Skip to content

2013-05-21

5

Street art Debrecen

Készítő: Kovács Miklós

Minden nap ugyanazon az úton, le sem térve támolyogsz el az egyetemre, munkahelyre? Csőlátás és csőhallás, minden nap szürke egyveleg, aminek ragadását érzed a talpad alatt? Ennek vége, mert betört Debrecenbe is a street art! Lesd meg, hogy milyen hétköznapokból kizökkentő, vicces és elgondolkodtató jelenségek vesznek körül téged Debrecenben!

Ide kattintva is olvashatsz Debrecen másik oldaláról!

Mi is a street art?

street art, aminek külön magyar neve nincs (szószerint: utcaművészet) jellegzetes urbánus (városi) képzőművészet.

A street art egyik ága a graffiti, de nem tévesztendő össze vele. Street art ugyanis az egyedi (nem kereskedelmi célú) poszter, különféle mintázatok, még domborművek, installációk is.

Ezek a képek a városi házfalakon, és egyéb felületeken jelennek meg. Alkotójuk általában ismert profi (nem úgy, mint a graffitinek); megrendelésre, de legalábbis engedélyezve, illetve hallgatólagosan eltűrve készülnek. Jellegzetességük továbbá a humor, az irónia, a könnyen érthető, intenzív mondanivaló. A street art izgalmas, innovatív stíluságazat: „vizuális izgatószer”. Egy szép, szellemes falfestmény gyönyörködtet és elgondolkodtat, mellesleg öltözteti a csupasz falakat. Képzőművészeti értéke többnyire jelentős.

Személy szerint azért kedvelem, mert feldobja az utca emberét, és kizökkenti egy kicsit a hétköznapok taposómalmából. A vulgáris graffitiket például szemtelen módon át lehet keresztelni koktél névre. Igaz szemet szúr, de ezen legalább jót kacag az ember.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Hol találkozhatunk Debrecenben vele? Virtuális séta street art kedvelőknek.

Apróbb szegleteiben ugyanúgy, mint szinte szemet szúró helyein. A belvárosban Tom Selleck sandít a gyanútlan arra járókra, míg a Nagyerdőn Ady Endre búskomor tekintete vigyázza a sétára vágyó fiatalokat. Egy képzeletbeli sétával mindegyiket útba ejthetjük. Kezdjük mondjuk egy modern kori robottal, aki a Tisza István körúton bukkan elénk egy vélhetően villanyárramal kapcsolatos dobozka faláról. A körúton elfordulva jobbra, a Hatvan utcánál pedig balra fordulva a Modem felé egy különös STOP táblára lelhetünk. MC Hammer ismert zenéjének kimerevített pillanata jelenik meg szemünk előtt a közlekedési jelzőtábla hammertime felirattal való kiegészítése által.

Egy kalapács csapásnyi időre még folytatódik a kaland! Méghozzá nem is akármilyen helyen. Egy elhagyott gyárépület tövében, a belváros szívében, a Modemmel szemben lévő parkolónak használt telken. Csak be kell menned, és a végén egy téglafal tövében a 90-es évek ikonja, Magnum megtestesítője, a férfiasság velőtrázó bajszának birtokosa, Tom Selleck fog rád sandítani. Innen a Bem tér felé veheted az utadat, és megtekintheted a pécsiek térhódítását Debrecenben, vagyis a 30 Y zenekar egyik rajongójának magánakcióját. Következő, és egyben utunk végállomása a Nagyerdő, ahol pedig a magyar ugar koronázatlan királya, az héják nászának felügyelője, Ady Endre pózol az egyik pad peremén.

+1

A Csap utca 48. alatt lakók jókedvükről és kreativitásukról tettek tanúbizonyságot azzal, hogy ’48-49-es szabadságharcunk tiszteletére a házszámot hozzáigazították a történelmi évszámhoz. Minden tisztelet az övék! 🙂

Ha van kedved, járd be a várost, nézd meg ezeket a látványosságokat! Nem mind street art, ami fénylik, így van ez Debrecenben is. A legtöbbjüket azért válogattam ide, mert megláttam és kizökkentett a mindennapokból. Csodálkozzatok rá ti is a világra minden nap. Ha tudtok még hasonló helyeket Debrecenben, írjátok meg nekünk ide a hozzászólásokban!

Reklámok
5 hozzászólás Post a comment
 1. Kornél
  máj 22 2013

  De a Csapó utca 48 se rossz 🙂
  http://kephatas.blog.hu/2007/09/17/cs4p8_utca_48

  Válasz
 2. máj 23 2013

  Igen, ezt már láttam, valószínű, hogy sokan összetévesztették a mellette lévő házzal 🙂 Ötletes. Ha tudsz még ilyet szívesen vesszük!

  Válasz
 3. Street Eyes
  máj 23 2013
 4. máj 23 2013

  Ez a videó nagyon jó! Mennyi közösség marad rejtve az emberek szeme elől.

  Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Top cikkek 2013-ban | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: