Skip to content

2013-08-01

Mennyit ér egy felhasználó?

Készítő: Laci

100 ezer forintot. Évente. Egy sarki ABC-nek. Ha hetente a kisebb bevásárlásokat ott intézi egy átlagos tömbház átlagos lakója. Átlagban. Ha folyton visszajár. És nem költözik el. És a bolti eladók is kedvesek. Szóval mennyit is ér egy felhasználó? Amennyit kihozol belőle! Amennyire jó vagy! És nem csak a marketinged!

Bár tudom, megint egyszerűsítem a dolgot. Mert tényleg sok tényezőből tevődik össze ez az egész összeg. Maga a piac, hogy mennyire pörög, a céged vagy Te magad mekkora piaci tényező vagy, milyen jó a marketinged, vagy például hogy milyen az üzleti modelled.

Szerintem nagyon szemléletes tud a kérdéssel kapcsolatban lenni az, ha megnézzük mit is csinál az Apple. Egyrészt tök jó cuccokat, amiket érdemes megvenni, használni. Egy kézben összpontosul a szoftver és a hardver, ami szintén egy igen jövedelmező dolog tud lenni.

A recept: először is adj a felhasználónak egy tök jó dolgot, amit szeret és akar használni. Ez például az iPod. Kezdd el árulni, és érj el ezzel bevételt! Nem is keveset! De ami a legjobb, hogy ha valaki megszerzi és használja ezt a cuccot, akkor később szintén fizetni fog, ha az iTunes-on keresztül egy zeneszámot vagy valami mást akar letölteni. Igaz, nem sokat, lehet csak 1 dollárt, de ez egy több tízmilliós felhasználó tábornál elég jövedelmező tud lenni! Ja, és el ne felejtsük, hogy mikor az Apple elindította az iTunes-t, akkor az iPod-ok árát is lejjebb vitték. De ennek nem az lett az eredménye, hogy drasztikusan csökkentek az iPod eladások bevételei, hanem, hogy több lejátszót adtak el, így duplán jól jártak! Több iPod-ra több dolgot töltöttek le a felhasználók.

Viszont soha ne feledjük, hogy a felhasználó is ember, ne nézzük egy pénznyerő automatának. Igenis foglalkozni kell a felhasználók igényeivel, a folyton változó körülményekkel, piaccal, stb. Ha nem teszed, akkor előbb utóbb jön más, egy konkurens, és szép lassan elviszi a felhasználóid, akik így Neked nem fognak érni semmit. Szóval becsüld meg, hogy mid van, és igenis figyelj oda rájuk! Aki nem ezt teszi, az könnyen kieshet a nyeregből, és eltűnhet a süllyesztőben. Láttunk már ilyet nem egyszer. MALÉV, NOKIA, NEXT, és még folytathatnánk a sort. Meg kell tudni újulni, csak ezek a cégek képesek a túlélésre, és csak ezek a cégek lesznek a felhasználók legnagyobb kedvencei!

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: