Skip to content

2013-07-22

1

“Minden koncert ugyanolyan izgalommal jár” – Interjú Bocskor Bíborkával

Készítő: Norrka

A Campus Fesztivál nulladik napján volt szerencsénk élőben meghallgatni a Magashegyi Underground zenekart, a koncert után pedig interjút készíteni Bocskor Bíborka énekesnővel, aki nagyon készségesen válaszolt a kérdéseinkre. Bíborkát az új lemez kapcsán is faggattuk.

Debrecen Bár: A Holnapután című új albumon szereplő dalok szövegei egy kapcsolat fázisait mutatják be, melyek közül sokat Tariska Szabolcs szövegíró írt. Milyen érzés férfi által írt, női szemszögből megfogalmazott szövegeket énekelni, mennyire tudod átérezni, magadénak tudni őket?

Bocskor Bíborka: Szöveg szempontjából a lemez nagyon összetett, vannak irodalmi kapcsolódásaink is, mint a többi lemezen. Eddig Parti Nagy Lajos, vagy Szabó T. Anna egy-egy versét is megzenésítettük már. Most Závada Péter két szövege is szerepel a lemezen, ezen kívül Becz Zoli is közreműködött. Ez általában úgy működik, hogy a zenekarral kitaláljuk, hogy ha koncepcionálisnak kell lennie a lemeznek, akkor tulajdonképpen miről is kellene szóljon. Így a szerelmet választottuk, ami egy univerzális dolog, mindannyiunkat foglalkoztatja és ezt akartuk boncolgatni. Erről férfi és nő is tud mesélni, bár tényleg azt mondják hogy nőiesebb lett az album.

DB: A Beck Zolit érintő kooperációval kapcsolatban: honnan jött az ötlet, hogy ő is közreműködjön?

BB: Megszületett az Árnyékok című dal, és úgy éreztük, sokkal intuitívabbá, szürreálisabbá, absztraktabbá tudnánk tenni, ha behívnánk egy vendégénekest, aki férfi is lehetne, így jött Zoli a képbe. Az intuitívitást az is elősegítette, hogy ő Pécsett rögzítette a refrént, és ahogy elküldte, máris nagyon megtetszett nekünk. Tényleg annyira egymásra éreztünk, hogy első próbálkozásra működött.

DB: A Művészetek Palotájában már háromszor is felléptetek a Szimfonikusokkal. Milyen volt velük együtt dolgozni a koncerten és az albumon egyaránt?

BB: Teljesen más. Visszavárom azokat a koncerteket is, mert van egy ünnepi hangulata. Az a sok zenész, akik egyszerre játszanak, mind egy dologra kell hogy figyeljenek. Egy nagyon koncentrált, egy dologra fókuszált figyelem van, ami borzasztóan segíti a dalokat, engem, mint énekest, de a közönséget is segíti, hogy könnyebben csatlakozni tudjanak. Egy energia van, ami nagyon erős. A legutóbbi Müpás felvételünk egyébként tetten érhető a Tegnapután albumunk DVD mellékletén, ami ennek a lenyomata és nagyon szépen visszaadja hogy mi történt ott, akkor. Nem szeretem dicsérni a saját gyermekeinket, de szerintem ez egy nagyon jól sikerült anyag, amit nagyon szeretünk.

Magashegyi Underground a Campus Fesztiválon (Forrás: haon.hu)

Magashegyi Underground a Campus Fesztiválon (Forrás: haon.hu)

DB: Egy ilyen koncert mennyire igényel tőletek nagyobb felkészültséget?

BB: Minden koncert ugyan olyan izgalommal jár, mert minden koncert a mostban van és ezért egy pillanatnyi óriási figyelem kell. Most, itt is, ugyanúgy remegett a kezem és izgultam mint mondjuk a Müpában. De arra is fel kell készülni, több közös próba volt a Szimfonikusokkal, de nekünk is kell próbálni, oda kell figyelni. Az egy nagyon jó lecke.

DB: Te is aláírtad a magyar zenészek tiltakozó levelét, melyben a magyar zene törvényi megfogalmazása ellen tiltakoztok. Ez titeket nem érint, mégis aláírtad. Miért gondoltad úgy hogy fontos szolidaritást vállalni a zenészekkel? (A törvény szerint az számít magyar műnek, amely nagyobb részében, vagy teljes egészében magyar nyelven készült.)

BB: Azért mert azt gondolom és abban hiszek hogy egy dolog, amit csinál az ember, azt nem lehet bekorlátolni csupán nemzeti szempontból. Minél jobban behatárolsz valamit, annál jobban megbénítod és itt pontosan a dolgok flow-járól van szó. Egy magyar ember ha hottentottául akar énekelni, beszélni, akkor hadd csinálja azt. Egy fontos dolog van, hogy jót akarjon csinálni.

DB: A törvényi szabályozáson túl jónak tartjátok magát a módszert, hogy a magyar dalok játszási arányára kvótát szabtak ki, és ezzel akarják népszerűsíteni a magyar zenét? A kötelező játszási arány segíthet?

BB: Nem hiszek az ilyen dolgokban. Nagyon sok jó magyar zene van, teret kapnak a fiatal zenekarok, és ez nagyon jó dolog. Nekünk például sokat segített a Petőfi Rádió, akiknek pont az volt a profiljuk, hogy sok magyar zenét játszottak. Ilyen szempontból szerencsés a kötelező játszási arány. Olyan szempontból viszont nem szerencsés, hogy ezzel az emberek szárnyait letörögetik.

DB: Az Álmatlanság klip nagyon magával ragadó, nagyon át lehet érezni. Miről szól pontosan?

BB: A dal az elhagyatottság azon állapotáról szól, arról a csendes drámáról, amikor az ember már picit belenyugszik a dolgokba, de valami még mindig zaklatja belülről. Kérdéseket tesz fel, hogy a másik miért nem jön, és várja hogy egyszer csak betoppan az ajtón. De persze soha nem fog betoppanni. A klipet Hencz Péter rendezővel négy nőnek a párhuzamos életén keresztül próbáltuk megragadni, szándékos megmutatások nélkül. Ezért vannak olyan lassú mozdulatok, ezért olyan sejtelmes. Az érzéseket nem kell eljátszani ahhoz, hogy a dolgokat láttatni tudjuk.

Az interjú elkészítésében Fiore vendégírónk segédkezett.

Reklámok
1 hozzászólás Post a comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Szeptemberi zeneajánló | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: