Skip to content

2013-04-02

Egy klón a sok közül – írói évértékelő

Készítő: Kovács Miklós

Mint értesülhettetek róla, egy éves lett az oldalunk. Ezt a hetet annak szenteltük, hogy nektek kedveskedjünk azzal, hogy apró titkokat tudhattok meg az oldalunk működésének hátteréről. Annyit már bizonyosan tudtok, hogy teljesen non-profit módon, tisztán hobbiból, munka mellett csináljuk. Most egy háttér információkkal tarkított menDEmonda rovat cikkel leplek meg benneteket, kérlek, fogadjátok szeretettel. Mivel első hírleveleim egyikét a Csillagok háborúja által megihletve írtam, bizonyára emlékeznek kedves hírlevélolvasóink, ezért is a ráutaló magatartás.

Réges – régen, egy messzi-messzi…

Amikor elkezdtem, még egyetemista voltam, most pedig dolgozó ember lettem. Maga a heti egy cikk is hozzásegített ahhoz, hogy megkapjam az állásomat, de erről később. Most azt szeretném elmondani, hogy is formálódott az egy év alatt a menDEmonda rovat.

Y.M.C.A. Ünnepeljünk, mert van miért.

Mivel én voltam az egyetlen egyetemista a csapatban, így rám került az a megtisztelő feladat, hogy a debreceni egyetemistákat foglalkoztató kérdésekkel kapcsolatban cikkeket írjak minden keddre. Először nem is tudtam hol kezdjem. Mi is érdekelhet egy egyetemistát? Mondjuk az, hogy milyen szervezetekbe léphet be? Nem, ezt már tudja. Na de ezek a hallgatói szervezetek mivel foglalkoznak? Igen, ezt lehet nem is tudják. Meg is volt az első nagy téma, a hallgatói szervezetek bemutatása. A HÖK-kel és a Kollégiumi Bizottsággal nem akartam foglalkozni, mert ez a kettő mindenhol ott van, inkább koncentráltam a kisebbekre. Jobban megismertem ezeket a szervezeteket, és bátran állíthatom, itt található a legnagyobb kreativitás. Olyan ez, mint amikor a krumplit 500 féleképp készítették el nagyanyáink. Amikkor kevés pénzből kell gazdálkodni, elgondolkodtak olyan rendezvényeken, amelyekhez nem kell pénz, csak tettre kész csapat és egy jó ötlet.

Volt még egy jó ötlet, ami annyira kézenfekvő volt, hogy eleinte szinte észre sem vettem. A Debrecen Bár csapatából szinte mindenki volt már külföldön, tanult egyetem alatt Erasmusszal. Mi lenne ha mindenki leírná azt, hogy milyen volt odakint, milyen feledhetetlen élményekkel gazdagodott? Meg is lett az eredménye, mindenki rábólintott és összehozott egy-egy cikket arról, mennyire felhőtlenül és áramlat élményben kalandozott végig egy szemesztert. Ezek után pedig úgy éreztem sokan nem is tudják milyen lehetőségeik vannak, és megírtam a rovat eddigi legolvasottabb cikkét a Külfölde vágysz? Válassz most címűt, amelyben össze van foglalva, hogy Debrecenből milyen úton-módon tudtok ti is ilyen élményekre szert tenni.

Eddig bemutatott országok: Egyesült-Királyság, Litvánia, Franciaország, RomániaCsehország, Törökország.

Zavar az erőben

Ezek után be kell valljam, kicsit kétségbe estem, mert jött a nyár, épp munkát kerestem, és nem voltak olyan egyetemista szervezetek, akik ilyenkor is aktívak, és meg lehet őket keresni. A fesztiválsátrakba csak nem néz be az ember, hogy kirángasson egy épp megérdemelt nyári pihenését töltő, józan és beszámítható egyetemistát. 🙂 Egy alkalommal, amikor ismerőseimmel beszélgettem, bevallottam nekik őszintén, hogy nem tudom merre tovább, nincs ihlet, a múzsa nem csókolgatta össze a fejemet a hónapban. Erre jött az ötlet az egyik volt szobatársamtól (köszi Ádám), hogy miért nem merítek ihletet a TED videókból. Először is: mi az a TED videó? Miután megnéztem az elsőt, olyan függésbe estem, mint a legnagyobb sorozat rajongók. Alig vártam, hogy megnézhessem az összes üzleti címkével megjelölt videót, máris ugrottam az önképzés címkére. Ennek lett az eredménye az elég hosszan fennálló és a mai napig tartó TED videós cikkek áradata.

Az erő (mégis) velem van

Tapasztalataim azt mutatják, hogy a bennem szunnyadó, örökké kíváncsi gyermek mindenkiben megtalálható. A kérdésekre kapott válaszokból felépítheted a saját belső énedet, leszűrheted mindazt, amit ez a komplex világ tartogat számodra. A menDEmonda rovat hasábjain hétről – hétre az én kíváncsiságom vezérli a mondatokat. Amikor úgy éreztem magam alatt vagyok, megnéztem az önképzésről szóló TED videókat és egyből jobb kedvre derültem, amikor úgy éreztem nem tudok eleget arról, hogy milyen lesz a jövő oktatása, utána néztem és írtam róla egy cikket. Ezért is mondják a mai világban, ha munkát akarsz keresni, először nézd meg, mi érdekel, ásd bele magad, írj egy blogot és a munka megtalál majd téged. Én is így jártam, mivel az, hogy minden héten fel kellett készülnöm és több oldalt és tanulmányt elolvasnom hozzásegített a munkavállalásomhoz. Volt miről beszélnem az állásinterjún, ha feltettek egy kérdést gondolkodtam, és nem blokkoltam le, mert a fejemben egy csomó információ volt, és magabiztossá tett az, hogy mindezeket a saját magam szórakoztatására gyűjtöttem.

A klónok már a spájzban vannak

Ma dolgozok egy cégnél, az egyetemista évek elmúltak. Nem volt könnyű, hisz senkinek sem az, hogy az egyetem alatti szabad életből egy kicsit korlátozottabb életszakaszba léptem. Az egyetem alatti megvilágosodást – ahogy én nevezem – minél hamarabb érjétek el. Az unokatestvéremnek 1 éve folyamatosan hajtom, hogy mennyi lehetőség és milyen sok hasznos dolog van az egyetemen. Ő mondta nekem az egyik nap: Igazad volt, minden héten programok, izgalmas előadások, érdekesnél – érdekesebb versenyek vannak itt. Mi ez? Olyan most ez az egész, mintha eddig nem is jártam volna egyetemre. Ezt szeretném, ha mindenki, aki olvassa a Debrecen Bár oldalát átérezné, kinyílna a szeme és észre venné azt, hogy az egyetemi bulik mellett lehet még energiája arra, hogy ne mulasszon el életre szóló lehetőségeket.

Ahogy mondani szokták, nélkületek nem jöhetett volna létre mindaz, amit most itt láthattok. Több olyan ember is volt, aki gratulált nekünk és folyamatos visszajelzéseket kapunk, hogy jó az, amit csinálunk. Higgyétek el, nem csak a saját szórakoztatásunk a cél, hanem az is, hogy Debrecenben felkavarjuk az állóvizet. 🙂

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: