Skip to content

2013-05-09

15

Hogyan szerezz 3 millió forintot első startupod elindításához?

Készítő: Laci

A pénz nem boldogít, de sok mindent megold. Például azt, hogy ne jusson csődbe egy startup! Ha már fut az szekér, a rizikó csökken, de az elején még ezzel is nagy gondok vannak! Kérhetsz pénzt rokonoktól, barátoktól, ismerősöktől, de valószínű nem mersz, vagy épp nem is adnak. Aztán elkezdhetsz befektetőket keresni, de itt meg még kevesebb az esély, hogy adnak. Megpróbálhatsz kulcsolni a bankoknál is, de valószínű ők is csak mosolyogni fognak rajtad. De most van egy vissza nem térő lehetőség arra, hogy az öledbe pottyanjon 3 millió forint! 

Hála az égnek, itthon is egyre nagyobb hangsúlyt kap a fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése. Ennek egy mindenképpen figyelemreméltó próbálkozása a „Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban” című pályázat. (Erről részleteket itt olvashatsz.) Nem vagyok pályázatíró, de mivel még mi sem alapítottunk céget a startupunkhoz, ezért igyekeztem alaposan utánajárni a lehetőségnek. Elmondom miket tudtam meg, mik a tapasztalataim, remélve, hogy ezzel segítek Nektek (mert mindent az olvasóért:)).

A pályázat keretén belül a 18-35 év közötti fiatalok pályázhatnak, akiknek nincs már többségi tulajdonrészük egy másik vállalkozásban, illetve akik sikeresen teljesítenek egy elírt vállalkozásindítási tanfolyamot. Jah, és persze elég tökösek, hogy vállalkozni kezdjenek 🙂 A pályázat 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatást tud nyújtani 10% önerő mellett. (Tehát ha 3 millió forintot szeretnél, akkor 300 ezer forintot neked is bele kell tenned a kasszába.) Ha ketten szeretnétek vállalkozást indítani, akkor ez az összeg 6 millió forint is lehet! (Ehhez persze az előző logika alapján 600 ezer forintot kell a közösbe tennetek.)

Viszont nem olyan egyszerű dolog a dolog, mint emilyennek látszik, sőt elég bonyolult! (Miért is nem lepődök meg ezen, na mindegy….) A pályázatnak két része van, melyek a TÁMOP-2.3.6.A-12/1. és a TÁMOP-2.3.6.B-12/1. fantázianeveket viselik (csak hogy könyű legyen megjegyezni…). A pályázat “B” része takarja a megkapható támogatás lehetőségét. Hogy ezt valaki megkaphassa, ahhoz azonban teljesíteni kell a pályázat “A” részének feltételeit. 

A pályázat “A” része tulajdonképpen egy vállalkozói képzést foglal magában. Ezt a képzést az Észak-Alföldi Régióban a “FIVOSZ konzorcium” végzi majd. A képzések összesen 100 órásak lesznek és vizsgával zárulnak. Ez alatt az idő alatt minden fiatal elkészíti a saját üzleti tervét, melyhez elvileg szaktanácsadást vehet igénybe (gondolom itt is a FIVOSZ-tól, vagy partnereitől, esetleg akkreditált tanácsadóktól? – nyitott kérdés, ha valaki tudja a választ szóljon!) Ez az üzleti terv azért fontos, mert pénzre csak az pályázhat majd a képzés után, akinek elfogadják az üzleti tervét. Hogy milyen szempontrendszert fognak figyelembe venni, azt nem tudom. Számomra viszont kissé aggodalomra ad okot, hogy az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. (ESZA NKft.), a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által elfogadott, országosan egységes szempontrendszer és módszertan alapján történik majd a vizsgálat. Azért is aggódok, mert tavaly volt egy pályázat innovatív startup vállalkozások fejlesztésére (!), ami már rég lezárult, de azóta se lehet arról hallani, hogy tucatszám jöttek volna létre, kezdték volna meg, és érték volna el az első sikereiket az ezen pályázaton nyertes startupok, zárójel bezárva. Na, de ne legyünk már az elején pesszimisták! Nézzünk optimistán a dolgok elé. Szóval, lesz egy képzés majd Debrecenben is, amit a “FIVOSZ konzorcium” fog rendezni. Ennek a keretein belül a résztvevők készítenek majd az elképzeléseikről egy üzleti tervet, amit remélhetőleg elfogadnak valakik, és akkor kaphatunk a pályázat “B” részének megpályázása és elnyerése esetén pénzt.

Apró baki, hogy nem lehet még pontosan tudni mikor is kezdődnek a képzések! Idézet következik a FIVOSZ hírleveléből: “A vállalkozói képzést, az üzleti terv tanácsadást és a mentorálást magában foglaló, a TÁMOP-2.3.6.A keretében megvalósuló vállalkozásfejlesztési programba 2013 nyarán lehet jelentkezni. A jelentkezést követően a 100 órás akkreditált képzést a FIVOSZ konzorcium 2013 őszén indítja el, melynek teljesítése intenzitástól függően 2-3 hónapot vesz igénybe.” Hát ez mi ez? Szóval majd lesz valami, valamikor, de még pontosan nem lehet tudni mikor….. 

Szóval kicsit kusza és agyrém az egész, de ami jó benne, hogy ha kitartó vagy, bírod az idegességet, és nem keresed mindenben az értelmet, akkor könnyen juthatsz milliókhoz a startupod elindításához. Ínséges időkben pedig, mint ami van most is, ez elég nagy segítség tud lenni! Szóval, aki pályázni akar, annak hajrá! Reméljük sok sikersztori nő majd ki a programból! Én tényleg szurkolok, és bízok benne, még akkor is, ha kis esélyt látok erre. 

Reklámok
15 hozzászólás Post a comment
  1. Máté
    máj 9 2013

    Voltam ennek a pályázatnak egy tájékoztató előadásán és az ott hallottakkal tisztába tennék itt pár kérdést, ami úgy látom nem világos.

    Részvétel menete:
    – részt veszel a FIVOSZ képzésén (ő a hajdú-bihari 2.3.6.A nyertes), ahol megtanulod hogyan kell üzleti tervet írni, mire figyelj egy vállalkozásban, hogyan legyen sikeres a céged (40+40+20 óra). Ez a képzés 2013 őszére várható. Gazdasági végzettséggel is kötelező elvégezni. A képzésre bárki jelentkezhet, mindenkinek ingyenes lesz.
    – ezután (!) ők jóváhagyják az üzleti tervedet, amivel tudsz pályázni erre a 4.2.3.B. konstrukcióra.
    – céget alapítasz a képzés alatt, a képzés végén vagy 2013 december végéig, DE nem most, mert a céged nem lehet öregebb 3 hónapnál a benyújtás pillanatában (ami várhatóan októberig csúszik)

    Támogatható tevékenységek (ez nagyon fontos rész, de kimaradt):
    – alapítás költségei! Szóval érdemes úgy részt venni a képzésen és beadni az üzleti tervet és nyerni a 2.3.6.B pályázaton, hogy még _nincs_ céged, mert akkor az alapítást is ebből fizetheted.
    – eszközbeszerzés (laptoptól a gyártósorig bármi), marketingköltségek, utazás, kb bármi
    – bér: erre kell fordítani a támogatás min. 35, max 51 százalékát!

    Megvalósítás:
    – a cégednek 7-8 hónapig kell tutira működnie, és ezalatt az idő alatt kell kifizetned minden vállalt költséget (tehát a 3 milliót) ÉS teljesítened minden vállalt feladatot! Tehát nem érdemes új vállalkozással magyar piacvezetői szerepet beírni a pályázatba, mert az 7 hónap alatt elérhetetlen.

    Finanszírozás:
    – utófinanszírozás, tehát a kifizetett számláidat kell benyújtanod és utólag kapod meg rá a 3 milliót. Azaz kell lennie 3 milliódnak, amit a pályázat majd visszaad. A pozitív oldalon még az szerepel, hogy előlegbe kérhetsz 25%-ot.

    Válasz
    • Laci
      máj 9 2013

      Köszi Máté a pontosítást.
      Én még mindig úgy vagyok vele, hogy várjuk meg mi lesz a dolog vége, mert hát már tavaly óta dolgoznak ezen az egész pályázaton, és hát látjuk milyen öles léptekkel halad a dolog 🙂

      Válasz
      • Máté
        máj 9 2013

        Szívesen. Amúgy annyit nem csúszott ez a pályázat, mert a tavaly szeptemberi kiírás csak a 2.3.6.A nyertesekre vonatkozott.

        Válasz
        • máj 9 2013

          De, elcsúszott, ugyanis a képzéseknek már 2013. január 01-től elérhetőnek kellene lennie… De sajnos az NFÜESZANGM malmai lassan őrölnek…

          Válasz
          • Laci
            máj 10 2013

            Zsoltival kell egyet értenem.
            És a folytatás gyorsaságáról sem vagyok ám meggyőzve. Pedig nagyon kellene! Elég sok fiatalt, és veterán fiatalt ismerek, aki ha kapna egy ilyen lökést elég érdekes és szerintem sikeres vállalkozásokat tudna indítani.

          • Máté
            máj 10 2013

            Oké a csúszás.
            Laci, szerintem ez nem fogja megoldani a “sok fiatal és veterán” problémáját. Mivel utófinanszírozású, így kell lennie az elején pénzednek, amit visszakapsz – ebben a tempóban kb 2015-ben… Szóval aki eddig sem tudott pénzt szerezni a vállalkozásának, az nem hiszem, hogy ettől fog.
            Amiért ez a pályázat jó, az a képzés azoknak a szakembereknek, akik nem értenek a vállalkozás indulásának és fenntartásának adminisztratív részéhez, vagy azoknak, akik féltették a 3 milliójukat és talán 6 millióval (3 saját + 3 pályázati majd 2015-ben) már belevágnak.
            Szerintem. De kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is. 🙂

          • máj 10 2013

            Nagyvonalakban valóban így van!
            Sajnos azt be kell látni, hogy a jelenlegi pályázati rendszer azoknak jó akiknek amúgy is megvan a megfelelő mennyiségű tőkéjük. Ez az utófinanszírozott forma nem csak ennél a pályázatnál jelent(ett) gondot a kezdő vállalkozóknak.
            Ellenben a rendelkezésre álló keret kevés, pillanatok alatt el fog fogyni még ezekkel a feltételekkel is! Csak úgy mint a pár hónappal ezelőtt futott start-up pályázat, amelyet volt olyan régió ahol első nap felfüggesztettek keretkimerülés miatt…

            .

    • Laci
      máj 14 2013

      Hát, egyre biztosabb vagyok abban, hogy amíg csak lehet, pályázatosdi nélkül kezdjen el céget építeni az ember. Ha összejön egy jól működő vállalkozás, akkor érdemes ezzel foglalkozni, mert hát akkor kezd a pályázatoknak bármi értelmük is lenni…

      Válasz
  2. máj 9 2013

    Sziasztok!
    Azért én még pontosítanék a dolgokon, ha megengeditek! 😀
    A pályázat valóban 2 részből épül fel:
    1. Akkreditált képzésen való részvétel, melyet a TÁMOP-2.3.6.A-12/1 pályázat nyertesi tartanak. A képzésen résztvevő magánszemélyek megkaphatják a vállalkozásindításhoz szükséges kompetenciákat, megszerezhetik az alapvető jogi, pénzügyi, gazdálkodási, munkaszervezéssel, gazdálkodással és irányítással kapcsolatos ismereteket, megismerhetik a vállalkozási formák típusait, képessé válhatnak előkészíteni önfoglalkoztatóvá vagy vállalkozóvá válásuk lépéseit. A képzésen való részvétel, minden esetben kötelező. A képzőhelyek és pontos időpontok még nem ismertek. A képzésen csak olyan magánszemélyek vehetnek részt, akiknek más gazdasági társaságban többségi tulajdona nincs.
    2. Pályázaton való részvétel. A képzésen való részvételt követően, de a pályázat benyújtását megelőzően maximum 3 hónappal korábban alakult vállalkozások pályázhatnak. Tehát a képzés előtt és alatt még nem alapíthatod meg a vállalkozást!

    A pályázat keretei között egyéni vállalkozás, egyéni cég esetében maximum 3 millió Ft támogatásra lehet pályázni, míg társas vállalkozás esetén (pl.: Bt.; Kft.) maximum 6 millió Ft a támogatás maximális összege. A támogatás maximális intenzitása 90%. A pályázat megvalósulási helyszíne – Budapest és Pest megye kivételével – országos.

    Támogatható tevékenységek:
    – Gépbeszerzés, eszközbérlés,
    – hardver és szoftver vásárlása,
    – piacra jutás támogatása,
    – képzéseken való részvétel,
    – tanácsadás igénybevétele,
    – könyvelés költségei,
    – tájékoztatás és nyilvánosság költségei,
    – bérköltség (minimum 30, maximum 50%!)

    A pályázat megvalósítására minimum 5, maximum 6 hónap áll rendelkezésre.
    Ami a legfontosabb, hogy a pályázat utófinanszírozott, ami azt jelenti, hogy miután megnyerted a pályázatot meg kell előlegezni a támogatás összegét!

    Válasz
  3. Zsolti
    jún 4 2013

    Nem tudom figyelitek-e az NFÜ által kiadott közleményeket,mert sajnos megint elhalasztották a pályázat beadásának határidejét. Most még egy laza fél évet fog csúszni a pályázat, ugyanis a beadásra csak 2013. november 04-től lesz lehetőség….
    Továbbá lesznek egyéb változások is a kiírásban.

    Válasz

Trackbacks & Pingbacks

  1. Van 3 perced a cégedre? | Debrecen Bár
  2. Top cikkek 2013-ban | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: