Skip to content

2013-07-05

Az időjárási szélsőségek évtizede

Készítő: Zoli

Az utóbbi évtizedben soha nem tapasztalt számú időjárási szélsőségnek lehetett tanúja (és sajnos elszenvedője is) az emberiség. Napjainkban kiemelt figyelmet kap a témakör a sajtóban, egy friss ENSZ és WMO jelentés eredményeként. A cikkel nem a már sok helyen elhangzott információk ismételgetése célom! Próbáljunk meg utánajárni a jelenségeknek, és törekedjünk arra, hogy közelebb kerüljünk e tendencia okaihoz is!

Rövid cikkek során derítsük fel az időjárási szélsőségek különböző “megjelenési módjait”. Milyen folyamatokkal hozhatóak ezek kapcsolatba?

Első körben nézzük, hogy miért nem mondható túlzásnak az, hogy az elmúlt időszak a szélsőségek évtizede. A friss szakértői jelentésben foglaltak ismertetése elengedhetetlen, már csak azért is, mert a következő bejegyzésekben ezek részletezését, elemzését láthatjátok majd.

Milyen ironikus ez így épp most, néhány héttel az eddig ismert legnagyobb Dunai árvíz után. 2002 és 2006 után most harmadszorra dőlt meg a legmagasabb vízállás rekordja. Június 9-én 891 centiméterrel tetőzött a Duna. Előtte 1965-ben és 1941-ben volt rekorjavítás, habár ’41-ben ehhez elegendő volt még egy 1,5 méterrel alacsonyabb vízállás is.  (Szakértői tanulmányok szerint egyébként a Duna és a Tisza ártere is évről évre szűkül, iszapolódik, így egyre nagyobb árvizekre lehet számítani.)
És ez csak egyik a sok(k) közül, nem kell az ország határain kívülre menni ahhoz, hogy érzékelni lehessen a szélsőségek gyakoriságának változását (erre később térjünk ki).

Most pedig következzenek a jelentésben foglalt legjelentősebb mérföldkövek és adatok:

A 2000-es évek legpusztítóbb időjárási szélsőségei

  • katrina hurrikánKatrina-hurrikán, USA (2005)
  • Nargis ciklon, Mianmar (2008)
  • Pakisztáni árvíz (2010)
  • Aszályok az Amazonas-medencében, Ausztráliában és Kelet-Afrikában
  • Északi-sarki jég visszahúzódása

A szélsőséges időjárási jelenségek 370 ezer ember halálát okozták az évtized folyamán, ez 20%-kal több, mint a ’90-es években.
A helyzetet súlyosbítja a hőmérséklet-ingadozás is, ugyanis az évtized minden éve (1 kivételével) az elmúlt 150 éves időszak legforróbb éve közé tartozott. (Érdemes lesz majd erre is kitérni.)

  • Hőhullámok és ebből adódó halálozások Európában és Oroszországban

A következő hetekben visszatérő jelleggel ezt a témakört tervezem részletezni, sok érdekességgel, a kapcsolódó (szakmai, vagy annak tűnő?) források ütköztetésével. Mindeközben kitérve a globális felmelegedés, klímaváltozás témakörére és lehetséges kiváltó okaira is.

A klímaváltozás témakörével már a rovat indulásakor is foglalkoztam egyébként, ezt itt olvashatjátok: Gondolatok a globális felmelegedésről. Azóta volt alkalmam behatóbban foglalkozni a témakörrel, sok érdekesség van még, ami nemhogy tisztázná a jelenséget, hanem inkább még kiélezettebbé teheti a szakmai vitát.

heatwave-2

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: