Skip to content

2013-05-31

3

A Szegedi Tudományegyetem – Magyarország legzöldebb egyeteme

Készítő: Zoli

Azt hiszem, követendő példaként tekinthetünk a Szegedi Tudományegyetemre, és egyben az Egyetem egyik komplexumára, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ Igazgatóságára, ugyanis ez volt a 2009-es év “Legtöbbet zöldült irodája” intézmény-nonprofit kategóriában. Miben rejlik a titkuk?

A Központ 2004 óta működik a Szegedi Tudományegyetem könyvtáraként és konferencia központjaként. A Központ a belvárosban található, és két egyetemi épület közé ékelődik, azokat összekötve. A komplexumban – amely egyben Magyarország egyik legjelentősebb könyvtári gyűjteménye és a régió legnagyobb kongresszusi központja – naponta 4000 látogató fordul meg, emellett rendszeres tanuló- és előadótérként is funkcionál.

Az utóbbi években számos fejlesztés lett végrehajtva, mellyel biztonságosabb és egészségesebb körülményeket biztosíthatnak a hallgatóknak és alkalmazottaknak, mindeközben példát is mutatva. Célul tűzték ki a közös összefogás útján megvalósított környezettudatos életmód és körülmények kialakítását.

A Központ a nonprofit intézmény kategóriában is megmérette magát, a Zöld Iroda Verseny keretében. Azon túl, hogy gondozott park veszi körül a létesítményt, és a komplexum teljes területén szelektív hulladékgyűjtés van megvalósítva, számos komoly beruházást hajtottak végre.
Nem is beszélve a legújabbról, ami az esettanulmányban még fel sem volt tüntetve!

Esettanulmányuk a következőket foglalja magába:

SZTE TIK

Ma már tudjuk, hogy a táblázatban szereplő 54 négyzetméter napkollektor a napenergia közvetlen hasznosításának csak az első, kezdeti lépése volt a TIK esetében.

Ugyanis, 2013 március közepén fejeződött be az a nagy volumenű projekt, amelynek keretében a Szegedi Tudományegyetem területén 24 helyszínen összesen 2754 db napelemet telepítettek. Hozzá kell tenni, hogy a Tudományegyetem villamosenergia-igényének 7%-át fedező megújuló energetikai fejlesztés nagyon kedvező finanszírozási konstrukcióban került megvalósításra, teljes egészében uniós támogatással. A 0,66 megawatt összteljesítményű rendszer bekerülési költsége 880 millió forint volt. A kiépített rendszertől éves szinten állítólag 30 millió forintos megtakarítást várnak. Ez persze jól hangzik, ugyanakkor egy gyors fejszámolást követően a megtérülési idő egyáltalán nem mondható kevésnek. Itt ez persze a 100%-os intenzitás mellett nem korlátozó tényező. Emellett természetesen elismerés illeti az Egyetem munkatársait: a pályázat előkészítésébe két évvel ezelőtt vágtak bele, hosszú és alapos munka eredménye tehát, hogy 2012 március 1-én hivatalosan is elindulhatott a fejlesztés.

SZTE TIK 2Az ország közintézményei, és főleg oktatási intézményei között nagyságrendileg ez eddig a legnagyobb és legtöbb energiát termelő (és kiváltó) napelemes beruházás, amellyel a Szegedi Tudományegyetem elnyerte a Magyarország Legzöldebb Egyeteme elismerő címet. 2010-ben a Szegedi Tudományegyetemnek ítélte a zsűri a Kreativitás különdíjat.

A szegediek magasra tették a lécet, ugyanakkor mindenki érdeke, hogy minél több közintézmény, felsőoktatási intézmény próbálja ezt “megugrani”. Tanúsíthatom, hogy a Debreceni Egyetem sem kivétel ez alól. Ezen ügyek, vagyis a környezettudatos megoldások, illetve -szemléletmód terjesztését és elősegítését tűzte ki célul a Debreceni Egyetem Hallgatói Környezetvédelmi Bizottsága. Legutóbbi projektjük – amit a DE Agrár Campus Zöld Klubjával közösen szerveztek – a már korábban említett “Ökonapok az Agráron” kétnapos rendezvény. Mivel ez szervesen kapcsolódik ehhez a témakörhöz, a következő cikkben lássunk egy összefoglalót a rendezvényről.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: