Skip to content

2013-05-10

4

Zöld Iroda Verseny

Készítő: Zoli

Kapcsolódva a Zöld Iroda Program témakörhöz, most tekintsük át, hogy milyen feltételekkel lehet részt venni a Zöld Iroda Versenyben, és valójában miért is érdemes csatlakozni ehhez a kezdeményezéshez? A versenyben a korábbi években sok ismert cég részt vett, nézzük néhány példát, hogy melyek is ezek!

Immár 6. alkalommal került kihirdetésre a Zöld Iroda Verseny, amelyen a szervezetek, cégek különböző kategóriák szerint mérhetik össze az irodazöldítés terén elért eredményeiket.

Az idei évben először, a hazai díjazottak európai viszonylatban is megmérettethetnek, ugyanis továbbjutnak a 6 országot átölelő Európai Zöld Iroda Versenyre.

Zöld Iroda 1“Az iroda zöldítése olyan kézzelfogható folyamat, amely gyakorlatias, de látványos lépésekből áll, minden irodai munkatársat érint, és erős csapatépítő jellege is van.” Cél a környezet- és emberbarát irodai működés népszerűsítése, a dolgozók környezeti szempontú tudatformálása, a KÖVET által összeállított szempontrendszernek való legnagyobb mértékű megfelelés, valamint az induló irodák közötti tapasztalatcsere és teljesítményük összemérése.

Az értékelés során egy helyszíni audit keretében megvizsgálják a zöldülő irodák teljesítményét és eredményeit, ezt követően pedig – nyilvános szempontrendszer alapján – szakmai zsűri választja ki a kategóriák győzteseit.

Kategóriák

A különböző kategóriák, amelyekkel megoldható a vállalatok, szervezetek objektív összehasonlítása:

Szektor szerinti csoportosítás

1. Forprofit szektor, vagyis a versenyszféra

2. Nonprofit szektor, intézmények

Méret szerinti csoportosítás

Megkülönböztetésre kerülnek a nagy-, közép- és kisvállalatok.

Továbbá az előző csoportosítási szempontok mellett a díjazásnál értékelik a “Legtöbbet zöldült irodát” és a “Legzöldebb irodát” is. Ennek köszönhetően a kevésbé környezettudatos jelentkezők ugyanúgy labdába rúghatnak, mint ha már komoly előélettel rendelkeznének a környezettudatosságra való törekvések terén.

Az eddigi díjazottak

recycle(ismertebb példák az utóbbi néhány évből, a teljesség igénye nélkül)

2011 

Tata Consultancy Services Ltd. Magyarországi Fióktelepe (nagyvállalat kategória Legzöldebb irodája), Újbuda Önkormányzata Polgármesteri Hivatal (intézmény kategória Legzöldebb irodája), Dreher Sörgyárak Zrt. – Zöld Ötletgyár különdíj

2010

Samsung Electronics Magyar Zrt. (nagyvállalat kategória Legtöbbet Zöldült irodája), Magyar Nemzeti Bank (intézmény kategória Legzöldebb irodája), Szegedi Tudományegyetem – Kreativitás különdíj

2009

Zwack Unicum Nyrt. (nagyvállalat kategória Legtöbbet zöldült irodája), Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ Igazgatóság (intézmény kategória Legtöbbet zöldült irodája)

papirfelhasznalasA Versenyen a korábbi évek nevezési listáját figyelve olyan nevekkel találkozhatunk, amik már bizonyítottak a saját területükön. Meglátásom szerint a cégek, szervezetek egyfajta presztízsként fogják fel a versenyen való indulást és még inkább a remélt helyezést. Ily módon még vonzóbbak lehetnek az említett vállalatok és intézmények mind a fogyasztók (vagy éppen hallgatók) számára, mind munkavállalói oldalról.

A jobb oldali életkép egy igazi Zöld Irodában biztosan nem fordulhat elő.

Az eredményeket tekintve a felsőoktatási intézmények között egyértelműen kiemelkedik a Szegedi Tudományegyetem.

Miért érdemes Neked, illetve a Te cégednek, intézményednek is versenyezni?

Extra motiváció, szakmai támogatás, fenntarthatóság.. e néhány tényező mellett bővebb információval szolgál a Zöld Iroda hivatalos oldala.

Végezetül pedig megemlíteném a Debreceni Egyetemet, ahol már eddig is találkozhattunk nem egy “zöldítő” tevékenységgel, és remélhetőleg a közeli jövőben még több, ehhez hasonló kezdeményezéssel találkozhatunk. A hivatalos vezetés mellett ide kapcsolódhatnak azok a hallgatói-oktatói csoportok is, akik folyamatosan próbálják felhívni a hallgatótársaik, környezetük figyelmét a környezettudatosság és fenntarthatóság eszméjére.

Reklámok
4 hozzászólás Post a comment
 1. máj 10 2013

  Szívesen hallanék arról, hogy milyen gyakorlati módokon lehet zöldíteni az irodát, és a fent említett nyertesek miket tettek a díjak elnyeréséért.

  Válasz
  • Laci
   máj 10 2013

   Jó kérdés, ez engem is érdekelne 🙂
   Illetve még pl. az is, hogy milyen előnnyel is jár pontosan egy zöld iroda. (Akár anyagilag, csapat teljesítményében, stb.)

   Válasz
  • máj 10 2013

   Ez tényleg érdekelne engem is. Nekem vannak ötleteim, például a sarokban egy energia termelő bicikli, amire ha kedved van felpattansz és hozzájárulsz az áramfogyasztáshoz plusz mozogsz is egy kicsit munka közben. 🙂 vagy a másik, hogy a közös konyhában a+++++-os hűtő van, és a mosogatásnál víztakarékos fej. De akik nyertek, biztos valami extrémet csinálhattak, hogy megzöldültek 🙂 Zoli, ha tudsz valamit, írj!

   Válasz
   • Zoli
    máj 10 2013

    Sziasztok! 🙂
    Azt hiszem meg is beszéltük a következő rész témáját!!
    Próbálom majd szemléletesen bemutatni a zöldítési alternatívákat, eredményeket a dobogós cégek példájából (is) merítve.

    Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: