Skip to content

2013-03-26

Crossing the line – Élménybeszámoló a TEDxDanubiáról

Készítő: debrecenbar
Koert van Mensvoort, A kép a TEDxDanubia tulajdona.

Ezzel a címmel a TEDxDanubia nyitotta a 2013-as magyarországi TEDx rendezvények programját. Helyszíni riport a TEDxDanubiáról!

A Debrecen Bár sorai között többször szerepelt már információ a TED-ről és a TEDx-ről. Ezt a történetet fűzi tovább ez az élménybeszámoló a március 22-én megrendezésre került TEDxDanubia programjáról, a teljesség igénye nélkül szemezgetve az előadóktól elhozott üzenetekből. Zwack Izabellát arról az oldaláról még nem mindenki ismeri, hogy TEDxDanubia mecénás. Véleménye szerint:

„Nehéz időket élünk a világon mindenfelé, és a TEDx az emberi tehetséget támogatja, annak kibontakozását mozdítja elő, ily módon reményt ad a jelen és a jövő nemzedékeinek is. A TEDx lehetővé teszi számunkra, hogy ismét higgyünk az ötleteinkben, ami egy olyan országban, mint Magyarország, most fontosabb, mint bármikor.”

Pozitív gondolkodású állampolgárként a hétköznapok kihívásaira választ keresve nagyszerű lehetőség egy olyan rendezvényen jelen lenni, ahol az előadók utakat mutatnak a jövő felé, a résztvevők pedig nyitottak, kíváncsiak, keresik a változtatás lehetőségét, a szünetekben megosszák gondolataikat és tenni is szeretnének a jövő érdekében. Margaret Heffernan (http://www.mheffernan.com/) előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy éljünk a demokrácia adta lehetőséggel, legyünk aktív állampolgárok. Ne hunyjunk szemet a körülöttünk lévő világnak, ne csak azt halljuk ki belőle, amit ki szeretnénk, vagy éppen nem szeretnénk hallani. Győzzük le félelmeinket!

Érdekes, hogy Gyurkó Szilvia (az UNICEF Magyar Bizottság gyermekjogi igazgatója) előadásban is megjelent a félelem kérdése, ebben az esetben a gyermekek oldaláról. Érzelmileg ez az előadás érintett meg legjobban. Az előadásból megtudtuk, hogy folyamatosan nő a félelem a gyermekek körében a jövőjüket illetően. Választ keresve erre a problémára, a következő három kérdést járta körbe: Hogyan gondoskodunk a gyermekeinkről? Hogyan oktatjuk őket? Milyen szabályrendszert alakítunk ki számukra? A második kérdésre válaszolva, felhívta a figyelmet milyen fontos, hogy az iskola ne „gyilkolja” a kreativitást, hiszen a gyorsan változó környezetünkben egyre nagyobb szükségünk van a kreativitásra, a vállalkozó kedvre és a kockázat vállalásra. Beszélgessünk a fiatalokkal, kérdezzük meg tőlük „Te mit látsz a világból?”.

Remélem az olvasók megbocsátanak, hogy a szemezgetés nem a természettudomány, a technikai, a művészet újdonságait emeli ki elsőként a programból, hiszen ezekből is akadt szép számmal, ráadásul nagyon izgalmasak! Kárpótlásul az egyetlen fotó, amelyet pénteken készítettem a háromdimenziós nyomtatóról készült, melynek egyik változata (Free3Dee) természetben lebomló, burgonyából és kukoricából készült alapanyagokból készíti el a kívánt tárgyakat.

3D nyomtató TEDxDanubia

3D nyomtató TEDxDanubia

Ha előadót is kell választanom ezekről a területekről, két kedvencet emelnék ki.

Koert van Mensvoort (http://www.koert.com/) a jövő természetéről és a természet jövőjéről osztotta meg gondolatait. A változást a geoszféra, bioszféra és technoszféra dimenzióban vetítette le. Előadásában bemutatta, hogy nem csak a tőlünk függetlenül születő folyamatok felett veszíthetjük el a kontrollt, hanem az általunk alkotott dolgok felett is. Felhívta a figyelmet, hogyan nő a technoszféra diverzitása, miközben tudjuk milyen kihívás előtt állunk a bioszféra diverzitását illetően.

Brian David Johnson az Intel Corporation Johnson jövőkutatója ‒ igazi „geek” ‒ azért nyerte el a tetszésem, mert bár a „science fiction filmekben a robotoknak szurkolt :(” és 10 évesen egyetemi diákoknak tanította a számítógép használatát :), az üzenete, melyet át akart adni a közönségnek az előzmények ellenére, nagyon ember közeli volt. Arra a kérdésre, hogyan változtathatjuk meg a jövőnket, nagyon egyszerű választ adott. Beszélgessünk egymással, a jövőnk azon alapszik, hogy a mában hogyan élünk, miről beszélgetünk.

Végezetül arra hozok példát, milyen nagyszerű alkotó is az ember, hogyan talál megoldásokat a kihívásokra. Bodnár Attila építész, az Organica társalapítója. „Vízvisszanyerő kerteket”, újfajta szennyvízkezelő technológiát mutatott be. Az általa bemutatott, botanikus kertekre emlékeztető, a legújabb designt követő üvegházak nagy hatásfokú, tervezett ökoszisztémákkal dolgozzák fel a szennyvizet, szagtalan formában.

Remélem ezzel a rövid élménybeszámolóval sikerült felkelteni az érdeklődést, hogy azok, akik nem vehettek részt az eseményen a TEDxDanubia honlapján megnézzék az előadásokról hamarosan felkerülő videókat.

Hivatalos fotók a rendezvényről: TEDxDanubia Facebook oldala

Akik pedig aktív résztvevői szeretnének lenni a TEDx programoknak, melyek támogatják a Brian David Johnson által fontosnak tartott beszélgetéseket is, szeretettel várunk mindenkit a hazai rendezvényeken, így a 2013-as debreceni TEDxNagyerdőn!

Már most be lehet írni a naptárba 2013. október 19.-ét! Az idei TEDxNagyerdő az egészség világába hívja a kalandra vágyó, aktív állampolgárokat! Érdemes követni a TEDxNagyerdő Facebook oldalát is, hiszen idén szeretnénk bevonni a nagyközönséget is a szervezésbe!

Az élménybeszámolót készítette Katonáné Kovács Judit, a TEDxNagyerdő házigazdája

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: