Skip to content

2013-06-21

Zöld fejlesztések a Debreceni Egyetemen – 2. rész

Készítő: Zoli

A Debreceni Egyetem – mint Közép-Kelet Európa 2. legzöldebb egyeteme – számos fejlesztést hajtott végre a múltban, és tervez a jövőben. A cikkben járjunk utána, hogy milyen környezettudatos intézkedések történtek az utóbbi években.Az Egyetemen a fenntarthatóság, energiatudatosság és környezettudatosság jegyében megvalósult fejlesztések a következők:

  • A Zeneművészeti Kar és a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar energetikai rendszerét 2012 novemberében korszerűsítették az energiahatékonyság javítása és energiatakarékossági célból (hőszigetelés, nyílászárók, napkollektorok). Az energiamegtakarítás 50%.
  • Az Agrár- és Gazdálkodástudományi Centrumot és a Veres Péter Kollégiumot szinténa-felujitott-veres-peter-kollegium-teljes felújították, biztosítva az épületek megfelelő hőszigetelését, továbbá napkollektorokat helyeztek üzembe. A környezetbarát megoldás segítségével a hőenergia megtakarítása mintegy évi 55-60%.
  • Uniós támogatásból valósult meg az egyetem Látóképi Növénytermesztési Kísérleti telepének energetikai korszerűsítése. Kicserélték a nyílászárókat, a tetőt és a homlokzatot újraszigetelték, időjárásfüggő, szabályozható, intelligens épületfelügyelettel ellátott fűtési rendszert építettek ki, továbbá napkollektorokkal szerelték fel az épületet. Emellett a pályázat eredményeként összesen 120 kW beépített teljesítményű napelemes rendszert telepítettek (50 kW a Kísérleti telepen, 35 kW, ill. 35 kW teljesítményű pedig az AGTC Campus Konyhai Épületszárnyán és „B” Tanulmányi Épületén, tovább növelve a lehetséges megtakarításokat.
  • 2012. szeptember 27-én rakták le az egyetem vezetői a Fenntartható Épületenergetika Információs Központ alapkövét. A projekt során egy, az országban egyedülálló “passzív ház” jellegű épület jön létre, amely mintegy 300 négyzetméter területű lesz, és megújuló energiák felhasználásával biztosítja majd a saját energiaellátását.
  • Az Egyetem Kassai úti Campusán egy 14000 m2 területű parkot építenek, a „fűre lépni szabad” elvet követve. A Zöld Hullám elnevezésű parkot 2011 októberében adták át, amely tökéletes helyszínt biztosít a diákoknak, hogy a szabadban tanulhassanak, továbbá szabadtéri programoknak, egyetemi rendezvényeknek ad helyszínt.
  • A DEHÖK Hallgatói Környezetvédelmi Bizottság eredményeként kihelyezésre kerültszelektív hulladékgyűjtő több kerékpártároló és -javító állomás, PET-palack prések, madáretető és madárodúk, illetve történt őshonos fa- és cserjeültetés is.
  • A DE Agrár Campuson, a Zöld Campus projekt keretében olyan környezettudatos megoldásokkal, eszközökkel bővült az egyetem, mint szelektív kukák, növénycsere-polc, kerékpárjavító állomás, madárodúk.
  • A DE Műszaki Kar hallgatói (DE High Voltage csapat) évről évre kiemelkedő eredményeket érnek el saját fejlesztésű autóikkal az alternatív hajtású járművek versenyén, napelemes autó és elektromos autó kategóriában.

High Voltage DE MK

Emellett az egyetem elhivatott oktatói-kutatói, valamint a kapcsolódó hallgatói csoportjai rendszeresen környezettudatosságot népszerűsítő tevékenységeket, foglalkozásokat tartanak a hallgatók számára, és időnként a középiskolai és általános iskolás diákok részére is.

Az is bizonyos, hogy a hivatalokban, tanszékeken, irodákban folyamatosan alkalmaznak olyan megoldásokat, mint például a papírfelhasználás csökkentése.

A felsorolásban igyekeztem a teljességre törekedni. Amennyiben tudomásod van más, az Egyetemen belül megvalósított fejlesztésről, oszd meg velünk, mint új információt! : )

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: