Skip to content

2013-03-24

2

Barcelona, a hipster tudásközpont

Készítő: Rab Máté

Kényelmes munkakezdés, turistákkal teli belváros, fehér homokos tengerpart, türkiz tenger, óriási kutatóközpontok, élhető környezet. Tekintsd meg Barcelona egy egyedi bemutatóját.

Barcelona a leggazdagabb spanyol régió, Katalónia központja, másfél millió ember otthona, de agglomerációjával együtt 3 milliós a lakossága. 10 egyeteme van, köztük a legnagyobb spanyolországi, a Barcelona  Egyetem a maga 81 ezer hallgatójával. Focicsapata világverő, a spanyol válogatott gerincét alkotja (8 fő a kezdő 11-ből katalán). Elutasítják és betiltották a bikaviadalokat, el akarnak szakadni az országtól, nem tartják a sziesztát, és végtelenül nyugodt, jó kedélyű emberek.

A város, az életérzés

Tökéletes turistaváros. Kiválóan kihasználják a tengerpartjukat, az építészetüket, a kulturális örökségüket, a nemzetközi sokszínűségüket, a konyháik ízvilágát és a gazdasági fejlettségüket. Először is ott van nekik Antoni Gaudi, a katalán építész, aki városszerte otthagyta keze nyomát. Egyvalamit nem szeretett, mégpedig az egyenes vonalakat, a derékszöget, ezzel meg is teremtette a jellegzetes stílusát. De Picasso múzeumuk is van, modern és ókori történelmi múzeumuk, melyekből kiderül, hogy legalább annyira harcos múltjuk van, mint nekünk. Mindenkit próbáltak a saját képmásukra formálni, ha nem sikerült, akkor csatáztak. Ismerős, ugye? 🙂 Nemhiába tartanak jó barátjuknak bennünket, magyarokat, a katalánok.

Érdemes kiemelni az egész várost körbeölelő hangulatot. Érezni lehet minden ponton, hogy itt nyugalom van. Igaz, a többség már nem tartja a sziesztát, főleg a turistaövezetekben nem, de ezzel együtt nem tűnt el a vele járó napirend. Szombaton “reggel” 9-kor sétáltam a belvárosban, konkrétan az utcaseprők és pár buliból hazatévelygő volt csak a főutcán. Meg mondjuk egy platós kocsi hátuljáról kameráztak tizenöt zongorát, előttük egy frakkos úriemberrel, aki interjút adott. Mint később kiderült, a forgalmasabb utcasarkokra helyeztek ki egy-egy zongorát, melléjük egy hatalmas reklámtáblát és persze egy zenélni tudó fiatalt. Egy kreatív gerilla kampánya volt ez a helyi zeneiskolának. Este 10 körül százfős csődületek állták körül az összes ilyen “utcazenészt”, biztos vagyok benne, hogy elérték a céljukat, mindenki róluk beszélt aznap.

Egy külön részt szánnék a vallásnak. A leghíresebb templomuk a Sagrada Familia (Szent Család), amit csupán 150 éve építenek. De még valószínűleg több van hátra belőle. Az építkezést Gaudi kezdte el, a terveit itt hagyta, mások próbálják a stílusát utánozni. Sajnos ez sok ellenérzést vált ki a közösségből, egyesek szerint teljesen más stílust képvisel a mostani főépítész. Pedig a laikus szememmel mindössze annyi látszott, hogy követi az eredeti irányokat, de előbb “nagyvonalakban” építkezik, majd utána fordít időt az apróságokra. Például a bazilika négy sarkából csak egyet fejezett be Gaudi, a “Rózsa-sarkot”, tele aprólékosan kidolgozott kőrózsákkal. A másik három is ugyanolyan szép, de még üresek az oszlopok, csupaszak a falak. Az üvegablakok is díszítésre várnak – cserébe gyönyörű fényjátékkal festik színesre a belső oszlopokat. Nézzétek meg a képeket.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Egészségipar

Utazásom célja az egészségipar közelebbi megismerése volt. Látogatást tettem a két legnagyobb tudományos irodaparkban, találkoztam a Barcelonai Egyetem képviselőivel, meg láttam még pár csodát. Például a képek között látható teljesen “zöld” kórházat, melynek minden teraszán egymásba átszövő növények vannak. Impozáns látvány kívülről is, gondolom a belső teret is feldobja – és valószínűleg környezetbaráttá is teszi az épületet. A legnagyobb hatással a 2006-os építésű Barcelona Biomedical Research Center volt rám. Az épület 55 ezer m2 alapterületű (viszonyításképpen a Parlament 17 ezer m2), ebből 45 ezer laboratórium. 1400 kutató otthona, akik közül 40% külföldi. Általános szokás az épületben lévő kutatóknál, hogy bent tartják a szörfdeszkát. Ugyanis az épület pontosan a tengerparton van, így ha kellemesek a hullámok, akkor leugranak szörfözni pár órát, majd vissza dolgozni. El bírnám én is viselni az ilyen “kávészünetet”… Ami még csodás ebben az épületben, az az ún. “open office” rendszer. Nincsenek zárt ajtók, kizárólag a portán a beléptetéshez kell kártya. Utána szabadon járhatsz az épületben, bárhova leülhetsz dolgozni, a teraszokon is vannak táblák filctollakkal, hátha ott kap el az ihlet. Egyedül a vezetők dolga a nehéz, ugyanis összeszedni az embereket ekkora épületben időbe telik. 🙂 Évi 300 előadás és konferenciát tartanak náluk, azaz kb. napi 2-t. Ingyenes nyelvtanfolyamok, vállalkozóképzés, és számtalan sportesemény, bulik. Tekintsd meg a jövő laborját kívülről:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Valahogy így képzelem el én a jövőt – ami Barcelonában a jelen. Gondtalan emberek, tiszta környezet, vállalható árak, kiváló közlekedés, rengeteg szabadidős elfoglaltság és a világ vezető intellektuális központjai. Persze mindez egy Budapest méretű településen, tengerparttal, 30 év kemény, szisztematikus és koncentrált fejlesztése által. Viszont szerintem Debrecen előtt is állhat egy ilyen jövő. Ha nem is ennyire grandiózus, de mindenre éppúgy kiterjedő. Nem is kell új dolgot kitalálni, mindössze átugrani a katalánokhoz és két Barca meccs között tanulni tőlük. Ők szívesen segítenek, a többi rajtunk áll.

Reklámok
2 hozzászólás Post a comment
  1. Már 26 2013

    Frankón hangzik. Még soha nem voltam Barcelonában, de ezután nagy a kísértés….

    Válasz

Trackbacks & Pingbacks

  1. Ötletedből így lehet cég – külföldön | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: