Skip to content

2013-06-06

1

3 dolog, amit egy startup az Attraction-tól tanulhat

Készítő: Laci

Azt hiszem az Attraction név már sokaknak ismerősen cseng. Nem csak itthon, Magyarországon, hanem az egész világon. A magyar árnyjáték csapat jelentkezett a “Brit Csillag Születik” műsorba, a Britain’s Got Talent-be, és bejutottak annak döntőjébe. Csak egy karnyújtásnyira vannak attól, hogy megnyerjék a versenyt úgy, hogy 1 hónapja szinte nem is tudott róluk senki! És mi köze ennek az egésznek egy startuphoz? Mit tud egy kezdő vállalkozás a sztoriból tanulni? Sok mindent! Arról, hogy miként rakj össze egy csapatot, csinálj egyedi terméket és érd el a világsikert!

Csapat

Profik. Ennyi. Ez kellett az Attraction-nek ahhoz, hogy eljusson eddig. Nem tudok sokat a művészetről, bevallom, és magukról a csapattagokról sem, csak annyit, amit az interneten lehet róluk találni. A csapat már évek óta együtt van, Szűcs Zoltán korábban is tagja volt egy (azóta már szerintem méltán feledésbe merült – sorry, de így gondolom) csapatnak, szóval van tapasztalatuk, és profik. Sőt mi több, ahogy láthatjuk, értenek is ahhoz, amit csinálnak. És ezt tudják is magukról. De ezzel nem elégszenek meg! Nap mint nap, de elmondásuk szerint még éjszakánként is edzenek, hogy jobbak legyenek. És hát látszik, hogy összetartó, motivált vidám, lelkes, és ambiciózus a csapat és annak tagjai. Csak így lehet kimagasló eredményeket elérni! És ez abszolút igaz a startupokra is. Nem biztos, hogy minden tagja a csapatnak ismert és fantasztikus, de az fontos, hogy motivált, kitartó és tehetséges legyen, keményen dolgozzon, és másokkal hatékonyan együttműködve. (Ők sem tökéletesek amúgy, hallgasd csak meg az akcentusukat, ahogy angolul beszélnek. De hát nem is beszélni mentek oda :))

Termék

Az Attraction-nak van valami egyedi dolga, amije nincs másnak. Van valami olyan dolog a kezükben, ami másnak is meglehetne, de mégsincs. Mindenki játszott gyerekkorában biztos az elemlámpával, és formált tehenet vagy épp farkast a kezének árnyékával. Ezek a srácok ezt nem felejtették el, sőt, tökélyre fejlesztették a dolgot! Mikor a legtöbben énekelnek, táncolnak és még kitudja milyen hagyományos dolgot csinálnak, akkor ők jönnek és mutatnak valami fura, egyedi és új dolgot, és bumm, betalálnak! A Britain’s Got Talent közönsége, és a zsűrije is állva tapsolt mindkét eddigi előadásuk után! De ez nem csak valami egyszeri dolog, hisz a döntőbe közönségszavazattal jutottak be! Ergó, van a dologra kereslet! A csapat elmondása szerint már most tele a naptáruk nemzetközi meghívásokkal, nemzetközi fellépési lehetőségekkel. Eladták a dolgot! Jah, és nem mellesleg őket tartják az egyik legesélyesebbnek a show megnyerésére! És mi, ha nem ugyanez az álma egy startupnak is! Hogy felkapják, beinduljon a hype, és mindenki a cég termékét akarja megvenni! Ehhez persze az kell, hogy ez a startup is találjon egy olyan piaci rést, ahol meg tudja vetni a lábát. Hogy ne ő legyen a harminckettedik táncos a színpadon, hanem az első emlékezetes árnyjáték szállítója! Hogy találjon egy olyan egyedi terméket, amiért hajlandók fizetni a felhasználók, és meg akarják venni.

Kitartás

Lehet egyesek szerencsének mondanák a dolgot, de én inkább nevezem kitartásnak. Mielőtt az Attraction feltűnt a londoni showban, a magyarországi és németországi hasonszőrű műsorokban is próbálkoztak. Inkább kevesebb, mint több sikerrel. De nem adták fel. Tudták, hogy jók, és a következő lehetőséget is megpróbálták. Annak ellenére, hogy kaptak már több pofont is, és sugallták nekik, hogy hagyják abba, nem tették. Elmentek, megragadták a nagy lehetőséget, és most pedig mindenki a Csillag Születik zsűrijén élcelődik. Mondjuk lehet igazuk volt, hogy épp akkor, és ott, és azzal a produkcióval jobb is, hogy nem engedték őket tovább. De lehet, hogy tényleg csak ennyire vakok. Ezt én már soha nem fogom tudni eldönteni. Mindenesetre az esetből egész biztos vagyok, hogy a csapat profitált, és mivel profik, nem kezdtek el sírni, egymásra vagy épp a zsűrire mutogatni, levonták a konzekvenciákat és elkezdtek újra dolgozni. Talán keményebben mint korábban, talán céltudatosabban. És nem riadtak meg akkor sem, mikor szkeptikusan fogadták az első fellépésüket. A Britain’s Got Talent zsűrijének két férfitagja a bemutatkozásukkor összenéz, lekicsinylően kortyolgatja a vizet, és nem is rejti véka alá, hogy legszívesebben már az elején elküldené őket. A csapat azonban nem stresszel be, hanem csinálják amihez értenek, és amit szeretnek. És ennek meglesz az eredménye! Hm… Startupper, talán belőled hiányzik ez a dolog! Hogy ha kapsz egy pofont, ne kezdj el bőgni, hanem kelj fel, porold le magad, és menj, csináld. Nem könnyű, jól tudom, de nem is lehetetlen! Nézd mi lehet az eredménye, a világ rólad is beszélhet!

 

Reklámok
1 hozzászólás Post a comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Egy startup sikerének kulcsa | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: