Skip to content

2013-07-18

Ez itt nem a vadnyugat, ez itt a Kelet

Készítő: Laci

Szerintem nagyon nem mondok új dolgot azzal, hogy ha valaki startupot akar indítani, akkor elkerülhetetlen, hogy jórészt tengeren túli véleményeket, tapasztalatokat, sztorikat és tanácsokat olvasson. Már csak azért is, mert egyrészt magyar nyelven kevés írott forrás található blog, újság, portál, könyv, vagy bármilyen egyéb adathordozó formájában. Másrészt, és ami sokkal fontosabb, hogy a tengerentúlon évtizedekkel több gyakorlatuk van a kezdő vállalkozóknak abban, hogy miként lehet sikerre vinni egy vállalkozást. Viszont azt sose feledd, hogy fenntartásokkal kell kezelni amiket olvasol, és bizony le kell fordítani a saját kis valóságunkra. Miért?

Más a kultúránk, másak a szokásaink

Sajnos ez van. Bár McDonald’s, Coca-Cola, Pepsi és még sorolhatnám mennyi márka van jelen itthon nálunk is, azért az emberek alapvetően másképp állnak a dolgokhoz. Hogy miért, arról ne engem kérdezzetek! Bár szerintem Nobel-díjat kap az, aki ezt le tudja értelmesen vezetni, és be is tudja bizonyítani az állítását. Ez van és kész. Ami működik az USA-ban, az nem feltétlenül fog működni nálunk is. Persze, próbáld ki, mert újítani és tanulni mindig kell, de ha nem sikerül, akkor ne keseredj el. Erre példa számomra a Pinterest. Egyre többet lehet arról olvasni, hogy az egyik legjobb eszköz a nők elérésére, illetve a vásárlások ösztönzésére, de ez valahogy itthon nálunk nem működik (még). Lehet csak azért, mert nem került be a köztudatba, lehet azért mert a magyar nőket nem érdekli, stb.. Csak azt lehet látni, hogy egyelőre itthon nem működik… Vagy épp a Twitter… Ha valaki amerikai blogokat olvas, kb. minden harmadik arról szól, miként lehet új vevőket szerezni csiripeléssel. Eddig viszont még nem találkoztam olyan magyarországi startuppal, vagy akár nagy vállalattal, aki nem hogy onnan szerezne vevőt, de legalább kellőképp aktív lenne Twitteren.

Mások az üzleti modellek

Tényleg csak egyetlen szemléletes példa. A már korábban is említett Pinterestbe vagy Twitterbe évekig úgy öntötték a pénzt különböző befektetők, hogy nem igazán tudták hogyan csinálnak belőle pénzt. Egyetlen céljuk az volt, hogy minél több felhasználót érjenek el, tegyenek aktívvá, és ha ez megvan, akkor majd valamiképp pénzt tudnak belőlük csinálni. Ennyi. Na, ezt próbáld meg itthon! Az Iwiwnek sikerült, de előtte és utána se nagyon volt sikeres más egy ilyen modellel. Egyszerűen azért, mert túl kicsik vagyunk. Magyarország teljes lakossága kevesebb, mint egy nagyváros lakóinak száma az USA-ban. Szóval itt felhasználókat gyűjteni nem nagyon kifizetődő. Vagyis át igen, akkor ,ha tudod miképp fogsz belőlük bevételt generálni, és tudsz is legalább annyit, hogy a startupod eltartsd belőle. Erről írt nemrég Mark Suster is, olvassátok el Ti is!

Mások a megoldások

Egyszerűen nincs univerzális ember, nincsenek univerzális megoldások. Az USA-ban a gyerekek egy része már kiskorában mindenféle kütyüvel játszadozik (iPad, okostelefon, stb.), és gyakran programozni is tanul, addig nálunk hát hogy is mondjam, talán hagy némi kívánni valót maga után az iskolai számítógépes ismeretek oktatása. Egyszerűen más ez a dimenzió. Nem mondom, hogy nálunk persze mindenki kezdjen el programozni nyolc éves korában, de az se egy jó megoldás, ha a 21. században nem vesszük észre például az internet és információs technológia nyújtotta lehetőségeket.

Ezekkel a szubjektív véleményekkel nem azt akarom mondani, hogy mindent hagyjunk figyelmen kívül, és kész. Ellenkezőleg! Igenis tanuljunk, igenis jó dolgokat lehet ellesni, olvasni, alkalmazni, de mindig fordítsuk le a saját nyelvünkre a dolgot! Mindennel így van ez. Például akkor is, ha bármilyen elektronikus kütyüt vásárolsz az USA-ban. Hazajövet úgyis kell egy átalakító, amivel az itthoni konnektorba be tudod dugni, és ezáltal használni fogod tudni. Csak itt épp neked kell ennek az átalakítónak lenned! Sok sikert hozzá! 🙂

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: