Skip to content

2013-06-07

Zöld fejlesztések a Debreceni Egyetemen – 1. rész

Készítő: Zoli

Nagy örömmel látom, hogy számos zöld fejlesztés valósult meg a magyar felsőoktatásban, az egyetemi épületekben, irodákban és az egyetemi környezetben egyaránt. Üdvözlendő az is, hogy a felsőoktatási intézmények elhivatott szakembergárdája – a hallgatókkal, hallgatói szervezetekkel karöltve – napjainkra is már számos kezdeményezésen, a környezettudatosság felé mozdító fejlesztésen vannak túl. Így van ez Debrecenben is: a szegedi kitérő után térjünk haza újra. Első felvonásként lássuk az Egyetem legutóbbi zöld eseményének, vagyis az Agráron megrendezett “Ökonapok” összefoglalóját, a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottság elnökének tolmácsolásában!

A Debreceni Egyetemen megvalósított zöldítések közül kezdjük a legfrissebbel:

Ökonapok az Agráron

Előadás 1“Április 16-17-én került megrendezésre az Ökonapok elnevezésű rendezvénysorozat a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumában, a Tormay Béla és a Kerpely Kálmán szakkolégiumok, valamint a frissen megalakult Zöld Klub szervezésében. A rendezvénysorozat választ keres arra a kérdésre, vajon fenntartható-e a Föld, és hogyan élhetünk környezettudatosan, hogy minél tovább használhassuk bolygónkat.  A rendezők célja volt, hogy bemutassák: az egyes emberek és a családok hogyan járulhatnak hozzá ahhoz, hogy csökkentsék a Föld terheit és egyensúlyba kerüljünk. A program első napján különféle előadásokat hallhattunk a fenntartható fejlődéstől, az energiaszolgáltatástól az épített parkok élővilágán keresztül egészen a szelektív hulladékgyűjtésig. Rengeteg érdeklődő fordult meg, és hallgatta végig a szakemberek érdekes előadásait, a nap végén pedig az érdeklődők Látóképre látogattak, ahol megtekinthették és megismerhették a jelentős megtakarításokat lehetővé Kiállítás 1tevő napelemes, illetve napkollektoros rendszereket. A második nap programokkal és meglepetésekkel volt feltöltve. Aki esetleg már korán reggel az Agráregyetem aulájába tévedt, furcsa, papírból készült asztalhalmokat vélt felfedezni, melyek néhány pillanat alatt standokká nőtték ki magukat. Ezt követően a standok is kezdték lassacskán az ott helyet foglaló szervezetek, csoportok képét felvenni. A számos különböző részből álló kiállítás témájában teljes mértékben fedte, amit az Ökonapok hivatott közvetíteni. A kiállítók között megtalálható volt többek között a Zöld Kör, a Magyar Madártani Egyesület, a Levegő Munkacsoport, az ENEREA, a Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék, és a DEHÖK Kézműves foglalkozás 1Környezetvédelmi Bizottság is. A büfé oldalában az Öko Pack kiállítás volt megtekinthető, ennek szomszédságában pedig – a kézműves foglalkozáson – egész nap természetes alapanyagokból készíthettek különféle tárgyakat az arra vállalkozók. Megtalálható volt még számos bio-élelmiszerbolt is, mint az I-bolt, a Nimród Bio-élelmiszerbolt, vagy a Nagykálló-Harangod Biogazdaság termékei – sőt, utóbbiakból kóstolót is lehetett kapni. Előbbinél a tálcán a gusztusosan feltálalt mangalica tepertőkrémmel megkent, hagymacsírával megszórt kenyérfalatkák hozták meg az ember étvágyát,utóbbinál pedig rengeteg finom almát lehetett fogyasztani, illetve kiváló bioalmalevet kóstolni.

Faültetés 1De beszéljünk kicsit a programról. A rendezvény hivatalos megnyitója 9 órakor volt, majd 9:30-kor az Egyetem oldalában lévő területhez mentünk, ahol 3 előre kiásott gödör várt minket. Itt ültettünk el 3 tiszafa csemetét, mely egy Magyarországon őshonos, védett fafaj. Lassan növő fafajról beszélünk, ami sokáig elél, így reméljük, hogy aki sok év után az agráron megfordul, gyönyörködhet majd a fák örökzöld pompájában. Amint a fák elültetésre kerültek, megérkezett a nap egyik meglepetése.  Az aulába visszainduló tömeg egy kis asztalba botlott a lépcsőn felfelé, melyen egy torta Zöld Campus torta 1díszelgett, Zöld Campus logóval a tetején. Miután a meglepetés a neki megfelelő helyre került (vagyis a hasakba), visszaindultunk az aulába, ahol 10 órakor kezdetét vette a csapatverseny. A verseny során a standoknál kellett különböző feladatokat megoldania a csapatoknak, melyek teljesítése után pontokat kaptak. A versenyszámok között volt a csapatplakát pontozása, a madárodú készítés, meghatározott összetételű hulladék szelektív kukákba való szelektálása, vagy éppen az épületzöldítéssel kapcsolatos ötletek gyűjtése. És a legjobb az volt, hogy nem csak az egyetemről, hanem középiskolákból is érkeztek csapatok, akik szintén nagyon ügyesen helytálltak. Mindeközben ünnepélyes átadók történtek folyamatosan. Fél 10:30-kor a Gondolkodó Sarok és Növény-Cserepolc került átadásra, 11 órakor pedig a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottság kerékpárjavító állomását adtuk át az eszköz jövőbeli használóinak, vagyis az egyetemi hallgatóknak, oktatóknak. Ezt követte 12:30-kor a szelektív kukaszigetek, Kiállítás 2majd 13:00-kor az újrapapír dobobozok átadása. Végül 14 órakor elindult egy népes csapat, és az addig a Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék, valamint a versenyzők által elkészített madárodúkat helyeztük ki, ezzel biztosítva fészkelőhelyet a campus területén élő madaraknak. Az esemény zárásaként az eredményhirdetés következett, illetve az „ökokvízt” kitöltők között sorsoltak ki értékes ajándékokat. A nap végére mindenki élményekben gazdagan térhetett haza, és egyúttal elgondolkodhatott azon, hogy hogyan tehetne ő is a környezete védelmének érdekében.

Mi pedig őszintén reméljük, hogy minél többen fogják használni majd a szelektív kukákat, a kihelyezett kerékpárjavító állomást, és sokan találnak majd maguknak kis növénykéket a cserepolcon.”

Kota Csaba
elnök, DEHÖK Hallgatói Környezetvédelmi Bizottság

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: