Skip to content

2013-06-23

4

Gyártásról innovációra vált Kína

Készítő: Rab Máté

Kínát a világ gyárának ismerjük, hiszen minden ott készül. Ami nem, az hamisítvány. 😉 Az ország vezetése és a legnagyobb üzletemberek látják, hogy váltaniuk kell, a következő lépcső pedig az innováció, tehát a tudásalapú gazdaság. Kína fordulóponton van, hogy megreformálja az építőipart, a szórakoztatóipart, és hogy lezúzza az Apple-Samsung hegemóniát. Kövesd élő adásban.

Mit is tudunk Kínáról? A világ legnépesebb országa, területe is a legnagyobbak között van, hivatalosan népköztársaság, gyakorlatilag egypártrendszer van, a Kommunista Párt irányít Pekingből. Lenyűgöző történelme van, tőlük kaptuk a puskaport és a selymet régen, manapság meg mindent, ami rajtunk és körülöttünk van. A világ leggyorsabban növekvő gazdasága, egyben a második legnagyobb is. WTO, APEC, BRICS, G20 tag. Szuperhatalom.

Kína és Európa területi összehasonlítása. 1,35 milliárd lakos és 503 millió lakos.

Kína és Európa területi összehasonlítása. 1,35 milliárd lakos és 503 millió lakos.

Hihetetlen méretű és mértékű építkezés

A 2008-as kínai Olimpia előtt alig hitte el a világ, hogy lehetséges ekkora méretű és mértékű építkezést és fejlesztést végrehajtani, mint amit a Kínai Népköztársaság bemutatott. Pedig ők azok, akik a Nagy Falat emelték mindenféle daruk és malterkeverő gépek nélkül. Az építőipar reformálása körülbelül napi szinten folyik Kínában. Az ország vezetése rájött, hogy hiába fejlett a partszakasz, Belső-Kínának is fejlődnie kell, vagy az egész ország lemarad. Ezért durva építkezésbe fogtak. 31 ezer mérföldnyi autópályát építettek, ami a kétharmada az USA teljes hálózatának, ezen kívül kb 2,6 millió mérföld utat. A Floridai Egyetem szerint ez még csak felzárkózás, ugyanis Kínáé a a Föld lakosságának 20%-a, mégis csak az utak 5,6%-a van az országukban. Az egyik legjobb munkahely teremtő ipar most az útépítés, körülbelül 720 ezer embert foglalkoztat. Egy hatsávos, 50 kilométeres hidat építenek Hong Kong szigetéről a szárazföldre, amely lerövidíti az eddigi 4 órás autóutat 40 percre.

A vasúti építkezés is elképesztő. 2007-ben gyakorlatilag nem volt az országban nagy sebességű vasút. Mára a világ legnagyobb hálózata van Kínában 5800 mérföld hosszan. Ezt 2015-re meg is duplázzák. Plusz addigra elkészül 50 új reptér és 440 mélytengeri kikötő. A KPMG elemzője szerint:

Sok olyan dolog történik Kínában, amit el sem tudsz képzelni, hogy megtörténhet.

Ha ezek a számok elképesztőek voltak, akkor vegyünk a kedvenc példám, a BSB építőipari céget. Ők azok, akik egyszer 15 nap alatt felépítettek egy 30 emeletes épületet! Elképesztő? Akárcsak az építkezést igazoló timelapse videó, ami bármiféle kommentár nélkül is jól mutatja az eredményt. A titok egyébként a modulos építkezés, vagyis a cég előre elkészíti az egyes paneleket, amelyekbe be van szerelve minden (csempe, lámpa, vezetékek), majd azokat a helyszínen “csak” összeilleszti.

Persze ez nekik nem elég. Most a világ legmagasabb épületét tervezik megépíteni 90 nap alatt. Jelenleg a dubai Burj Kalifa vezet, amelyet 5 év alatt építettek fel. A kihívója a Sky City. Ez a 220 szintes épület 30 ezer embernek nyújtana teljes életet, azaz nem is kellene kimozdulniuk egész életükben az épületből. Lesz benne iskola, kórház, iroda, lakások, hotelszobák, mindenféle sportpálya. A falakon függőleges kertészet végezhető 900 ezer m2 felületen. Szóval egy felhőkarcoló város lesz. Szükség is van egyébként ilyen épületekre Kínában, hiszen jelenleg is 10 nagyobb városa van az országnak, mint New York. (NY-nak meg annyi lakosa, mint hazánknak, de minket már ne is hasonlítsunk össze velük.) A cég egyébként letesztelte 9-es erősségű földrengésre az épületet, dolgoznak nekik a Burj Kalifa mérnökei, és 10 kutatóintézet adta már áldását a világrekordra. Persze sok építész még így sem hisz abban, hogy az év végéig elkészül az épület, “mert a betonnak szükséges száradni, azt nem lehet felgyorsítani”. Szerintem mi csak dőljünk hátra, és élvezzük a versenyt, hátha ellesnénk pár trükköt a villamos építéséhez.

Hollywood, Bollywood, Chinawood?

Wang Jianlin lelkes karaoke énekes, bár a képen valószínűleg interjút ad

Wang Jianlin lelkes karaoke énekes, bár a képen valószínűleg interjút ad

Wang Jianlin neve vagy a Wanda Group mond valakinek valamit? Általában még az amerikai és nyugat-európai legnagyobb üzletembereknek sem. Pedig Wang úr vagyona kb. 8,6 milliárd dollár, amivel Kína 2. leggazdagabb embere. Csakhogy érdekeltségei és vagyona mind Kínához kötik. Vagyis kötötték. A kezdetek sztori tiszta amerikai álom, hiszen saját erejéből küzdötte fel magát. Először lakásokat adott ki társával, majd egyedül átnyergelt a lakáseladás iparágába. Innen emelkedett fel a cégével a világ 2. legnagyobb “földesura” magasságba, de várhatóan pár éven belül az ő tulajdonába lesz a legnagyobb összesített alapterületű ingatlanvagyon a világon. A mai napig minden szombaton (!) személyesen nézi át a terveket és dönt aprónak tűnő kérdésekben a teljes menedzsment jelenlétében. Gondolhatnánk, hogy ez a mikromenedzsment stílus eléggé maradi, mégis az ő cége az, amely soha nem késik az építkezési határidővel, és nincs túlköltekezés sem. Erre a világon senki más nem képes. Amiért ő a szórakoztatás kategóriájába sorolható, az az ingatlanjainak célja. Általában egy lakópark értéke azért lesz nála magasabb, mert teljes szórakoztató komplexumot épít köré. Nemrég volt nála az amerikai Filmakadémia vezetője, hogy közösen építsék fel Kína legnagyobb mozigyártó komplexumát. Az országban jelenleg 69 Wanda Pláza van, amelyek városok a városban. Számtalan luxushotelt épített a világ fővárosaiban, és tele van Ázsia az ő síparadicsomaival. Az igazi kihívás viszont a szórakoztatóipar meghódítása lesz. Kezdetnek mondjuk felvásárolta az amerikai AMC Entertainment hálózatot, amivel hirtelen több mozivászna lett, mint bárki másnak a világon. Ehhez kell a filmgyár is, sőt ezért utazik mostanában sokat az USA-ba, hogy megismertesse magát, hisz a nevét valószínűleg még hallani fogjuk.

Technológiai óriássá nőni

A Lenovo cég célja, hogy legyőzze az Apple és Samsung uralmát az okostelefonok piacán. Lehetetlen vállalkozás, ugye? Így indult a Lenovo története is. Amikor a HP 45 éves volt, akkor alakult a Lenovo (még más néven), mint egy kínai egyetemi startup. Számítógépeket másoltak, hiszen Kínában alig volt még 30 éve ilyen technológia. Ahogy mondjuk Magyarországon sem, de ez lényegtelen. 🙂 1990-ben kezdtek saját gépeket gyártani, akkor vették fel Yuanqing Yang mostani igazgatót. Akkor ő kapta a PC részleget, amelyet annyira sikeresen vezetett, hogy 1997-re az ország első számú PC gyártói lettek – ezt a címet máig őrzik. Majd jött 2005-ben az áttörés. A Lenovo felvásárolta a tőle háromszor nagyobb IBM PC részlegét. Nem az IBM volt nagyobb, vagyis az is, de csak maga a PC részleg is háromszor akkora volt, mint a kínai piacot akkor uraló Lenovo. Akkor lett Yang a vezérigazgató, és innentől kezdődött a cég nemzetközi sikere.

Yuanqing Yang, Lenovo vezérigazgató

Yuanqing Yang, Lenovo vezérigazgató

Maga Yang és több menedzsere átköltöztek Kaliforniába pár évre, hogy megismerjék a nyugati vezetői stílust, és mindemellett hagyta dolgozni a korábbi IBM vezetőket. Ebből lett a sikersztori, hogy hiába csökken a globális PC eladás, a Lenovo minden negyedévben növelni tudta az eladásait! Idén valószínűleg leelőzik a HP-t és a Lenovo lesz a világ legnagyobb PC gyártója. De nem állnak meg a személyi számítógépeknél. Laptopok, táblagépek és okostelefonok is vannak a palettájukon, amelyek rendre sikeresek. Jelenleg Kínában, a világ legnagyobb fogyasztói piacán a Lenovo adja el a legtöbb okostelefont. Hogyan?! Egyrészt nincs is okostelefonjuk, mert még sosem hallottunk róla. Másrészt hol az Apple és a Samsung? Utóbbira a válasz, hogy eléggé lemaradva. Az Apple-nek 27 üzlete van Kínában, a Lenovonak 3000. Minden városban, faluban ott figyel a Lenovo üzlet. A metropoliszok plázáiban szintenként van akár több üzlete is, a Starbucks kávézók mellett a legtrendibb üzletstílussal vannak jelen.

Lenovo K800 okostelefon

Lenovo K800 okostelefon

Az okostelefonos kérdésre is megvan a válaszuk. Ugyanis a Lenovonak már kéttucatnyi készüléke van, viszont mindössze egytucatnyi országban. A stratégiájuk az, hogy lassanként veszik be a világot, országonként haladnak, és ott nyomulnak teljes erővel, ahol a márka neve már jól cseng. Az USA-ban a pár évvel ezelőtti 10. helyről a 4. legnépszerűbb szórakoztató elektronikai márkává léptek elő, szóval nemsokára várható az ottani indulás is. Árstratégiájuk a “szokásos kínai”, azaz a lehető legolcsóbban adják a készülékeket, és amikor már mindenki az övéket használja, akkor emelik az új modellek haszonkulcsát. Úgy tűnik, hogy a most 48 éves, Pekingben élő Yang elég jól vezeti a cégét. A részvényárak emelkednek, az igazgatói versenyeznek a minél jobb piacszerzési statisztikákkal, így a vezetőnek még bőven lesz ideje beteljesíteni a vágyát, a mobilpiac meghódítását.

Success in mobile will be one of our greatest victory! Yang, 2013

Reklámok
4 hozzászólás Post a comment
 1. jún 24 2013

  Nagyon jó cikk Máté! Az építőipari rész különösen tetszett. 🙂
  Egy dolog szúrja a szemem, ami nem is a témához tartozik, hogy Kína nem tagja a NATO-nak. ENSZ BT tag.

  Válasz
  • Máté
   jún 24 2013

   mea culpa Lajos 🙂 de örülök, hogy tetszett a cikk, gondoltam, hogy az építőipari rész bejön majd neked. hátha sikerül pár dolgot tanulni! 😉 😀

   Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. A világ gyorsabban száguld körülötted, mint hinnéd | Debrecen Bár
 2. Tárcsázd a termosztátot, főzz kávét sms-sel | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: