Skip to content

2013-03-08

Nőnapi emlékek

Készítő: S.C.

Régen, gyerekkoromban – azokban a bizonyos nyolcvanas években – március a tavaszi ünnepek hónapja volt. Nőnap, március 15., március 21., és ha éppen úgy esett, akkor húsvét. Tavaszi szél, hóvirág, aranyeső, csiripelő madarak. Mivel közeledik március 8-a,akaratlanul is elfogott a régi szép idők utáni nosztalgia. Általános iskolások voltunk és emlékszem,ahogy az osztálybeli fiúk sugdolóztak, mi lányok pedig úgy tettünk, mintha semmit nem vennénk észre. Aztán amikor nőnapon beléptünk az osztályterembe, kicsit el is pirultunk az iskolapadokra elhelyezett ibolyacsokrok és nárciszok látványára. A tanítónénik is mindig szívélyesen mosolyogva köszönték meg a srácok figyelmességét. Otthon Apa és a tesóm kedveskedett virággal, édességgel és bókokkal. Anyával általában “Köszi szépen, de igazán nem kellett volna.”mondatunkkal reagáltunk, de titkon hogyne esett volna jól egy napra ünnepeltnek lenni. Csak azért, mert lányok vagy nők vagyunk.

Meleg szívre hideg zuhany

Ehhez voltam szokva és éppen ezért hideg zuhanyként ért, amikor 1999. március 8-án ez a nap pont olyan volt, mint a többi. Semmi virágcsokor, semmi csokoládé, semmi előre engedés az ajtón, semmi megkülönböztetett bánásmód, hacsak egy napra is. Este, amikor a munkából hazaértem, a barátom azzal fogadott, hogy Apa is és a tesóm is telefonált és majd vissza fognak hívni. Kicsit aggódott, hogy nincs-e valami baj. Amikor aztán feltettem neki a kérdést: ” Tudod, milyen nap van ma?” ,csodálkozóan üres tekintete egyértelmű választ adott. Láttam, ahogyan kétségbeesve kutat agya “fontos dátumok” archívumában: Karácsony? Nem. Szülinap? Nem. Névnap? Nem.Valentin nap? Nem. Évfordulónk? Nem. Hát akkor?

Erre elmeséltem neki kislány- és nagylánykorom nőnapjainak történetét. Kiderült, hogy a nőnapot Hollandiában nem ünneplik. Na, akkor én is tanultam valamit. Barátom szerint a nők hibája az egész, mert nem kellett volna annyira emancipálódniuk és ha már úgy döntöttek, hogy egyenjogúságot akarnak, akkor ugyan minek kellene ünnepelni őket csak azért, mert nők. S ugyebár ha itt tartunk, szerinte logikus lenne bevezetni a férfinapot. Ezzel részéről le is volt zárva a téma. Vitázni nem volt kedvem és családom férfiainak telefonos jókívánságai bőségesen kárpótoltak a németalföldi lovagiasság hiányáért.

De nézzük csak honnan ered a nőnap.

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta – Magyarországon 1948 óta – minden év március 8-án tartanak. A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt.

Az első március 8-hoz kötődő esemény 1857-ben történt, amikor New York utcáin textilipari nődolgozók tüntettek emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelve.

A nemzetközi munkásmozgalom fejlődésével a nők emancipációjának kérdése is egyre inkább előtérbe került: 1866. szeptember 3 – 8 között az I. Internacionálé – hivatalosan: Nemzetközi Munkásszövetség – első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez a határozat annak az évezredes sztereotípiának kívánt véget vetni, mely szerint a nők helye kizárólag otthon van.

Az 1899. július 14-én kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén Clara Zetkin beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széles körű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben.

Az első nemzeti nőnapot azonban csak 1909-ben tartották meg az Egyesült Államokban,a kkor még február utolsó vasárnapjára,február 28-ára igazítva. A II. Internacionálé VIII. kongresszusán 1910. augusztus 28 – szeptember 3 között határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközileg is nőnapot tartanak. A határozatot a kongresszus elfogadta, de a megemlékezés pontos dátumáról nem született döntés. 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot. 1917. március 8-án Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később II. Miklós cár lemondott és polgári kormány alakult, mely szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a.

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott,amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott.A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek.A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált,és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948- tól szovjet mintára március 8-án tartották meg.

A Hideg Háború alatt a NATO országaiban e ünnepnapot nem ismerték el elsődlegesen ‘kommunista’ eredete és mivolta miatt.Ám a hatvanas évektől a feminista mozgalmak hatására ez megváltozott és a nemzetközi nőnap lett különböző tüntetések és konferenciák dátuma,amelyek alkalmat adtak arra, hogy a világ női összegyűljenek.Lassan – lassan március 8-át egyre több ’kapitalista’ országan is elismerték,de igazi hagyománya soha nem alakult ki.

És mi a helyzet a férfinappal?

1999-ben Trinidad és Tobago-ban merült fel először az az ötlet,hogy legyen nemzetközi férfinap.Erre november 19-ét jelölték ki.Hivalatosan ezt az ünnepnapot máig sem ismerték el,de a volt Szovjetúnió területén február 23-án emlékeznek meg a ’haza védelmezőiről’,ami más néven ’ Férfinap’-ként épült be a köztudatba.

Kedves Hölgyeim és Uraim, lányok és fiúk!Azt hiszem így mindnyájunknak meg kell ragadni az alkalmat,hogy kezet rázva és egy kedves mosollyal megköszönjük egymásnak, hogy vagyunk, hiszen így kerek a világ. Mi is lenne velünk egymás nélkül?

Új írónk S.C. tollából.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: