Skip to content

2013-04-07

6

Országimázs

Készítő: Laci

Tegnap olvashattatok arról, milyen beilleszkedni egy idegen környezetbe, mik voltak Sweetzusje első élményei Hollandiában. A bevezetésében elmondta, hogy a hollandok körülbelül annyit tudnak Magyarországról, hogy nagyjából merre van, ismerték a gulyást és Puskást, és ennyi. De az a baj, hogy ezzel nem csak a hollandok vannak így. A MÁV-nak hála, sikerült március 15-én 14 órát, április 4-én pedig 5 órát vesztegelnem a vonaton, amikor is velem szemben mindkét alkalommal egy külföldről épp hazatérő utazott (nevezzük őket Gábornak Franciaországból és Ferinek Írországból), akik körülbelül ugyanerről számoltak be. Ez szerintem szörnyű! Azóta is azon gondolkodom, miért van ez?

Véleményem szerint az országimázsunk, az ország “marketingje”, hogy milyennek is láthatnak minket a külföldiek, vagy épp mi mit szeretnénk elhitetni magunkról, az csapnivaló. Erről már korábban írtunk mi is. Egyrészt él az a kép, hogy vagyunk mi, a kelet-európai csikós, gémeskutas, gulyásos lovas nemzet, amin szerintem érdemes lenne változtatni. Nem azért, mert megtagadnám a hagyományaink, gyökereink, csak szerintem már egyáltalán nem ez a kép kellene, hogy leírjon minket. Vagy itt van az utóbbi időkben a “termálvizek” országa kifejezés ami szinték bántja kicsit a fülem, mégpedig azért, mert ez tulajdonképpen csak egyetlen iparág, a “turizmus” érdekeit képviseli. Tény és való,  hogy a turizmus adja a magyarországi GDP 6%-át, és több százezer embernek biztosít munkahelyet, de a több millió magyarról, vagy az országról semmit nem mond. Véleményem szerint az “hazánkban legnagyobb az egy főre jutó Nobel díjasok száma”, vagy a “kiemelkedő tehetségek hazája” kifejezések sokkal jobban illenének hozzánk, és sokkal jobban tudnának minket motiválni is. Nem feltétlenül csak azért, mert ezek a kijelentések jelenleg is messzemenő mértékig igazak lennének ránk, hanem mert én szeretném így látni az országunk. Ha a németek precízek és pontosak, a franciák a kultúrájukról híresek, akkor mi miért ne lehetnénk a találékonyságunkról és a tehetségünkről? Sokkal jobb lenne az, ha találkozol valakivel külföldön, bemutatkozol neki, hogy magyar vagy, és látnád az arcán, hogy ez ugrik be, és nem a “pornó filmek”, ami szintén gyakran előjön velünk kapcsolatban.

Gábor és Feri is elmondta, hogy gyakran el kellett magyarázni a kinti ismerőseinknek azt, hogy Budapest nem egyenlő Bukaresttel, vagy hogy a magyarok nem a Balkánon élnek. Míg más országokról voltak sztereotípiák, előítéletek, vagy valami jellemző tulajdonságot tudtak róluk mondani, mint például hogy a franciák csigazabálók, vagy az olaszok maffiózók és macskát esznek, vagy a hollandok drogoznak, addig a magyarokról még előítélet vagy valami szóbeszéd sem volt. Ha ez tényleg így van, az szörnyű, ez azt jelenti, hogy még a köztudatban sem nagyon vagyunk benne? Elég sokan olvastok minket külföldről is, nektek mi a tapasztalatotok, kérlek írjátok meg most ide kommentbe!

Persze ebben kicsit mi is ludasok vagyunk. Olyan dolgokat tudunk hitelesen képviselni, amik valóban jellemzőek ránk. Márpedig nem része a mindennapjainknak az ostorral csapkodó csikóslegény, de még csak termálvízzel sem találkozunk naponta. Szóval ideje lenne találni valami olyan jelzőt (pl.: “kiemelkedő tehetségek hazája), ami nem csak jellemző ránk, de büszkén is vállaljuk, és képviseljük azt a nagyvilágban. Kíváncsi lennék, nektek mi a javaslatotok? Osszátok meg velünk a véleményetek!

Reklámok
6 hozzászólás Post a comment
 1. ápr 7 2013

  Én is külföldről olvasom a Debrecen Bárt, de hát én is magyar vagyok. Sajnos a szomszédos országokban a szélsőjobbos pártok is sokat, talán többet fordítanak Magyarország imázsépítésre mint a magyar állam és a vállalatok. Sajnos ezt a történelmi tények elferdítése hamisítása által végzik és megpróbálják aktualizálni azokat. Ez sajnos nem pozitív, a legtöbben ennek ugyan nem ülnek fel, és azok akik már jártak Magyarországon ezt utólag meg is cáfolják, és szeretik az országot. Viszont ahhoz elegendő, hogy ne is jöjjenek ide.

  A vendéglátó helyek előtt le a kalappal! Magyarország valóban nagyon jó hely, és nem is drága, ha az ember mulatni, pihenni, gyógyulni, szórakozni, vagy egyszerűen csak jól érezni akarja magát. Ezeken a helyeken magas minőségű kiszolgálást kap, legalábbis közép- vagy kelet- európai összehasonlításban. Nyugati mércével pedig olcsó.
  Az utca embere viszont nagyon bizalmatlan a külföldiekkel szemben, még akkor is ha magyarul beszél. Ha nem beszél magyarul csak angolul vagy németül, akkor segítőkészségről nem is beszélhetünk, 😦 Egy dubai üzletember panaszolta, hogy a Fórumban 15 emberhez kellett odamennie, mire sikerült találnia valakit, aki megmutatta, hol talál egy ATM-et. (Ennek ellenére 2mrd Ft-ot ruházott be Debrecenben 🙂 ) De én is többször láttam hasonlót Debrecenben, nekem kellett nem helyi ként irányt mutatnom a városban, a bizalmatlanságot pedig tapasztaltam.
  A szomszédos országok nyelvét, kultúráját, gyakorlatilag csak a határon túlról áttelepült magyarok ismerik. Sokan még azt sem tudják, hogy élnek ott magyarok. Itt felvetődik bennem a kérdés, hogy mit várunk az írektől, franciáktól, ha saját történelmünket nem ismerjük, és a szomszédainkról sem tudunk semmit. Nem tudjuk, hogy hol él saját népünk, és valójában hányan vagyunk?
  Nemrég a horvátok ezt nagyon jól megoldották. Az HBO-val közösen forgattak egy sorozatot amit mostanában Európa szerte vetítenek. Nagyon jó minőségű és látványos film sorozat, gyakorlatilag a római kortól indul és napjainkig bemutatja az országot, a népet, a kultúrát, a hagyományokat, stb. Így mindenki tudja, hogy hova tegye fejében a horvátokat.
  Nem kellene feltalálni semmit, csak pl hasonlóan legalább olyan jó történelmi filmeket csinálni, mint a horvátok, vagy brittek.
  De rengeteg más lehetőség van még.

  Válasz
  • Laci
   ápr 8 2013

   Kösz Lajos a hozzászólást.
   A tapasztalatom Nekem is az, hogy ránkfér még jópár külföldi látogató itt Debrecenben. Szoknunk kell a külföldieket, más kultúrákat. Nem megy ez egyik napról a másikra, de án azért bizakodó vagyok:)

   Válasz
   • taskymuse
    ápr 9 2013

    Persze,igaz és egyetértek veled,ahogy írtam nem tartom ördögtől valónak és rossznak a dolgot.Fontos a jó PR az országgal kapcsolatban.Ami kóros az ennek a túlzásba vitele.Lehet Te nem ugyanigy érzed,de rendszeresen nézek Híradót és egyébműsorokat,ahol sajnos újabban túl gyakran felbukkan ez az országimázs kérdés és hogy mit gondolnak rólunk mások,mennyire szeretnek,mit tudnak Magyarországról…Nekem ezek miatt kezd “lerágott csonttá” válni a téma,főleg ha olyan dolgokkal találkozok,mint a nagy port kavart gyerekeknek szóló rajzfilm a magyar politikáról és Orbán Viktorról az egyik német TV csatornán…Ilyenkor azt mondom magamban,hogy “miért nem söpör mindenki a saját portáján?”.Nem félreértendő,mert nem vagyok egyik pártnak sem elkötelezett híve és nem politizálok általában…Azt 8 év külföldi életem során tapasztaltam Én is,hogy a külföldiek nagyon keveset tudnak hazánkról.Egy multi-cégnél dolgoztam több évig,ahol a világ minden tájáról jött emberek dolgoztak(lengyel,magyar,ghánai,indiai,pakisztáni,francia,ír,új-zélandi…).Meglátásom szerint mi magyarok idehaza sokkal sötétebben és negatívabban ítéljük meg magunkat,mint más népek.Persze sokaknál tapasztaltam még ezt a tendenciát(pl. lengyelek),hogy a saját honfitársaikról lesúlytóbb véleménnyel vannak,mint más népekről.Ennek ellenkezője is előfordult,leginkább afrikaiakkal kapcsolatban,ugyanis tőlük meg Afrika és az ottani élet “túl-dícsérését” hallottam nagyon sokszor(hogy milyen jól és gazdagságban éltek otthon…).Egyébként azt mondanám,hogy leginkább senkit sem érdekel,hogy a másik honnan jött.Sokkal fontosabb milyen ember és milyen kapcsolatot alakit ki vele az illető…Általános meglátás,hogy mindenki milyen büszke a származására vagy az országára,főleg világversenyek,olimpia…kapcsán.

    Válasz
    • Laci
     ápr 9 2013

     🙂 Hát, nekünk itthon nincs TV-készülékünk, és a feleségemmel el is döntöttük, hogy nem is lesz 🙂 Szóval úgy tűnik belenyúltam a dologba 🙂
     De amit mondtál, azt én is érzékelem. Elég pesszimista egy nép vagyunk, de hát ezen kellene változtatni.
     Az afrikaiaknál én is éreztem amit mondtál, sőt, náluk megfigyelhető az is, ami nálunk még jópár évtized kérdése lehet. Külföldön tanultam 1 évig nemzetközi kapcsolatokat. Mikor bemutatkoztunk, és megkérdezték ki honnan jött, akkor mi európaiak elmondtuk, melyik országból. A ghánai, nigériai, bármilyen ás afrikai országból érkező hallgató először azzal kezdte, hogy ő bizony afrikai, és utána mondta melyik országból jött 🙂
     Visszatérve, abszolút igazad van, hosszútávon külföldön minket is az alapján fognak megtélni, hogy miként viselkedünk, mit csinálunk, stb. Szóval mndenki odafigyeljen magára 🙂 Remélem Te is jóhirünket keltetted 🙂

     Válasz
 2. taskymuse
  ápr 8 2013

  Kedves Laci!Elolvasva a cikkedet egy szó ugrott be,már a közepe felé,nem tudom valójában miért is…EGOSURFING.Ez a téma olyannyira szubjektiv,hogy nehéz 1-2 random ember véleménye alapján beszélni róla.Az egosurfing azért ugrott be,mert valami beteges tendenciát kezdek látni ebben a dologban,hogy minket mennyire nagyon érdekel ez a dolog,hogy ki mit gondol rólunk,meg országimázs,hogy szinte kutatjuk,googlizzuk,hogy hol és mit és miért és hányszor írnak rólunk a külföldi médiákban…Miért kutatjuk ezt lépten nyomon,hogy mi ugrik be egy másik ország polgárának,ha meghallja azt,hogy Hungary?Én nem azt firtatom,hogy ördögtől való-e a jó megjelenés és a pozitiv vélemény kialakítása magunkról(ami ugye az ország PR-osainak munkája alapvetően…),de egy szinten túl már kissé kórosnak tartom az ezzel való foglalkozást.Az hogy elsőre mi jelenik meg valaki lelki szemei előtt nem számit oly sokat szerintem,mint egyesek feltételezik.Ez annyira függ egy egyéni érdeklődéstől vagy intelligenciától vagy tapasztalattól,mint amennyire véletlenszerű vagy előitéleteken alapuló is lehet.Mást fog mondani egy lengyel gyári munkás és mást egy svéd bankár,de egy olasz foci-rajongó is mást fog emliteni.Vegyük a Németeket pl.Egy történelemtanárnak mondjuk Hitler jut eszébe,egy autószerelőnek a Wolksvagen,a sportolónak a Bayern stadion,nekem meg München egyik csodaszép tere.Ugyanígy nem lehet általánosítani más területeken sem.Ha valakit tényleg eléggé érdekel valami,az beszerzi róla a szükséges ismereteket a világhálón vagy személyesen elmegy és úgy szerez tapasztalatokat…A csikós meg gulyás képekben meg valóbanmi vagyunk a hibásak.Szerintem mi terjesztettük ezeketA pornós dolgoknál nyilván olyan személyjel van dolgunk,aki maga is kedveli a műfajt,ezért is “tud” róla oly sokat és a magyar vonatkozásáról.Ez sem feltétlenül elítélendő,ha a magyar csajok szépek ráadásul még a szexben is jók:).A közbenyomás pedig egy nagyon lassan formálódó dolog.Vajon van még egy ilyen ország(és itt most a lakókra,a népességre gondolok),aki ennyit parázik és töpreng a külső megítéléséről?Nem hiszem…

  Válasz
  • Laci
   ápr 8 2013

   Kedves Taskymuse! Örülök, hogy a cikkemen elgondolkodtál, és elmondtad a véleményedet is. Persze, 2 ember nem nevezhető reprezentatv mintának, de mondenesetre nekem érdekesen hatott a dolog, ezért is akartam megosztani.
   Abban nem értek egyet, hogy csak mi foglalkoznánk azzal annyit, hogy “ki mit gondol rólunk” (pl. Lajos épp az előbb emlitette a horvát példát). Szerintem igenis fontos, hogy ki mit gondol rólunk. Akár mint nemzetről, akár mint személyekről. Mind a kettő hathat egymásra, ezért én fontosnak tartanám azt, hogy ne alakuljon ki rossz kép rólunk. És ezen bizony dolgozni kell, ahogy csak tudunk. Erről az jut eszembe, hogy gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan…

   Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: