Skip to content

2013-04-13

Nyári Egyetemek 2013-ban

Készítő: debrecenbar

Több, mint 2000 fiatal, Európa szerte, diákbarát áron kétheteket bulizik. Milyen szervezettel, hogyan és konkrétan mennyiért? Debrecenből hogyan lehet csatlakozni? Olvass tovább!

Résztvevők – több mint évi 2000 fiatal

Az AEGEE (Európai Hallgatók Fóruma) idén 25. éve szervez nemzetközi nyári egyetemeket európaszerte. A diákévek legkomplexebb személyes és szakmai fejlődés felé vezető tanulási lehetőségei közé tartozó Summer University programra már megnyílt az idei jelentkezési időszak. Bár ezek a rendezvények közel sem csupán a tanulásról szólnak, a „fun-part” azért mégis csupán a jéghegy csúcsa.

AEGEE? Nyári egyetemek? Röviden

http://goo.gl/F7dTT

A nyári egyetemek

Általában kéthetes nemzetközi rendezvények, kulturális, történelmi vagy épp környezetvédelmi tematikával, intenzív nyelvtanfolyamok lehetőségével, több várost érintő körutazásokat magukba foglalva. A programok remekül ötvözik a hatékony, nem iskolarendszerhez kötött oktatást az aktív, multikulturális környezet nyújtotta lehetőségekkel, utazással és szórakozással. A különböző tanulmányokat folytató, változatos kulturális háttérrel rendelkező résztvevők egyedülállóan emlékezetessé és értékessé teszik a programokon való részvételt. A tavalyi legjobb képeket tartalmazó fotóalbum ITT érhető el.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A rendezvények költsége

A jelentkezés mellett szól az is, hogy az általában kéthetes programsorozat ára is diákbarát (180 Euró), de természetesen rövidebb és ezzel együtt olcsóbb lehetőségek is szép számmal szerepelnek a kínálatban. A kiutazási költségeket az összegek nem tartalmazzák, viszont fedezik a szállást, a napi két meleg étkezést, a helyi közlekedést és a programok részvételi díját is.

Az előző évek nyári egyetemeinek korábbi résztvevői által adott részletes értékelések online elérhetőek, amelyek alapján bárki számára megismerhető, hogyan látták a szervezők munkáját és az egyes nyári egyetemek nívóját utólag. Ezek az értékelések nagyban megkönnyíthetik a választást.

Útiköltségek

Úgy gondolod, hogy biztosan drága az utazás? Nem minden esetben az. Egyik tagunk 2011 nyarán vett részt először nyári egyetemen. Igyekezett a közeli lehetőségekben gondolkodni, hogy minimalizálja a költségeket. Végül Kolozsvár mellett döntött. Jó döntést hozott. Busszal (OrangeWays) akkor 9000 HUF volt az utazás díja oda-vissza. Élete egyik legjobb döntésének tekinti a jelentkezést, mert abban a bő két hétben olyan rejtett szépségeit ismerhette meg Erdély híres városainak és hegyvidékinek, amit átlagturistaként talán soha nem láthatott volna. Nagyszerű volt, ahogyan rábízhatta magát a kolozsvári egyetemistákra; erdélyi magyarokra és románokra egyaránt, akik egytől-egyig mindenben a résztvevők segítségére voltak.

Egyetemistaként mindenkinek hasznos lehet legalább egy nyári egyetemen való részvétel. Kitűnő tapasztalat és pótolhatatlan, egyedi élmény. Az új tagjaink a hazautazás után – megismerve a nyári egyetemenként egyszerre körülbelül 10 nemzet „AEGEEan”-jeit és magát a szervezetet – szoktak aktív taggá válni az itthon is.

Aktív tagság

Az AEGEE Európa legnagyobb interdiszciplináris diákszervezete, így minden tudományterület hallgatói számára nyitott. Az egyesület alapvető céljai között szerepel egy előítéletektől mentes egységes Európa megteremtése, nyitott és toleráns közösség létrehozására való törekvés, a demokrácia, emberi jogok, határokon átívelő együttműködés, mobilitás és az európai szintű oktatás támogatása. A szervezet részt vehet az Európa Tanács tevékenységében, valamint tanácsadói jogkörrel rendelkezik az ENSZ-nél és az UNESCO-ban.

Szervezetünkben aktív tagként kipróbálhatod, fejlesztheted magad csapatmunka, eseményszervezés hatékony kommunikáció és önismeret terén valamint nemzetközi és helyi tematikus tréningeken, kulturális programokon vehetsz részt. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy az aktív, tudatos önképzéssel és tapasztalatszerzéssel eltöltött diákélet után proaktív szellemiségű, határozott és kreatív fiatalok lépjenek ki az egyetemekről, akik az AEGEE-ben megszerzett nemzetközi kapcsolati tőkéjüket a későbbiekben is kamatoztathatják.

Csatlakozás az AEGEE-hez

Az AEGEE-tagság anyagi feltétele 5000 HUF befizetése, amely az utalás napjától számított 365 napra szól és lehetőséget biztosít a szervezeten belüli valamennyi programon, képzésen, tréningen való részvételre itthon és külföldön egyaránt. A külföldi utazási költségek általában a résztvevőket terhelik. Alkalmanként elérhetőek uniós anyagi források is például kulturális csereprogramok esetében.

Ha szeretnéd az egyetemi éveid alatt is a jövőd szempontjából hasznosan tölteni szabadidődet és felkeltettük érdeklődésedet, csatlakozz az AEGEE Debrecenhez ITT!

Felhívjuk figyelmedet, hogy az idei csaknem 80 nyári egyetem listája, az egyes események leírása illetve a jelentkezés pontos menete ITT ismerhető meg. Április végéig van lehetőség a jelentkezésre, melynek feltétele az AEGEE-tagság, ezért – ha még nem tetted meg – ajánlott elkezdeni a tájékozódást ITT.

Aktuális helyi programok Debrecenben

A szervezet legintenzívebb nemzetközi tréninglehetőségei közé tartoznak az évente többféle témában meghirdetett „European School”-ok. AEGEE-Debrecen 2012-ben az elsők között rendezett nyári egyetemet, amely egyszerre volt ES és SU is. A European School: 4 Elements 4 You! után idén májusra IT European School megrendezését tervezzük, nyárra pedig AEGEE-Sibiu (Nagyszeben) együttműködésével utazó nyári egyetemet szervezünk „The Hunga-Romanian Adventure” címmel.

További információk

Ha részletesebben is kíváncsi vagy Európa 40 országának több mint 200 egyetemvárosát átölelő, jelenleg mintegy 13.000 tagot számláló ifjúsági szervezetére, a tavalyi és az idei nyári egyetemeinkre, gyertek el információs estjeinkre illetve keressetek minket az alábbi elérhetőségeken! Helyi és nemzetközi rendezvényeinkhez résztvevőként és a szervezői csapat tagjaként is várjuk az érdeklődőket.

Honlap: http://www.aegee-debrecen.hu/programok/nyari-egyetemek/ és Facebook oldalunkon.

Kérdéseidet várjuk az or@aegee-debrecen.hu–ra.

A cikket készítette Kovács Balázs, PR koordinátor, AEGEE-Debrecen.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: