Skip to content

2013-03-12

3

Betekintés a jövőbe – 1. rész

Készítő: S.C.

Bevallom, nem vagyok egy nagy sci-fi rajongó. Egyszerűen nem tudom – vagy inkább nem akarom – magam beleélni az ilyen nem valóságos, utópisztikus történetekbe. Nem beszélve arról, hogy általában semmi jót nem ígérnek: az emberiség kihal, robotok uralják a Földet, belénk ütközik egy meteor, földönkívüliek foglalják el bolygónkat, csakhogy egy párat említsek. De térjünk vissza a mindennapok valóságába. Szinte hetente jelennek meg új találmányok. Itt az új iPhone, a ‘cloud technológia’, a Windows 8, a gamma sugarakkal elvégzett műtétek. Ilyenkor eltöprengek azon, mennyit változott a világ az elmúlt néhány évtized alatt s akaratlanul is felmerül bennem a kérdés: Mi jöhet ezután? Milyen lesz az élet, amikor én már öreg nénike leszek? Lesznek még könyvesboltok? Még mindig forinttal vagy euróval fogunk fizetni? Milyen lesz a közlekedés? Lesz egy nálam is okosabb telefonom?

Kezük a jövőnkben

Hihetetlen, de vannak olyan emberek, akik idejük nagy részét annak szentelik, hogy a jövő(nk)ről filozofálnak. Ők a futurológusok. Lássuk csak, mit mondanak arról, milyenek lesznek mindennapjaink 2053-ban.

Patrick van der Duin a delfti Műszaki Egyetemen professzor. Jövőkutatást és innovációs menedzsmentet tanít. Természetesen ő sem tud egy kristálygömbbe nézni, de amikor felteszik neki a kérdést, hogy milyen lesz az utcakép negyven év múlva, a következő választ adja:

” Tulajdonképpen nem sok meglepő dolgot láthatunk majd. A dolgok nagy része nem lesz sokkal másabb a jelenlegieknél. A trend ugyanis az, hogy a technológiai változások nem szembetűnőek, sőt egyre kevésbé láthatóak. Itt például gondolhatunk arra, hogy az autónk motorházteteje alatt lesznek elrejtve. S ha már az autóknál tartunk, akkor hadd szögezzem itt le, hogy autók igenis lesznek még negyven év múlva is. Annyi különbséggel, hogy valószínűleg műanyagból készülnek majd. Benzin helyett pedig elektromosság vagy bio-üzemanyag fogja őket hajtani.”

Jól van. Talán első látásra nem változik olyan sok minden, ha negyven év múlva kilépünk az utcára, de ha egy átlagos napunkat vesszük nagyító alá, akkor megfigyelhetjük, hogy a változás a részletekben rejlik.

Hogyan fogunk reggelente felébredni? Felhúzzuk az ébresztőórát vagy egy robot áll majd az ágyunk mellett, hogy időben felébresszen minket?

” Egy robot biztosan nem, de valószínűleg lesz majd egy intelligens kis műszer – én egy egyfajta szuperokos telefonra gondolok – amelyik pontosan tudja majd, mikor kell felébrednünk.”, teszi hozzá Paul Ostendorf, a Neoversum munkatársa. ” Tudni fogja,hogy mikor van az első megbeszélésed, találkozód, órád vagy tárgyalásod, mert összeköttetésben áll a digitális határidőnaplóddal. Azt is tudni fogja, hogy hol kell megjelenned és mikor kell otthonról elindulnod, hiszen már kiszámolta, hogy van – e forgalmi dugó vagy késik – e a buszod vagy a vonatod. Azt is ki tudja számolni, hogy mennyi időt kell zuhanyzásra, öltözködésre és reggelizésre szánnod.”

Hm, nem is hangzik rosszul: mindig időben indulunk el,minden pontosan meg van tervezve és így soha nem késünk el. Ám mielőtt még elhagyjuk a házat vajon mit reggelizünk: a hagyományos szendvicset,tojásrántottát vagy müzlit?

Paul Ostendorf: “A jövőben sokkal többet tudunk majd génállományunkról. Mindenki génállományáról. Ez azt jelenti, hogy pontosan tudod majd, mit kell enned, hogy például a rák egy bizonyos fajtájának – amire a génállományod alapján fogékonyabb vagy – kialakulását megelőzhesd. Ennek alapján állíthatod össze az étrendedet. “

felh-taacuterhely1

Felhők között

Na igen, ez sem hangzik rosszul. De a személyre szabott reggelihez még mindig jár a friss reggeli sajtó. Lehetőleg még nyomdaszagú, ropogós papír formájában.  Vajon olvasunk-e még újságot 2053-ban? Lesznek egyáltalán napilapok vagy könyvek? Vagy mindez egyfajta kuriózum lesz a múltból, amire unokáink áhítattal tekintenek majd és újra és újra megkérnek minket, hogy ‘ Nagyi, még csak egy mesét abból a régiből, jó?’

Paul Ostendorf: ” A jövőben – és azt hiszem ez nem meglepő – minden információ az interneten lesz megtalálható vagy, hogy pontosabb legyek a felhők között az ‘ in the cloud’ technológia segítségével. Ezalatt egy központi szervert értünk, ahol minden információ el van mentve. Ide tartoznak a személyes információk, mint például a fényképek, filmek, zene és dokumentumok. Tulajdonképpen minden,amit manapság számítógépeinken, laptopjainkon és okos telefonjainkon tárolunk. Ez a technológia rendkívül biztonságos: ha elhagyod a telefonodat vagy a laptopodat, vagy megsérül a számítógéped, akkor nem veszítesz el semmilyen adatot, hiszen azok biztonságosan vannak tárolva a ‘cloud’-ban.

Néhány évtized múlva a képernyők olyan vékonyak lesznek, mint a papír és sokkal olcsóbbak. Tulajdonképpen képesek leszünk arra, hogy bármilyen információt elővarázsoljunk, ott és akkor,amikor arra szükségünk van.”

Az talán tényleg nem olyan meglepő, hogy a nyomtatott sajtó és a könyvek eltűnnek, de azért szerintem szokni kell a gondolatot. Főleg egy olyan könyvmolynak és könyvrajongónak, mint amilyen én is vagyok. Szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Ezért tartom könnyen elképzelhetőnek azt,hogy lesz majd egy csapat könyvfanatikus, akik abban a hipermodern világban is ragaszkodnak majd a könyvekhez azok hagyományos formájában. Úgy őrzik majd ezeket, mint a keresztes lovagok a szent grált.

Az interjú folytatása a jövő héten kedden várható! Ilyen kérdésekre kaphatsz választ: Vajon egy robot tölti majd fel a hűtőszekrényt és készíti el a vacsorát? Milyenek lesznek az emberi kapcsolatok?

Új írónk S.C. tollából.

Reklámok
3 hozzászólás Post a comment
 1. Peti
  Már 14 2013

  E-könyvek már manapság is vannak. A különbség csak annyi, hogy nem fizikai értelemben nem lapozol 🙂

  Válasz
 2. Máté
  Már 19 2013

  Hát ez szerintem nem a jövő, hanem a jelen, max egy kicsit rendszerezettebb és általánosabb. 🙂
  1) telefon, határidőnapló, emlékeztető, napirend, dugóinfó már mind elérhető a mai okostelefonokkal is, csak neked kell egyesével rákeresned. De ez csak pár érintés.
  2) http://www.23andme.com oldalt ajánlom figyelmedbe: megtudod, hogy mire hajlamos a szervezeted és mitől kell óvnod magad, azaz személyre szabhatod utána az étrendedet, hogy véletlenül se legyél mondjuk diabéteszes, hanem időben megelőzd a bajt.
  3) cloud: ez már pár éve itt van és napi szinten használjuk: google összes szolgáltatása, apple is fent tárol mindent és szinkronizálja az eszközöket, és az ingyenes dropbox.com szintén megadja a felhő alapú tárolás minden előnyét
  4) ebook: lassan népszerűbb, mint a nyomtatott könyv, növekvő a piaca. Ettől függetlenül nem fognak eltűnni a könyvek, maximum a könyvesboltok, és pár online működő cégnek lesz a nagyobb városokban lerakata. Viszont szerintem a könyvtárak megmaradnak, mint ahogy otthon is a könyvespolcok. 🙂

  Nagyon jó gyűjtés, gratulálok! Viszont remélem a jövő ettől még tartogat nagyobb ugrásokat is! 🙂

  Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Betekintés a jövőbe – 2. rész | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: