Skip to content

2013-03-31

1

Technológiai vívmányok a jövő orvoslásáért

Készítő: Rab Máté

Twitteres diagnosztizálás, mobillal szinkronizáló beépített testszkenner, oxigént kibocsátó nanorobotok és otthon nyomtatott fogsor. Milyen is lesz a jövő orvoslása, merre indultak el a fejlesztések és mihez van már működő prototípus?

A mai cikk inspirálója és fő forrása Meskó Berci, “webkettes” orvos. Először orvosként végzett, majd genomikából doktorált, közben céget alapított, számtalan előadást tartott, cikke jelent meg a legnagyobb külföldi lapokban és dolgozott számtalan gyógyszercég közösségi médiáján. De nem szimplán “facebook oldalakat épít”, hanem közösségi oldallá szervezi a gyógyítást.

Alább látható a tavaly novemberi TEDxYouthBudapest előadása, igazán megéri végignézni, a jelen/jövő orvoslásáról beszél.

A videóban elhangzik egy szemléletes sztori. Egy megoldhatatlannak tűnő esetet elemeztek a Debreceni Egyetemen a diáktársaival és tanáraival, nem jött ki a megoldás. Feltette az esetet a twitter csatornájára, ahol többezer követője van, köztük orvosok, medikusok, újságírók, mindenféle emberek. Hajnalig elemezték a problémát, végül meglett a megoldás, és mikor másnap bemutatta, kiderült, hogy tényleg az a baja a betegnek.

Az orvoslás átalakulóban van. A közösségi média ide is be fog gyűrűzni. Szinte minden nap láthatjuk, ahogy a különböző oldalakon az ismerőseink megosztják futási statisztikáikat. Ez a legalapvetőbb, ennél sokkal komolyabb orvosi fejlesztések is vannak, melyek az online közösségeket használják.

Képzők képzése

De először is, hogyan képezzük az orvosokat ezekre a modern eszközökre? Berci erre is kínált megoldást, offline és online is. Először elkezdett egy közösségi média kurzust Debrecenben és a Semmelweis Egyetemen, amire bejelentkezett egy brit orvos, hogy ő hetente leutazna Budapestre, csakhogy hallgassa az órát. Erre az igényre reagálva kitalálta a social MEDia course-t, ami teljesen ingyenes, angol nyelvű, bárki belefoghat. Eddig ezernél is többen kezdték el, de csak 5 végzett hallgatója van, elég nehezek a tesztek. Automatizált a rendszer, neki csak ki kellett találni, egy neves Tanácsadói Testülettel átnézetni az anyagot, majd fut a szekér magától. Elképesztőnek hangzik pedig csak az időt kellett rászánnia.

Persze a világon máshol is folynak úttörő kísérletezések a képzésekre. Például a Szilícium-völgyben a Singularity University tűzte ki céljául, hogy összehozza a robotikától a genomikáig, az örök élettől a mesterséges intelligenciáig mindazokat az embereket, akik vezetőink lehetnek az újkorba. Orvosi programjuk a NASA támogatásával (is) működő FutureMed, amelyről készült egy magyar helyszíni beszámoló – na mit tippeltek kitől – Bercitől. Körbevezették több helyen és számtalan előadást hallott a témák szakértőitől, amelyekről írt blogjában. Első, második, harmadik, negyedik és ötödik napi beszámolóját belinkeltem, de röviden én is összefoglalom.

Nyomtass fogat, elemezd mobillal a tested

A Scanadu szerint az emberek olyan gyakran lesznek képesek elemezni a testüket, mint az emailjeiket. Ehhez csak egy chip szükséges a bőr alá, amely diagnosztizálja a tested és szinkronizál a telefonoddal. Ehhez képest tényleg semmiség az otthoni vizeletvizsgálat, vagy a leggyorsabb útvonal megadása az orvoshoz. A tünetek alapján diagnosztizáló mobilapplikációk nem újdonságok, magyar nyelven a legjobb app a webbeteg és Sanofi közös fejlesztése az Elsősegély. Töltsétek le, ki tudja mikor lesz rá szükség.

A fogászat jövője (is) a 3D nyomtatás. Egy röntgenkép alapján kinyomtatja az orvos a fogsorunkat, megmutatja, hogy mi a baj, majd hogy ő azt mivel oldja meg és utána hogyan fog kinézni. Elsőrangú kiszolgálás!  Ezen kívül a nanoorvoslás eljuthat arra a szintre, hogy szívinfarktus esetén lesznek bennünk olyan nanorobotok, amelyek oxigént bocsátanak ki és ezzel megmentenek. Az IBM szuperokos szuperszámítógépe, Watson pedig sosem fogja leváltani a valós orvosokat.

Persze vizsgálják a negatívumait is a mindent behálózó internetnek. Mi van, ha feltörik a digitális inzulinadagolódat és távolról túladagolnak? Persze ilyen még nem történt a világon, de a tudóstársadalom előre fel akar készülni a veszélyhelyzetekre is.

A Google Glass az orvoslásban is nagy segítség lesz. Ez egy olyan szemüveg, mellyel parancsokat tudunk adni és azonnal keresni, megosztani, rögzíteni a szemüvegen keresztül. Az biztos, hogy az orvosi műhibapereket eltünteti, hisz minden műtét rögzítve lesz, visszakereshetőek a mozdulatok. Ez az oktatásban is igen hasznos lesz, akárcsak a 3D kivetítések, virtuális műtétek. Nem kell előkészíteni egy testet és “élvezni” a formalin szagát, hanem csak letölteni egy beteg test 3D modelljét majd akár éjjel elvégezni a “műtétet”. Könnyebben és többet készülhetnek a diákok az éles helyzetekre.

TEDx videó: Genetics for fun and profit

Még leírt pár érdekességet, hogy például egy robot fogadta őket és vezette körbe először, meg hogy az intelligens közlekedésben az autók menetirány szerint veszik fel az utasokat, magukat kormányozzák majd parkolnak biztonságosan, ezzel megszüntetve a baleseteket és csökkentve az autók számát. Valamint, hogy a mi korosztályunk az, akik látni/ismerni fognak olyan embereket, akik elhagyják a Földet és más bolygón élnek (valószínűleg a Marson). Ezekről a fejleményekről további cikkekben fogok beszámolni.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: