Skip to content

2013-03-28

4

Hogyan készülj az (üzleti) életedre?

Készítő: Laci

Nemrég olvastam egy érdekes riportot az Antavo csapatával, Szegedről. Ők egy olyan magyar csapat, akik nemzetközi tőkebefektetés segítségével építik most az online marketinggel foglalkozó vállalkozásukat. Két irodájuk van, az egyik Londonban, a másik pedig Szegeden. Érdekes a csapat, a sztori, szóval ajánlom figyelmetekbe elolvasni (és dolgozzunk azon, hogy Debrecenben is legyenek hasonló sikertörténetek). Most csak egy lényeges gondolatsort ragadnék ki a riportból, amit a csapattól kérdeztek meg. Mégpedig azt, hogy miként lehet elindulni a sikerhez vezető rögös úton. És igen, ők is elmondták, hogy kell hozzá kitartás, szerencse, kemény munka, stb., de bizony elmondták azt is, hogy az induláshoz minimális tőke is kell. Amíg valaki eljut addig, hogy a cége anyagilag is megálljon a saját lábán, bizony valamiből élni kell. Milyen lehetőségei vannak erre egy egyetemistának?

Bevételek növelése

Ez a legjobb eszköz. Egy diáknak Debrecenben például elég sok lehetősége van arra,  hogy pénzt tudjon keresni. Ennek több módja is van. Egyrészt az ösztöndíjak, bár szerintem ezekre senki ne alapozzon (egyrészt tudjuk milyen kevés, másrészt tudjuk milyen nehéz megszerezni). Javasolnám inkább a diákmunkákat, fordítói és egyéb munkák bevállalását, amikkel azért egy kis pénzt össze lehet szedni.

A legjobb persze az, ha az érdeklődési körödnek megfelelő gyakorlati hely után nézel, ami pl. programozóknál akár fizetést is vonhat maga után. A későbbiekben így talán a tapasztalatoddal könnyebben tudsz munkát vállalni, vagy még jobb esetben “bedolgozhatod” valahová magad.

Alacsony kiadások

A bevételek maximalizálása mellett törekedj a kiadások alacsonyan tartására is. Egy egyetemistának nem kell autóra, házra pénzt kiadnia, ilyen költsége tulajdonképpen alig van, vagy minimális (ami persze viszonyítás kérdése, de tény, hogy egy egyetemistának alacsonyak a költségei).

Befektetések

Kicsit talán most furán hangzik ez, de egy egyetemistának hihetetlen sok tőkéje van, amit be tud fektetni. Ezek a következőek: idő és szürke állomány! Jópár évig ezekkel tudsz gazdálkodni, ezeket tudod “befektetni”. Minél jobban csinálod, annál több sikert fogsz tudni elérni a jövőben, akár mint vállalkozó, akár mint alkalmazott. Szerintem felejtsd el, hogy majd az egyetemi padsorokban ülve és sunnyogva szeded magadra a használható tudást. A fenét! Bizony képezned kell magad! Olvass sokat, tanulj olyan dolgokat, amiket az egyetemen nem tudsz, illetve képezd magad (én például most programozási alapismereteket tanuok itt: ezzel)

Kezdd el kicsiben

Erről szól ez az infografika, amit most ide csatoltam Nektek. Látjátok, valahol el kell kezdeni. Kicsiben, majd ha jól csinálod a dolgot, és szerencséd is van, akkor később akár a saját vállalkozásodban is dolgozhatsz. De addig sok idő van, a sült galamb pedig nem fog a szádba repülni. Szóval, hajrá!

Reklámok
4 hozzászólás Post a comment
 1. Máté
  Már 28 2013

  Laci, egy dologgal nem értek egyet. Az egyetemen számtalan hasznos dolgot lehet tanulni, ha bent ülünk az iskolapadban. Sőt, konkrétan ez az a hely, ahol az igazán alapos tudást megszerezheted! Szerintem nem a netes, ingyenes programozóképzésből lesznek az új világot megváltó programozók, és nem is a könyveket otthon bújó biológusok fogják megreformálni az orvoslást. Még egy érv, hogy aki igazán jó lesz a saját szakterületén, az lesz az igazi szakember, annak igenis alternatíva az ösztöndíj (köztársasági ösztöndíj, summa cum laude végzés, ezek mind jól fizetnek)!

  Persze nincs minden téma beleolvasztva az adott tananyagba, például ha vállalkozni akarsz az elsődleges szakmád mellett (informatika, orvoslás, geológia, vegyészet, matematika, stb), akkor érdemes a suli _mellett_ is tanulnod, képezned magad és gyakorolnod.

  A többivel viszont egyetértek, nem elég a vizsgákon megfelelni, az életre kell készülni.

  Válasz
  • Laci
   ápr 10 2013

   Egyetértek veled Máté, meg nem is. Nem gondolom, hogy az egyetem olyan hihetetlen fantasztikus előadásokkal bombázza a diákokat, amiket életveszély lenne kihagyni. Szerintem neked is volt olyan vizsgád, vagy tantárgyad, amikre a tananyag egy könyv volt, és a tanár sem nagyon szeretett órát tartani. Nem egy ilyenről hallottam, de szerintem nem csak én vagyok ezzel így. Nugodtan kijelentem, hogy vannak olyan róák, amikre nem érdemes bejárni, és azt az időt bizony hasznosabban is el lehet tölteni.
   Abszolút igazad van abban, hogy specializálódni kell. Viszont szerintem ha foglalkozol valamivel, például egy szoftverfejlesztő startupban, akkor érdemes az alap infó ismeretekkel tisztában lenned. Én sem álltom, hogy valaki csak online tanulással kiválló programozó lehetne, de egy ha rászán egy kis időt, legalább említés szintjén tudni fogja mi a html, scc, javascrit, stb. Ez véleményem szerint lényeged.
   A lényegnek én is azt tartom, hogy meglegyen az egyensúly.

   Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Hogy rakd össze a csapatod? | Debrecen Bár
 2. TothLaszloAntal Hogy rakd össze a csapatod? | TothLaszloAntal

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: