Skip to content

2013-05-16

3

3 ok, amiért csődbe fog menni a Magyar Posta

Készítő: Laci

Mert ha így mennek tovább a dolgok, egész biztosan csődbe fog menni, az egyszer biztos! El is mondom miért!

Én a Postára, bár sok más egyéb szolgáltatást is kezdenek bevezetni, még mindig úgy tekintek, mint egy logisztikai vállalkozás, ami kisebb leveleket és nagyobb csomagokat közvetít, többnyire intézmények és magánemberek között, mivel ez a “megszokott”. Na, de ha valaki ezt a feladatát se tudja zökkenőmentesen csinálni, akkor nem is értem miért próbál más szolgáltatásokat indítani (mint pl. pénzügyi szolgáltatások, szerencsejáték és hírlapárusítás, stb.)

Velem egy egészen extrém dolog esett meg, ami után nem győztem csodálkozni, hogy egyáltalán a Postának még vannak ügyfelei! 1 hónappal ezelőtt feleségem unokaöccse, Dávid felvételizett egy középiskolába. Megkértük az iskolát, hogy  a mi debreceni címünkre küldjék az eredménnyel kapcsolatos értesítőket és bármilyen levelet, ami fontos lehet a felvételihez. Az iskola ajánlott levelet küldött, és mivel a feleségem és én is dolgozunk, így azt személyesen nem tudtuk átvenni. mivelhogy délután 1 órakor nem voltunk otthon, hisz dolgoztunk (tudom, elég baj, hogy nem várjuk otthon vigyázzállásban a postást, shame on me). Az értesítő szerint, amit a postás hagyott a postaládánkban, este 7 óráig személyesen átvehettük volna a levelet. De ehhez 4-szer kellett elmenni személyesen az adott postahivatalba másfél héten keresztül. Először azért nem kaptam meg a levelet, mivel nem én voltam a címzett, és vérségi kapcsolatban sem voltam a címzettel (téényleg? még jó hogy mondták). Másodszor azért nem, mert a nagynénje nem vitt meghatalmazást, arról, hogy átvehetjük a levelet. Harmadszor azért, mert a meghatalmazáson Dávid  eredeti címe szerepelt, nem pedig az, ahová a levelet kapta. Negyedszerre is csak azért kaptuk meg, mert a postás néni javasolta, hogy egy “nem teljesen pontos adatokat tartalmazó meghatalmazással”  jöjjünk vissza (lefordítva: a postás néni javasolta, hamisítsunk egy meghatalmazást), mert akkor fogja tudni odaadni a levelet. Ez volt a megoldás annak ellenére, hogy mi a személyi igazolványunkat és a lakcímkártyánkat is bemutattuk, tehát ha valami baj van, bármikor megtalálnak minket, lecsukhatnak, felkoncolhatnak, bármi, ha leírják az adataink.

De hogy nem egyedül vagyok a problémámmal, azt bizonyítják például ezek a fórumok. Vagy épp Ti is, akik például olyan törékeny csomagot kaptak, ami úgy nézett ki, mint amivel fociztak, vagy küldött olyan levelet, ami a címzett soha nem kapott meg, és még sorolhatnám….

Szóval mi ebből a kis történetből a tanulság? Mi is a probléma?

1. Nem ügyfélközpontú

Nem mondtam ezzel újat. Pedig tudjuk, hogy minden vállalat akkor tud a legéletképesebb lenni, ha az ügyfeleit az igényeik szerint tökéletesen kiszolgálja. Na, erről szó sincs a Postánál! Egyáltalán nem érdekli mi mit szeretnénk. Egyetlen egy dolgot vártam volna tőlük, mégpedig hogy egy levelet megfelelő módon, pontosan, gyorsan kézbesítsenek, de hát ezt elég csapnivalóan csinálták. Az ajánlott levelet akkor hozzák, mikor nem vagyunk otthon. Nem kapunk pontos utasítást arról, mit is kell tennünk ahhoz, hogy megkapjuk azt a nyomorult levelet. Sőt, pontos utasítást szerintem még a postai dolgozók sem tudnak, mert körülbelül ahány postahivatal, annyi szokás. (Nem hinném, hogy pl. egy kis faluban, ahol mindenki ismer mindenkit, ez megeshetett volna). Szóval nekem, mint ügyfélnek kell időt, energiát arra szánni, amit a Postának szolgáltatásként nyújtania kellene, eljuttatni hozzám a levelet! Kérdem én, van olyan épp eszű ember, aki ezek után újra a Postát bízná meg bármilyen feladattal? Hát nem? De akkor mégis miért megyünk el újra a postahivatalba, ha levelet akarunk feladni? Mert nem nagyon van más alternatíva!

2. Életképtelen

Ezt csak akkor fogjuk igazán megtapasztalni, ha Magyarországon is egyre több, hasonló szolgáltatást nyújtó cég fog megjelenni, és egy komoly verseny tud kialakulni a vásárlók kegyeiért. A Magyar Posta monopóliumát a magyar állam próbálta minden eszközzel védeni, és ez sikerült is 2013 január 1-ig. Ezután viszont szabaddá vált a piac, és az Osztrák Posta tulajdonában álló Feibra már meg is próbálkozott a piacszerzéssel. Ez azért is jó nekünk, vagy hát jelenleg a nagyobb vállalatoknak, akik ezerszámra küldenek leveleket, hogy míg eddig csak a Magyar Postával tudtak egyezkedni, mostmár másokkal is tudnak, és így akár kedvezőbb áron, jobb feltételekkel kaphatják meg a szolgáltatást.
Hogy a postai szolgáltatások piacán mekkora lehetőség van, azt mutatja például az Integer példája is. Ez egy lengyel postai szolgáltatásokat nyújtó cég, szolgáltatásaiban fényévekkel megelőzve magyar vetélytársát. 2011-ben felkerült a Deloitte Technology Fast 50 listájára a középkelet európai régióban, miután a 2010-es bevételeit 262%-kal növelte, és a profitját sikerült megdupláznia, ami így elérte a 24.22 millió lengyel zloty-t (mai árfolyamon 1,7 milliárd forint). 300 millió eurós tőkebevonást kaptak, amiből például Magyarországra is megkezdik a terjeszkedésüket.
Mondjuk a Magya posta mögött ott a magyar állam, de szerintem pár év, és igencsak lenyomhatják a piacon. Főleg akkor, ha az emberekben is tudatosul, hogy a Postán kívül más szolgáltatók is léteznek. És főleg akkor, ha ezek az új szolgáltatók az emberek és vállalkozások igényeiket ki is tudják szolgálni. Amik valljuk be nem nagyok. Szeretnének időben és zökkenőmentesen megkapni egy levelet.

3. Nem innovatív

Bár versenytársak nélkül nehéz is bárkit innovációra késztetni, azért valami fejlődést alapból elvárhatnánk a vállalkozásoktól. Mert aki a változó világgal nem tud lépést tartani, az bizony könnyen lemaradhat és és tönkremehet. Márpedig a Magyar Posta elég kőkorszaki módszereket használ, és elég maradi módszerekkel dolgozik. Gyakran a postahivatalok is elég retrók, úgy néznek ki, mint 20 évvel ezelőtt, és a papíreszközökön kívül nem igazán ismernek más lehetőséget az információáramlásra. Egyszerűen semmi újítást, de még csak törekvést se tudok felfedezni a jelenlegi, elég csapnivaló helyzet megváltoztatására. Vagy lehet innovációnak nevezni azt, hogy a sárga csekk helyett most már fehér lesz?

Szóval lenne mit tanulnia a Magyar Postának például a startupoktól, és lenne hova fejlődnie. Azonban van egy olyan sanda gyanúm, hogy esze ágában sincs. Így pedig nehéz lesz talpon maradni.

Ti mit gondoltok erről? Mi a tapasztalatotok a Magyar Postáról? Mit üzennétek a vezetőinek, mit csináljanak jobban?

Reklámok
3 hozzászólás Post a comment
 1. Azért nem fog csődbe menni a posta, mert monopólium a piacán és nincs alternatívája.

  Válasz
  • Laci
   máj 16 2013

   Nagyon remélem, hogy mihamarabb lesz 🙂

   Válasz
 2. Peti
  máj 16 2013

  Teljesen igazad van a problémafelvetéssel. Nekem is gyült már meg a bajom a postával, de ha belegondolsz idáig is volt versenytársa, csak másképp definiáljuk őket. (internet, futárcégek).

  Ez kicsit olyan, mint a közlekedés. Azt hitte mindenki, hogy vasúti szállítás állami monopólium. Ha csak a vasutat nézzük, ez igaz is, de ha a szállítási piacot nézzük, akkor már nem. És a vasút (nem csak nálunk, hanem egész Európában) úgy vesztett el egy versenyt, hogy észre sem vette….

  Valahogy így van a Magyar Postával is, és most egyszeriben rányitják a szabad versenyt (mint néhány éve a magyar vasútra is) egy lusta, tohonya, saját mocskában fetrengő valamire.

  Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: