Skip to content

2013-03-19

2

Betekintés a jövőbe – 2. rész

Készítő: S.C.

Bevallom, nem vagyok egy nagy sci-fi rajongó. Egyszerűen nem tudom – vagy inkább nem akarom – magam beleélni az ilyen nem valóságos, utópisztikus történetekbe. Nem beszélve arról, hogy általában semmi jót nem ígérnek: az emberiség kihal, robotok uralják a Földet, belénk ütközik egy meteor, földönkívüliek foglalják el bolygónkat, csakhogy egy párat említsek. De térjünk vissza a mindennapok valóságába. Szinte hetente jelennek meg új találmányok. Itt az új iPhone, a ‘cloud technológia’, a Windows 8, a gamma sugarakkal elvégzett műtétek. Ilyenkor eltöprengek azon, mennyit változott a világ az elmúlt néhány évtized alatt s akaratlanul is felmerül bennem a kérdés: Mi jöhet ezután? Milyen lesz az élet, amikor én már öreg nénike leszek? Lesznek még könyvesboltok? Még mindig forinttal vagy euróval fogunk fizetni? Milyen lesz a közlekedés? Lesz egy nálam is okosabb telefonom? Vajon egy robot tölti majd fel a hűtőszekrényt és készíti el a vacsorát? Milyenek lesznek az emberi kapcsolatok?

Betekintés a jövőbe cikksorozat 1. része itt tekinthető meg!

Paul Ostendorf szerint nem is lesznek azok a szupervékony képernyőcskék olyan rosszak. Az ő elképzelése szerint bárhová felragaszthatjuk őket és sok helyre be is lesznek integrálva. Például a tükörbe. Képzeld csak el, milyen lesz majd fogmosás vagy borotválkozás közben a tükörben olvasni a híreket. Vagy ugyanígy normális lesz az intelligens burkolat (intelligent skin): a csésze kávéd figyelmeztet majd arra, hogy véletlenül koffeinmentes kávét csináltál vagy egy cukorral kevesebb van benne.

Na de térjünk vissza oda, hogy a könyvek, újságok és cd-k is voltak, nincsenek. Ennek azért közvetlen hatása lesz lakberendezésre. Hiszen nem lesz szükség könyvespolcokra, cd-lejátszókra, cd-tartó állványokra. Hellyel-közzel mondhatjuk, hogy a házunk, lakásunk üres lesz. Jól érezzük vajon majd magunkat egy minimalista környezetben? Vagy megmaradunk normális embernek és továbbra is használati és dísztárgyakat fogunk magunk köré gyűjtögetni, hogy kellemes hangulatot biztosítsunk otthonunkban? A futurológusok szerint sokkal nagyobb annak a valószínűsége, hogy 2053 környékén saját magunk állítjuk majd elő bútorainkat a 3D nyomtatóval.

Van der Duin: “Tulajdonképpen ez azt jelenti, hogy mindenkinek meg lesz a saját kis három-dimenziós bútorgyára. Bármit előállíthatsz, amit csak akarsz. Hogy a három-dimenziós nyomtató szép bútorokat produkál-e, azt nem tudom, de azt hiszem, hogy sokkal függetlenebbek leszünk, hiszen nem kell bútorboltba járni vagy asztalost, kárpitost felfogadni.”

Személyre szabott gyógyszerek

Okés. Tehát ott tartunk, hogy minden reggel időben ébredünk egy hellyel-közzel üres házban. Elfogyasztjuk egyedi, génállománybarát, egészségvédő reggelinket, fogmosás közben elolvassuk a legfontosabb híreket s aztán könnyedén belibbenünk műanyag autócskánkba és irány a munka. Álljunk csak meg! Munka? Egyáltalán fogunk-e dolgozni?

“Fogunk ám!’, erősíti meg Paul Ostendorf.

“Mivel addigra az orvostudomány rengeteget fog fejlődni, ezért sokkal tovább fogunk élni, ami egyben azt is jelenti, hogy tovább leszünk képesek dolgozni. A személyre szabott étrend mellett megjelennek a személyre szabott gyógyszerek is. Manapság még ugyanazt a pirulát kapjuk ugyanarra a betegségre – kisebb-nagyobb eltéréssel – , de a jövőben tudunk majd annyit a saját génjeinkről, hogy lehetőség nyílik arra, hogy személyre szabott gyógyszereket szedjünk. Mindennek a fejlődésnek pedig az lesz az ára, hogy tovább kell majd dolgoznunk, hiszen mindannyian optimális egészségnek örvendünk majd.

A munkát azonban nem úgy kell elképzelnünk, mint most. Semmi esetre sem megszabott időben, például kilenctől ötig. Akkor dolgozunk majd, amikor ráérünk és pontosan annyit, amennyit akarunk. Mármint amennyi ahhoz szükséges, hogy megkeressük azt a pénzt, amire szükségünk van. A munkapiacot a flexibilitás fogja jellemezni, mégpedig olyan mértékben, amit most még nehéz elképzelni.

Hát ez nagyszerűen hangzik! Szóval egy ilyen flexibilisen ledogozott munkanap után fütyörészve, lazán vezetünk haza. A kérdés csak az, hogy vajon mi vezetünk-e? Patrick van der Duin szerint sokkal nagyobb annak az esélye, hogy az autónk fog minket hazavezetni. Lazán hátradőlve élvezhetjük az utat, miközben a szélvédőbe integrált esti magazint olvasgatjuk. Persze ugyanúgy, mint a könyv szerelmeseinek esetében, biztos lesznek majd olyanok, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy maguk vezessenek, pusztán azért, mert szeretnek vezetni.

Igen ám, de mielőtt hazamegyünk, illene bevásárolni. E téren mi lesz az újdonság?

Talán egy robot tölti majd fel a hűtőszekrényt és készíti el a vacsorát?

Paul Ostendorf: “Arra már ma is megvan a lehetőség, hogy interneten keresztül vásároljunk és hogy a megvett árut házhoz kapjuk. Nem is olyan soká az árukon a vonalkódot felváltja majd a chip. Elképzelhető, hogy negyven év múlva a hűtőszekrényed pontosan tudja majd, hogy mivel kell feltölteni és automatikusan képes lesz egy listát összeállítani és azt továbbítani az okostelefonodra. Azt azonban nehéz megjósolni, hogy a boltok és szupermarktetek eltűnnek-e.  Hiszen a bevásárlás nem csak szükség, hanem van egy szociális aspektusa is: kimozdulunk, válogatunk, nézelődünk, beszélgetünk, ismerősökkel futunk össze és szerintem ennek a fontosságát nem szabad alábecsülni.”

És ha bevásároltunk, hogyan fizetünk? Lesz még forint? Lesz még euró?

Ostendorf szerint az ‘igazi’ pénz érem és papír formában el fog tűnni. Fizetni az okostelefonunkkal fogunk. Lesz benne ugyanis egy intelligens kamera, ami felismer minket és le tudja venni a pénzt a számlánkról. Mi leszünk saját pin kódunk. Ami igazán forradalmi lesz, az az, hogy az intelligens kamera nemcsak lát, hanem néz. Ez azt jelenti, hogy érzékelni fogja, hogy élünk: érzékeli levegővételünket, pupilla reflexünket és azt, hogy pislogunk. Tehát nem lehet egy fényképpel becsapni. Több módszere is lesz arra, hogy megállapítsa, hogy tényleg mi vagyunk-e azok, akik fizetni akarnak és az azonosítás a ‘cloud’-on keresztül történik majd.

Űrrepülő startÉljenek az emberi kapcsolatok

Szóval, akkor megvacsoráztunk és előttünk az egész este. Mit fogunk csinálni? Iszunk egy sört a barátainkkal? Moziba megyünk? Milyenek lesznek az emberi kapcsolatok?

“Az alapvető, elementáris emberi kapcsolatok nem fognak változni.” – mondja Patrick van der Duin. “Szerintem addig még rengeteg időnek kell eltelnie, hogy az igazi kapcsolatokat felváltsák a virtuális kapcsolatok. Ám tartalmilag lesz változás. Ez alatt azt értem, hogy ha átugrunk a szomszédba, akkor lehet, hogy éppen arról érdeklődünk majd, milyen volt barátaink űrutazása.”

Patrick van der Duin szerint akár 4-5 év múlva is lehetnek olyan cégek, amelyek űrutazásokat szerveznek. Persze ez csak egy elit csoportnak lesz elérhető, legalábbis eleinte. Ám annak az esélye igenis reális, hogy negyven év múlva ismerünk majd valakit, aki már járt az űrben. Ha belegondolunk, hogy az ötvenes években is csak egy kiváltságos csoportnak volt tévéje és az egész utca oda járt filmet vagy híradót nézni, akkor nem is nehéz elhinni, hogy ugyanígy lesz ez majd az űrutazással is. Tehát ami a technikát és technológiát illeti, akkor ‘the sky is no longer the limit’.

Patrick van der Duin szerint sokkal érdekesebbek lesznek azok az etikai kérdések, amik  felmerülnek és azok a viták, amit ezek kiváltanak. Például az, hogy mely találmányokat engedélyezzük majd és melyeket nem? Milyen hatással lesznek azok emberi mivoltunkra? És ironikus módon ez az, amit még csak megjósolni sem tudunk.

Könyvek és filmek

A jövő mindig is közkedvelt téma volt az irodalomban és a filmiparban. Talán a legismertebb könyv George Orwell regénye, az 1984, amit 1948-ban írt. Immáron szállóigévé vált a ‘Big brother is watching you.’ Megemlíthetjük Aldous Huxley Brave New World-jét is 1932-ből. Három évvel ezelőtt pedig a moziban vetítették a Kazuo Ishiguro regényéből készült filmet: Never Let Me Go, ami ugyan egy science-fiction történet, de olyan fontos témák kapnak benne helyet, mint a barátság, az elveszett ideálok vagy elhalasztott esélyek.

Örülök, hogy sem Paul Ostendorf és sem van der Duin nem egy katasztrofális képet vázol fel. Ezek után szerintem többen bizakodva és érdeklődve tekintenek majd a jövőbe.

Új írónk S.C. tollából.

Reklámok
2 hozzászólás Post a comment
 1. Máté
  Már 19 2013

  Kiváló cikkzárás, tetszett az interjú!

  Ez a része már tényleg nagyobbat ugrott a jövő felé. A személyre szabott orvoslás miatt úgy fog tűnni, hogy az a terület nagyon nagyot ugrik, és végre az utazásban is bekövetkezhet a következő lépcsőfok, hisz az autó feltalálása óta alig nőtt valamit az utazási sebesség, ideje már ennek változnia!

  A munka terén szkeptikus vagyok, hisz mindig kellenek olyan emberek, akik mondjuk elviszik a szemetet, megépítik a robotok építésére szolgáló robotokat, megvarrják azt az olcsó ruhát, amit az egész világ vásárol, stb. Szerintem manapság olcsóbb az emberi munkaerő, mint a robotizálás, és nem tudom elképzelni, hogy ez 40 és alatt akkorát változna. Az lehet, hogy a fejlett nyugaton (magunkat is ideértem természetesen) már látható változás lesz és a többség rugalmas munkaidőben, mobil munkakörnyezetben, változatos munkát végez kevesebb óraszámban, de pl a vállalkozók, az üzletemberek, a kutató-tudósok, az írók, stb, tehát a nagyon megszállottak úgyis 10+ órákat fognak dolgozni – és a világot előrevinni. 🙂

  Válasz
 2. taskymuse
  Már 19 2013

  Lehet,hogy egy szűk elit így fog élni 40 év múlva,de amíg 2013-ban is naponta 25000 ember hal éhen állítólag,addig nem látom reális esélyét,hogy ez a jövő általános érvényű lehessen.Ország és ország vagy terület és terület között jelenleg is évtizedekben tudjuk csak mérni a civilizációs különbségeket.Szerintem ez ugyanígy lesz akkor is.Azért kár,hogy ez a zárócikkje a sorozatnak(ha igaz),mert ez érdekes téma.

  Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: