Skip to content

2013-07-23

3

Lépj ki a komfortzónádból!

Készítő: Kovács Miklós

Olyan vagy, aki a kényelmes dolgokat szereti? Nem tudsz, csak a kijárt úton haladni? Próbáld meg elhagyni a járt utat a járatlanért. Fedezd fel, hogy mennyi minden ott szunnyad benned, amit nem is hittél. Ez az 5 pont segít neked abban, hogy képes legyél szembeszállni a benned lakozó örök kockázatkerülővel. Ha kipróbálod ezeket, akkor garantálom, hogy nem fogsz ráismerni önmagadra. Arra is rájössz, nem történik semmi rossz, ha néha kipróbálsz új dolgokat. Ugorjunk is neki!

1. Próbáld meg kis dózisokban adagolni!

Merülj el a komfortzónádon kívül 30 másodpercre. Ha nem szereted a zöldségeket, akkor próbáld ki a brokkolit. Tedd a szádba, hagyd ott 30 másodpercre. Valószínű, hogy nem fogod szeretni, de ez OK. Nem kell minden falat után szájgazmusodnak lennie. Így megtanulod, hogy nem dől össze a világ, ha meg kell tenned egy olyan dolgot, amit addig még nem tettél meg, így hivatkozási alapként tudsz rágondolni.

A komfort zónád, és ahol a csoda megtörténik.

2. Mártózz meg a diszkomfortban!

Szomorú, dühös, stresszes esetleg frusztrált vagy? Ahelyett, hogy elhessegetnéd őket, inkább mártózz meg bennük. Búvárként menj a legmélyükre, fogadd el őket, éld át őket. Ugyan ezt tedd a halogatással is. Ülj le a feladat mellé, amit már régóta halogatsz, és ne mozdulj mellőle. Ne is válts át másra. Légy ezzel a nem túl kellemes érzéssel együtt. Na, milyen érzés? Igazán fáj? Na, mindig ezt akarod érezni?

3. Keresd a kényelmetlen helyzeteket!

Mérettesd meg magad napi szinten. Keress olyan helyzeteket, amelyekben eddig nem szívesen vettél részt, és inkább távol maradtál. Mutatkozz be idegeneknek, ölelj meg egy barátodat. Valld be az érzéseidet. Szegülj szembe valakivel (persze mosollyal a szádon). Mondj nemet az embereknek. Próbálj ki egy új egzotikus ételt!

4. Figyeld meg, ahogy elfutsz a dolgok elől!

Mi elől futsz, mit kerülsz el csak azért, mert el kellene hagyni a komfortzónádat? Milyen érzelmeket fojtasz el? Milyen problémáid erednek abból, hogy nem mersz szembenézni a kényelmetlen helyzetekkel? Melyeket ismerted be ezek közül?  Figyeld a folyamatot. Lásd, ahogy egyiket a másik után legyőzöd őket, és nem futamodsz meg.

5. Tanuld meg, hogy a kényelmetlenség a barátod!

Ez nem egy ellenség, akitől félned kell. Igazából egy jó dolog – amikor kényelmetlenül érzed magad kipróbálsz valami újat, tanulsz, gyarapodsz és több leszel, mint azelőtt voltál. A komfortzónád elhagyása annak a jele, hogy fejlődsz!

Amíg mások a komfortzónájukban tespednek, te fedezd fel az ismeretlent. A tapasztalat és az élmények garantáltan a tieid lesznek!

Eredeti angol szöveg: Babauta, Leo (2013): Why fear of discomfort might be ruining your life.

Reklámok
3 hozzászólás Post a comment
 1. .
  Júl 23 2013

  Nehéz az elején, de tényleg egyre könnyebb lesz.
  Köszi, hogy emlékeztettél rá, Miki!

  Válasz
 2. Júl 23 2013

  Na,Miklós,hogy micsoda véletlen! A FLOW legutóbbi számában is pont volt egy comfortzónás cikk és tök jó,hogy a lényeget így összefoglaltad! A “szájgazmus” meg egy frankó vokabuláris alkotás:-)

  Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Miért gondolkodj másképp, mint a többiek? | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: