Skip to content

2013-04-23

Mi lenne nélküled? Társadalom?

Készítő: Kovács Miklós

A TEDxYouth@Budapesten  az utolsó előadás egy közös énekléssel ért véget. Ott volt egy énektanár, aki megadta az alaphangot, és három szólamban egy nagyon szép dalt énekeltünk el. Ötperces gyakorlás után az egész színház megtelt élettel, érezni lehetett a felszabaduló energiát. Oldott hangulatban, szinte révületben daloltunk, egy óriási öröm felhő terítette be a levegőt. Szerintem általános iskola óta senki nem énekelt ennyi emberrel együtt, épp ezért volt felemelő. Normális hangterjedelem, 200 ember között senkinek nem volt égő énekelni. Ez volt eddigi életem legjobb közösségi élménye.

Tanulnunk kell a párbeszédet!

Mindenkinek. Egy olyan országban, ahol az emberek nem beszélgetnek egymással, egy idő után a társadalmi repedések megerősödnek, és nem lesz, ami kultúraként össze fogja egy nemzetté. Miért van az emberek többségének elege a politikából? Mert tudják, hogy nem a nép érdekét tartják fontosnak, hanem a hatalom megszerzése és megtartása a cél. Egy általam elképzelt társadalomban a tömegek akarata a kis közösségek érdekérvényesítő képességén múlik. A szabályozó rendszeren belüli szabad teret ezekkel a civil szervezetekkel kell kitölteni, és hagyni őket tevékenykedni.

Sajnos, már nem tudsz jelentkezni, de nagyon jól sikerült az est 🙂

Jelentkezz a 8. Pár - Beszéd Estre!

Felelős vagy a jövődért és azért, hogy a gyermeked milyen országban nő fel. Untig ismételt rigmus, amit talán épp ezért nem veszünk eléggé komolyan. A szüleid által megszokott korlátok között lavírozni és sodródni az árral jó dolog? Miért csinálja mégis ezt oly sok velünk egykorú?

Egyéniségekké váltunk?

Ennek az az ára, hogy belül reszketünk és vágyunk a kollektív élményekre? Vagy nem? Jó otthon lenni és úgy tölteni a napok váltakozását, hogy a narancssárga i-betűs hírportált,  a kék f-betűs közösségi oldalt és fehér a g-betűs e-mail kiszolgálót lessük minden pillanatban?

Újratanulni a párbeszédet!

Platón barlanghasonlatával élve, a mesterséges valóságot újabb tükrökkel megsokszoroztuk. A barlangunkban (otthon) lessük a mesterséges fényt (laptop, okostelefon), miközben az abszolút valóságot nem tudjuk észlelni. A buszon nincs beszélgetés, a telefonba révedve böngészünk, nézünk ki az ablakon, ahelyett, hogy megismernénk azt, aki mellettünk ül. Nem tudunk elmondani egy mesét, egy régi magyar mondát, nem tudunk semmit az őseink kultúrájából reprodukálni. Mikor énekeltél utoljára népdalt? Általánosban, ahol kiröhögött mindenki-mindenkit, a tanár meg leszidott, mert rossz hangod van, és hármasnál jobb jegyet nem adott?

Meg kell tanulnunk újra, ha már elfelejtettük a közösségi élményt. Beszélgetni kell egymással, félre kell tenni a laptopot, az okostelefont egy időre, és kimenni a szabadba, áthívni barátokat beszélgetésre. Nem a közösségi portálokon és e-mailen beszélgetni egymással. Ez írott kommunikáció, ami nem tudja pótolni azt, ha egy hús vér ember ül előtted, és meghallgatod, odafigyelsz rá.

A Pár – Beszéd Esteken is próbáljuk ezt megvalósítani. Egy szellemi feltöltődést biztosítani annak, aki eljön. 7 alkalom alatt sok érdekes és figyelemre méltó egyéniséggel ismerkedhettünk össze. Szinte abba sem tudjuk hagyni mostanság a beszélgetéseket, és a kérdések hada csak úgy árad. Jobbnál jobb ötletekkel állunk elő. Ennyit tesz az, ha egy légtérben érdeklődő emberek vannak. Kialakult egy kör Debrecenben, amihez bárki csatlakozhat, és ami tesz a jövőért. Kicsiben kezdjük, de a cél mindig ott lebeg a szemünk előtt. Párbeszédet kialakítani, amellyel  felelőssé válunk a környezetünk fejlődéséért. Minden hónap második keddjén 18 órától az Ifjúsági Házban! Gyere el a következőre Te is!

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: