Skip to content

2013-04-22

Thatcher és a popzene

Készítő: Norrka

A politika gyakran felüti a fejét a zenében. Nagyon sok előadó adott már hangot nemtetszésének a politikusok nézeteivel, intézkedéseivel kapcsolatban, sokan a mindenkori rendszert is szenvedélyesen bírálják dalszövegeikben. A modern történelem egyik legmegosztóbb politikai személyisége minden bizonnyal Margaret Thatcher volt, aki április 8-án hunyt el. Míg az egyik tábor szerint Thatcher kivezette az országot a hetvenes évek válságából, és újjáélesztette a brit gazdaságot, addig a másik oldal a brit ipar tönkretételéről, a közösségek szétrombolásáról, a társadalmi egyenlőtlenségek növeléséről és példátlan munkanélküliségről beszélnek. A vad kommunizmusellenes egykori miniszterelnök-asszony, valamint bő évtizedes miniszteri tevékenysége nem csak Nagy-Britannia lakosságát osztotta meg, hanem annak zenei életének szereplőit is.

Vaslady 1979-es miniszterelnöki beiktatása pont arra az időszakra esett, amikor a brit punkzene a csúcsán volt. Intézkedései sokakból váltottak ki nemtetszést. Olyan zenészekre is hatással volt, mint Morrissey vagy a Pink Floyd. A legfrissebb hír, hogy a Thatcher-elleneseknek sikerült elérniük, hogy az Óz, a csodák csodájában hallható Ding Dong! The Witch Is Dead című dal bekerült a BBC Radio 1 vasárnapi tízes toplistájába. A dal hatalmas dilemma elé állította a rádió szerkesztőit: alapvetően elítélik Thatcher halálának az ízléstelen ünneplését, azonban a cenzúrát sem tartják elfogadható megoldásnak. Ezért a teljes dal helyett egy rövid részletet játszottak csak le és mellé egy rövid történelemleckét tartottak a fiatal hallgatóknak arról, miért került be a friss slágerekkel foglalkozó műsorba egy ’30-as évekbeli szerzemény.
Margaret Thatcher halálának kapcsán mai cikkemben megpróbáltam összegyűjteni olyan dalokat, melyekre hatással volt Thatcher politikája, ezekből hallhattok egy kis válogatást.

Pink Floyd – The Fletcher Memorial Home

Roger Waters az utolsó Pink Floyd-lemezen, amelyen ő is részt vett, írt egy számot, amelyben számos korabeli vezetőt nevezett gyógyíthatatlan zsarnoknak és nagyra nőtt gyereknek, köztük Brezsnyevet, Reagant és bizony Thatchert is.

Morrissey – Margaret on the Guillotine

Steven Patrick Morrissey, a Smiths énekese korábban sem riadt vissza a szókimondástól, ám első szólólemezén minden addiginál messzebbre ment. “Mikor fogsz már meghalni?” – kérdezte Mrs. Thatchert egy dalban, amelynek a címében guillotine alá vizionálta a miniszterelnököt. A nagylemez első volt a brit lemezlistán, a dal pedig elég nagy publicitást kapott. A rendőrség még nyomozást is indított Morrissey ellen, és abszurd módon még házkutatásra is sor került, ám az énekes házában nem volt nyoma guillotine-nak.

Notsensibles – I’m in love with Margaret Thatcher

A Notsensibles nevű punk banda egy kimondottan szerelmes hangvételű dalt írt, I’m in love with Margaret Thatcher címmel. A szerelmes hangvételbe ugyan keveredett egy kis irónia is, így kiderül, a banda mégsem annyira rajong az egykori miniszterelnőknőért. A dal elhangzik a Vaslady című Oscar-díjas filmben is, ahol a Falkland-háború utáni ünneplések aláfestő zenéje ez. A zenekar viszont annyira örült ennek, hogy a film megjelenése után újra kiadták a dalt kislemezen.

The Specials – Ghost Town

Thatcher az állami cégek privatizációjával pont azt a munkásosztályt sújtotta legjobban a munkanélküliséggel, amiből a ’70-es években elindult a brit punk, és az amerikaiakhoz képest elképesztően nagy politikai hangsúlyt kapott. Mégsem a punk műfajból érkezett az első bírálat, hanem a ska vonalból. A The Specials Ghost Town című dala is ekkor íródott, mely komoly társadalomkritikát fogalmaz meg. Erős politikai töltete ellenére sokáig vezette a brit slágerlistákat. A dal a közelgő apokalipszisre reflektál, olyan témákat feldolgozva, mint a növekvő munkanélküliség, az iparosodás visszafejlődése és a városok elnéptelenedése.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: