Skip to content

2013-05-04

5 tipp a közösségek felpezsdítéséhez!

Készítő: Kovács Miklós

Nagyon könnyen jön a “cselekedni a társadalomért ösztön” azokból az emberekből, akik másoknak segítenek és tesznek értük. Valamint ugyanilyen lelkesedéssel minden szembejövő akadály ellenére meg akarják változtatni a világot. A trükk az, hogy ezt a személyes motivációt képesek áttranszformálni egy széleskörű és hatásos mozgalommá. Alulról jövő kezdeményezés a legjobb példa arra, hogy lehet minimális költségvetésből és erőforrásból a legtöbbet kihozni.

Egy ilyen szervezet az Amplifying Education is, ami megfelelő és nyugodt körülményeket biztosít a tanulóknak, ahol megoszthatják a tudásukat, együttműködhetnek, cselekvésre ösztönözhetik egymást, valamint kialakíthatnak egymás között kapcsolatokat így előmozdítva egy lendületes pérbeszédet. Nem több, mint három hónap alatt, ez az egyesület alulról szerveződve 6 238 könyvet és 250 000 $-t gyűjtött össze new orleans-i iskoláknak, olyan programoknak, mint a Taníts Amerikáért.

Láthatod, hogy nem kell milliárdosnak lenned ahhoz, hogy hass a körülötted lévőkre. A világtörténelemben most jött el az az idő, amikor sokkal egyszerűbb egy ötletet megvalósítani, vagy elindítani egy közösséget. Több ezer ember él a lehetőséggel és az online közösségi portálokon hirdeti kezdeményezését. 5 tippet most adunk neked, hogy a te kezdeményezésed is sikeres legyen az internet világában:

1. Ne a céljaidat sorold fel, mesélj inkább egy történetet!

Amikor lekezded, úgy érzed buzog benned a tettvágy és meg akarod osztani mindenkivel a célodat. Ne ezt tedd, hanem foglald össze egy történetbe, és meséld el nekik. Sokszor egy mese, monda, vagy sztori miatt könnyebben emészthető az, amiért küzdesz. SŐT! Egy igaz történet még ennél is hatásosabb lehet! Egyszerűen tényekből és érzelmekből épül fel, és hidat tudsz építeni a célközönség és az ügyed között.

Kattints, és facebookba belépve már jelentkezhetsz is! Egyszerű, mint az 1×1.

Jelentkezz a 8. Pár - Beszéd Estre!

Jelentkezz a 8. Pár – Beszéd Estre!

2. Jutalmazd meg a követőidet!

Egy történet lehet, hogy egyszeri adományt hoz a konyhára (sütemény árusítás, Facebook like nyeremény), ám neked egy elkötelezett és önkéntes csoportot kell létrehoznod, hogy együtt harcoljatok az ügyed fenntarthatóságáért és terjedéséért. Mindenkit folyton arra kérünk, hogy segíts még egy kicsit, akkor beleunhat. Azonban ha már az elején bekapcsolódhat a fontos dolgokba, akkor ez egy elég alapvető ok arra, hogy később szívesen segítsen, és magáénak érezze az ügyedet.

Egy fenntartható program cselekvésre buzdít és növekedésre sarkall. Egy kampány arra ösztönzi a résztvevőket, hogy még nagyobb falatot vállaljanak a cél érdekében. A kampány befejezésével pedig maga a siker lesz az, ami tovább hajt majd mindenkit. 🙂

A társaid és a “közönség” ismerete is elengedhetetlen ahhoz, hogy egy olyan dolgot hozz létre, amihez szívesen csatlakoznak, és támogatják a többiek. Egy alulról jövő kezdeményezésnek minél hamarabb önfenntartóvá kell válnia. Leghűségesebb követőidre nyugodtan bíz nehéz feladatokat, és jutalmazd meg őket! Így elkötelezettebbek lesznek, és segítenek terjeszteni az igét, valamint egyre nagyobb hangsúlyt kap majd a tevékenységetek.

3. Fokozd az üzeneted erejét!

Egy egész sereg követőt toborozz, akik tudják és értik a sztoridat, terjesztik az igét, és véleményvezérek, tehát tudnak hatni a szociális hálóikon keresztül. Egy közösségi hálózat segít eljutni sok emberhez, de egy elkötelezett követői “hadsereg” sokkal célzottabban fogja az üzenetedet továbbítani.

Építsd fel a közösségi média segítségével a kampányaidat (Facebook, Twitter, Youtube). Tedd egyszerűvé az üzeneted, és megoszthatóvá a tartalmat. Minél egyszerűbb és terjeszthetőbb, annál jobb.

Legyen minden kampánynak külön gyűjtőoldala, ahol friss, és megosztható, kommentelhető adatokhoz juthatnak a követőid. Ez olyan, mintha egy “virtuális kampányirodád” lenne, ahol minden önkénteseddel egyszerre beszélhetnél, ezzel segítve őket, hogy minél pontosabban és hatásosabban terjesszék az igét.

4. Tüntesd el a részvétel korlátait!

Egy erős támogatottsági alapot tudsz létrehozni azzal, ha hagyod, hogy a saját feltételeik szerint csatlakozzanak az új követők. A részvételt többféleképp is ki lehet fejezni, lehet ez egy dollár, egy like , egy aláírás. ezek mindegyike továbbviszi az ügyedet. Ha rájössz, hogy lehet motiválni a különböző embereket, akkor te magad is jobban megérted a segítségük mibenlétét.

Az első lépés leggyakrabban a legnehezebb. Jelentőséggel kell felruháznod egy likeot, +1-et vagy egy megosztást. Ezeket egy jutalmazási rendszerrel ötvözve, a passzív támogatókat jobban elkötelezett aktív követőkké varázsolhatod.

Egy tiszta és koncentrált cselekedettel sokkal több embert tudsz bevonni a támogatás új szintjére. A részvétel növelése mellett persze ne feledkezz meg arról, hogy a követőid egyszerűen és biztonságosan tudjanak adományokat gyűjteni és újabb támogatókat bevonzani.

5. Hatalmazd fel jogokkal a követőidet!

Ahogy az előzőekben is említettem, a legjobb módszer a növekedéshez a  hithű követők toborzása. Egy önkéntes jelentkezési lap a honlapon például megkönnyíti a potenciális támogatók jelentkezését. Adj nekik egy helyet, hogy megosszák élményeiket, új barátokat szerezzenek, és kapcsolatokat építsenek ki, így hosszú távon is támogatni fognak és az elköteleződésük is nőni fog.

Állíts fel világos elvárásokat, mivel tudnak bekapcsolódni a munkába és mit kapnak cserébe, ha segítenek. Az önkénteseket tartsd körforgásban, és oszd meg a többiekkel milyen szerepet játszottak a kezdeményezés sikerében. Erősítsd a kötelékeidet az önkéntesekkel azzal, hogy megosztod a fotókat, videókat arról, hogy milyen sokat tettek az ügy megvalósításának érdekében. Ne felejtsd kimondani a varázsszót “Köszönöm!” és ne fogd vissza magad akkor, amikor a megelégedettségednek kell hangot adni!

Konklúzió

A közösségi média manapság mindenki számára elérhető eszköz arra, hogy a szervezést egyszerűbbé tegye és hozzájáruljon a pénzügyi támogatás kiépítéséhez. Egy alulról jövő kezdeményezés kiépítése csak azon múlik, hogy milyen ötleted van, és megvan-e benned a kellő szenvedély és képesség mások cselekvésének buzdítására és a motivációjuk megértésére.

MIT TETT A TE KÖZÖSSÉGED AZÉRT, HOGY EGY POZITÍV VÁLTOZÁST LÉTREHOZZON? Válaszokat várjuk a hozzászólásokban!

Eredetivel szinte megegyező fordítás. Az angol nyelvű cikket itt megtalálod:

Broscol, Anne (2011): 5 tips for sparking a grassroot movement online

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: