Skip to content

2013-05-07

2

Fedezd fel újra az internetet!

Készítő: S.C.

Lehet, hogy már említettem, hogy mennyire, de mennyire szeretem a könyveket és a magazinokat. Amikor Hollandiában laktam, minden szombatom a helyi könyvesboltban kezdődött vagy végződött és volt egy bizonyos nap, ami pirosbetűs ünnepnek számított. Az a nap, amikor megjelent a FLOW legújabb száma. Szerelem volt első látásra és első olvasásra.

Személyre szabott magazin

A legérdekesebb az, hogy az egész dolog tulajdonképpen viccnek indult. Volt – vagyis még most is van – két lány, Astrid és Ingrid, akik nem találták meg a már meglévő és meglehetősen bőséges kínálatban az igényüknek és ízlésüknek megfelelő magazint. Erre aztán fogták magukat és összeeszkábáltak egyet. Az ezt követő sikerre és népszerűségre nem számítottak és a FLOW azóta már fogalom a holland köztudatban. Még akkor is, ha nem tudtok hollandul, érdemes egy pillantást vetni weboldalukra: www. flowmagazine.nl 

Kinek a flow, kinek a flowné.

Mivel Magyarországon nem kapható, ezért legjobb barátnőm, Merel lett hivatalosan a FLOW felelősöm. Amint megjelenik a legújabb szám, elsétál a boltba, megvesz egy példányt magának és egyet nekem és még aznap postázza is. Ugye nem kell magyaráznom, hogy micsoda öröm, amikor megérkezik várva-várt csomagom!

A FLOW-t azért szeretem, mert játékos és ugyanakkor komoly. Vannak benne igazán elgondolkodtató és megindító cikkek, tippek a mindennapokra és mindenféle érdekesség Spoil Yourself, Live Mindfully és Simplify Your Life címek alatt. Az egyik este nosztalgiából elővettem FLOW gyűjteményemet és találomra átlapoztam néhányat és akkor fogant meg bennem az ötlet, hogy megosztom veletek azokat a dolgokat, amiket érdekesnek és megosztásra érdemesnek találtam.

Honnan tudod mindezt?

Való igaz, hogy ismerettel a buksidban másképpen látod a világot s a www.howstuffworks.com weboldal pontosan erre a célra lett kitalálva.

Figyelem! Ha egyszer elkezded az olvasást, hamar hatalmába kerít a mindent tudni akarok! érzés. S ami szerintem nagyon jó, az az, hogy van egy csomó kvíz is, mint például az Invention: Fact or Fiction vagy a Who said it?

Többek között  olyan kérdésekre kaphatsz választ, mint:

Ki az a 13 amerikai híresség, akit adoptáltak?

Hogyan használhatsz egy pvc csövet túlélésre?

Mi a történelem 10 legnagyobb hazugsága?

Mi volt a legelső gadget? …. és még sorolhatnám.

Ha pedig már a gadget-eknél tartunk: igen, megjelent a Miniprinter!

Igaz, hogy meglehetősen drága (200 font) és értelme sem sok van, de azt hiszem pont ez a gadget lényege. A Little Printer névkártya formátumban nyomtatja ki például az aznapi Googletask listádat (tudom, hogy inkább a nőkre jellemző a listázgatás, de kérem a férfiakat is, hogy ezen ne akadjanak fenn). Manapság már a legtöbb híres és ismert weboldal, mint a BBC, The Guardian, Instagram és Foursquare is együttműködik a kisprinterrel és minden nap ajánlanak egy válogatást legérdekesebb híreikből, amit kishaverod örömmel kinyomtat, csak neked. Hát nem aranyos?

Információ a www.bergcould.com oldalon.

Jól fésült nyomtató áramköreimmel megmutatom mit tudok 🙂

Egy kis trükk

Gondolom, nektek is van okostelefonotok. S mi van annál jobb dolog, mint amikor egy egyszerű, de nagyszerű ötlettel a maximumot hozhatod ki… ebben az esetben a telefonodon tárolt zenéből, vagyis annak hangerejéből! Lehet, hogy hihetetlenül hangzik amit most olvasni fogtok, de én kipróbáltam és működik.

1. Fogj egy üvegpoharat, amibe a telefonod állítva belefér.

2. Válaszd ki kedvenc albumodat vagy rádióadódat.

3. Nyomd meg a play-t.

4. Élvezd a hanghatást.

Ugye, hogy pont úgy szól, mint egy minispeaker?

Ha pedig nem tudnád eldönteni, hogy milyen zenéhez is van kedved, hát erre is van megoldás. Mégpedig a www.stereomood.com –mal. Először is magadba kell szállnod egy picikét, hogy hogyan is érzed magad vagy mihez szeretnél zenei aláfestést: happy? groovy? just woke up? doing laundry? S miután ez megtörtént a program automatikusan elkezdi lejátszani a számodra megfelelő listát. (Péntek délután van, lassan letelik a munkaidő és hát relaxed akarok lenni, mire beköszönt a hétvége. Fejhallgatómban pedig Tony Mahony Nightmares című dalának melódiája árad a stereomood ajánlásával. Hm… a címe ellenére kellemesen ellazító zongora dallamok áradnak füleimbe.)

Különösen érdekes faj, karnyújtásnyira

Most pedig egy vallomás: volt egy időszak, amikor rettenetesen babonás voltam és mániákusan pedáns. Szerencseszámom a 7-es volt és szerettem, ha polcomon nagyság szerint sorakoznak a könyvek (az abc sorrendig soha nem jutottam el), a szekrényemben pedig szín szerint csoportosítottam a ruhákat.) Most már közel sem ilyen komoly a helyzet, főleg amióta a FLOW-ban olvastam a creative mess áldásos hatásairól. Azóta ez a fő mentségem az asztalomon vagy ruhásszekrényben uralkodó rendetlenségre. Aztán miután elolvasgattam egy pár történetet a www.itsasickness.com -on, rájöttem, hogy az én kis pedánsságom semmi mások megszállottságához képest. Ezen az oldalon ugyanis emberek vallanak őszintén szövegben, képen vagy film formájában mániájukról. Vagy nevezzük csak viccesen hepp– nek?

Mindenféle minden egy egyszerű emberen.

Hát igen, ahány ember, annyi féle. S van-e még egy olyan város, ahol ez annyira szembetűnő, mint New Yorkban? Nekem még nem volt alkalmam ott járni, de rajta van a kívánságlistámon és mihelyt mentálisan ráedzem magam a majd’ 10 órás repülőútra, nem lesz, aki visszatartson. Addig is Brandon Stanton szemein keresztül barátkozom a new york-i utcaképpel. Amit Brandon csinál tulajdonképpen nagyon egyszerű: fotográfusként minden nap útra kel kamerájával és csak úgy találomra lencsevégre kap embereket. Amit pedig igazán érdekesnek találok az az, hogy mindenkihez tartozik egy kis történet, amitől tényleg az az érzésed támad, mintha éppen most ismerkedtetek meg. Tehát, ha egy kis New Yorkra vágysz, akkor látogass el a www.humansofnewyork.com -ra. Hidd el, nem fogod megbánni. (Azt hiszem, a fent említett mániákusok weboldalán rövidesen ráklikkelhetek az add obsession-re, mint humansofnewyork-függő).

Tulajdonképpen a cikket a www.sadstuffonthestreet.com bemutatásával akartam lezárni, de az olyan szomorkás lenne, úgyhogy inkább hagyjuk.

Ehelyett inkább megosztom veletek kedvenc kis versikémet, amit nem én írtam, hanem Dr Seuss (1904-1991). Ne felejtsétek el minden reggel mosolyogva elmondani magatoknak a tükörben:

Today you are you, that is truer than true.

There is no one alive who is youer than you.

Ma önmagad vagy, és igazabb, mint valaha.

Nincs még egy olyan élő ember, mint te.

Ja, mert azt is a FLOW-ban olvastam, hogy mennyire jó hatása van általános közérzetünkre annak, ha rendszeresen emlékeztetjük magunkat mindarra, amiért hálásak lehetünk. Tehát ha nem is vagy tökéletes (ugyan ki akar tökéletes lenni?), légy hálás azért aki vagy: egyedi és megismételhetetlen.

Reklámok
2 hozzászólás Post a comment
 1. Máté
  máj 7 2013

  oh, Zsuzsi… függője vagyok a cikkeidnek, a maiban sem csalódtam 🙂
  ez a stereomood oldal óriási! a working playlistet hallgatom a melóban, bejöttek a (mindig) morgós légkondi szerelők és ők is mosolyogva távoztak pár perc múlva 🙂
  de ez a new yorki oldal is lenyűgöző, egyszerű és mégis…
  Köszönöm!

  Válasz
 2. máj 7 2013

  Köszi Máté! Hát bele is pirultam a dícséretbe:-)

  Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: