Skip to content

2013-06-01

Párizs megér egy misét! – 1. rész

Készítő: S.C.

Valaha valamiért elhatároztam, hogy Európa minden fővárosát meglátogatom. Nem tudom, honnan eredt az ötlet, de tetszett. Alapjában véve nem vagyok az a típus, aki 2 hetet a tengerparton napozgat. Jobban szeretek egy hosszú hétvégét eltölteni egy nagyvárosban. Talán azért, mert nem tudok betelni azzal, hogy figyelem az embereket. Elmerengek azon, honnan jönnek, hová mennek, hol lakhatnak és mivel foglalkozhatnak. Legszívesebben csak úgy találomra bekopogtatnék valakihez, hogy megnézzem, hogy él és meghallgassam, mit tud mesélni. Nem szoktam útikönyvet vinni magammal és nem írok listát a kötelezően-ajánlott-megtekinteni nevezetességekről. Inkább csak megyek az orrom után, aztán majd meglátom, hol lyukadok ki. S van, amikor éppen így fedezem fel a legjobb dolgokat: egy csendes utcát, egy meghitt parkot. Bevallom, volt olyan város, ami csalódást okozott. Lehet, hogy nem ez rá a legjobb szó. Olyasmi ez, mint amikor találkozol valakivel és ott van az az érzés, hogy szimpatikus-e az illető vagy nem. Megmagyarázni nem lehet, csak érzed és kész.

Párizs magával ragad

Egyszer például direkt vonattal jöttem haza Hollandiából, mert Bécsben át kellett szállni és volt pár szabad órám, amit arra akartam szánni, hogy szétnézzek a városban. Meleg nyári nap volt és nekivágtam a városközpontnak. Bevetettem magam a Maria Hilfer Strasse-ra. Sétáltam, nézelődtem, de az én szememben nem volt semmi különös a városban, az emberekben. Miután eltelt három óra, nem olyan érzéssel távoztam, hogy ‘ide feltétlenül vissza akarok jönni. ’ Párizsba viszont háromszor is elmentem. Hollandia azért praktikus, mert Rotterdamból két óránként indul a Thalys, ami 2 óra 37 perc alatt elvisz a Fények Fővárosába és mindezt akciósan akár 60 euróért. Budapestről repülővel lehet a legegyszerűbben eljutni a francia fővárosba az AirFrance vagy a Ryanair járataival és a repülő idő is kb. ugyanannyi. Interneten foglaltam szállást és mint kiderült, a hotel egy főleg bevándorlók által lakott negyedben volt. Ez alapjában véve nem zavart. Annál színesebb az utcakép. Ám amikor megmutatták a szobámat, meglepődve konstatáltam, hogy sokkal kisebb, mint a fényképen. Már majdnem csalódottnak éreztem magam, amikor észrevettem, hogy a szoba egyetlen, hosszúkás ablakán keresztül pont az Eiffel-toronyra látni. Olyan volt, mintha képkeretbe lett volna illesztve. Így este az ágyban fekve csodálhattam a torony fényeit. Hát kell ennél több az ember lányának? Na jó, egy Chanel retikült nem utasítanék vissza….

Minden nevezetesség érintve

Természetesen megnéztem a Notre Dame-ot és megmásztam a Montmartre-a vezető apró utcákat. Elsétáltam a Louvre-hoz, de nem mentem be, így nem mosolygott rám rejtelmesen Mona Lisa. Majd máskor. Üldögéltem a Jardin des Tuileries-ben és végig sétáltam a Champs-Elysées-n és akkor valóban szerettem volna, ha megnyerem a lottót. Minden lelkiismeret furdalás nélkül ezreket tudtam volna költeni erre-arra. Miután hosszasan megbámultam minden kirakatot, megálltam a Diadalív alatt és néztem, hogy robog nyolc irányba a párizsi forgalom. A sétahajózást a Szajnán sem hagytam volna ki, mert egészen máshogy fest a város a folyóról nézve. Ezenkívül könnyen össze lehet ismerkedni más turistákkal (általában európai körúton lévő amerikaiakkal és japánokkal) , akikkel egy bő órát kell együtt tölteni a fedélzeten. Semmi mást nem kell tenni, mint helyet foglalni, feltenni a fülhallgatókat és élvezni a kilátást. Arra emlékszem, hogy amint az Ile de la Cité-t (a sziget Párizs közepén) hajóztuk körbe, a parton egy kisfiú egy fa alatt ugrálókötelezett. Ez annyira megkapott, hogy addig követtem a tekintetemmel, amíg el nem tűnt. Ez a kép valahogy azóta is megmaradt bennem.

Folytatása következik holnap, amikor is megtudhatod, hogy milyen kalandok történtek még a cikk írójával Párizsban.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: