Skip to content

2013-04-27

1

KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért

Készítő: Zoli

A KÖVET Egyesület hozta el Debrecenbe a Greeneration Roadshow-t, amelynek kereteiben szerdán reggeltől délutánig a környezettudatossággal, zöld megoldásokkal kapcsolatos programokon lehetett részt venni. Mielőtt bemutatnám a Roadshow történéseit és tapasztalatait, nézzük meg, hogy mit is lehet tudni az Egyesületről.

A kiemelten közhasznú, érdekcsoportoktól függetlenül működő egyesület 1995 októberében alakult meg, Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület néven, az INEM (International Network for Environmental Management) magyar tagjaként. Az Egyesület tagja még a CSR (Corporate Social Responsibility) Europe szervezetnek és a Global Footprint Network-nek is.

Az Egyesület a felelős vállalatirányítás területén szervez gyakorlati programokat és nyújt szolgáltatásokat, kiemelten a környezetre kisebb terhet rovó vállalati működés elterjesztésének érdekében.

Célok

targetAz Egyesület elsődleges célja a vállalatok és más szervezetek környezeti és társadalmi felelősségének erősítése. Emellett számos részcélt kitűztek maguk elé, mint például a környezettudatos vállalatirányítás gyakorlati ismeretei és az e téren megszerzett tapasztalatok népszerűsítése a vállalatok körében, a társadalom megfelelő tájékoztatása az ilyen jellegű erőfeszítésekről, vagy az egyes költségcsökkentési lehetőségek keresése és kihasználása, különösen az energia-, víz- és alapanyag-felhasználás, valamint a szennyvíz és hulladékok mennyiségének csökkentése, feldolgozása terén (tisztább termelés), mind hazai és külföldi példák, jó gyakorlatok ismertetése és közzé tétele által.

Vállalati tagság

A KÖVET-nek jelenleg 108 cég tagja, amelyek nem “zöld mintavállalatok”, de a környezetért felelősséget érző cégek, akik tevékenységüket is ezen szempontok szerint alakítják, alkalmazzák és terjesztik a környezettudatos vállalatirányítás eszközeit, módszereit.

Az Egyesületben folyó szakmai munka és kiadványok

A KÖVET olyan, a megelőző környezetvédelmet támogató módszereket dolgoz ki, népszerűsít és alkalmaz, amelyek egyaránt szolgálnak környezeti és gazdasági érdekeket. Ehhez olyan eszközöket nyújt a vállalatok szakembereinek, amelyeket mindennapi munkájuk során tudnak alkalmazni, tényleges környezeti javulást megcélozva.

Az Egyesület hosszú távú célja a szervezetek fenntarthatóvá válásának segítése, így a környezetvédelem mellett hangsúlyt fektet a cégek társadalmi és helyi gazdasági felelősségére is.

Programok és dokumentumok címszavakban:

 • Valóban felelős vállalat – modell
 • Ökológiai lábnyom (hazai szakértő)
 • Zöld Iroda Program
 • Zöld Iroda Verseny
 • Projektekben és kutatásokban való aktív részvétel
 • CSR – Vállalatok Társadalmi Felelőssége
 • Ablakon Bedobott PénzAblakon Bedobott Pénz Program
  Utóbbi programban cél annak tisztázása, hogy a környezetvédelemre fordított kiadásokra nem úgy kell tekinteni, mint kidobott pénzre, sőt.. azok pénzügyileg is megtérülhetnek, és gazdasági haszonhoz, versenyelőnyhöz juttathatják a környezettudatos vállalkozásokat, szervezeteket. Nem is beszélve a környezettudatos cégeken belül elérhető közösségépítő hatásról, és a javuló vállalati légkörről, így minden bizonnyal hatékonyság-javulásról.
  Az Egyesület összegyűjti és ismerteti a környezeti és gazdasági szempontból legsikeresebb beruházásokat és anyagi ráfordítást nem igénylő intézkedéseket.

Részletesebb információkért látogasd meg a KÖVET Egyesület honlapját.

Az alábbi képen az ökológiai lábnyom egy szemléltető képe látható. A közeljövőben erre is tervezek részletesebben kitérni.

Global Footprint Network

Reklámok
1 hozzászólás Post a comment

Trackbacks & Pingbacks

 1. Zöld Iroda Program | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: