte őket, hogy ne a véleményüket mondják el a termékről, hanem azt, hogy vásárolnának-e, ha piacra kerül a dolog. 17-ből 11-en igennel válaszoltak. Nem rossz arány a potenciális vásárlóktól, de persze még ez sem az igazi, hisz nem adtak pénzt, csak ígéretet.

Ennél kifinomultabb, hogy ha pár hónapot rászánsz a dologra, és kifejleszted amit szeretnél. Ez komolyabb munka, itt elvérzik az ötlethuszárok hada, és csak az igazán elszántak és kemények vágnak bele. A cél, egy olyan prototípus (Ries szavaival élve MVP – Minimum Viable Product) kifejlesztése, és piacra dobása, amelyik a termék alapvető funkcióit kevés hibával tudja nyújtani, és amit a felhasználók már tudnak használni. Na, ha ebből vesznek, és nem keveset, akkor hidd el nekem Tied a világ! Ekkor már a befektetőket is könnyebb arról meggyőzni, hogy adjanak pénzt a folytatáshoz, mert ebből bizony nagy durranás is lehet!MVP Quality

Talán megfontolandó ötlet lehet a validációra az is, ha megpróbálsz közösségi finanszírozási oldalakon pénzt szerezni a projektedhez. Ez két dolog miatt is rendkívül előnyös. Egyrészt ha támogatnak lesz pénzed, és hát tulajdonképpen itt már az ötletedért is fizethetnek. Ha megtetszik az embereknek az, amit csinálsz, akkor összedobnak annyi pénzt, hogy megcsinálhasd. Két legyet egy csapásra! Ennél talán már csak az jobb, mikor tényleg elkezdhetsz értékesíteni a felhasználóknak 🙂

Mára ennyi. Remélem érdekesnek és értékesnek találtátok a cikket! Mondjuk én fizetségként megelégszek azzal is, ha lájkoltok minket ott jobb oldalt 😉 És ne feledd! A sült galamb nem fog a szádba repülni! Ha van egy ötleted, kezdd el, csináld, hibázz, tanulj és légy sikeres! Ha pedig segítség kellene, akkor nyugodtan kérdezz minket, akár kommentben, akár emailben.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: