Skip to content

2013-08-08

21 tipp a személyes hatékonyság növeléséért!

Készítő: Kovács Miklós

Brian Tracy az idő ura, a motiváció nagymestere, és az önfejlesztés egyik ágának sikeres képviselője. Olvasd el ezt a 21 tippet, és legyél hatékonyabb az időd beosztásában és a feladataid elvégzésében! Sok múlik azon, hogy a megfelelő célokért küzdesz-e, vagy sem. Brian Tracy és az amerikai felfogás szerint is az a legjobb, ha a legnagyobb feladattal kezded a teendőid sorát. Ahogy az üzleti életben, a magánéletben is vannak undok, zöld varangynak számító, régóta kerülgetett ügyek. Van egy mondás Amerikában, hogy ha a napot egy béka megevésével kezded, akkor annál rosszabb már az adott nap nem is jöhet, mivel ez volt a legrosszabb. Mindig a nagyobb, nehezebb feladattal kezdd! Legyen rutin feladat, ne gondolkozz rajta sokáig, ne szemezz vele. Cselekvésorientáltsággal rendelkeznek a sikeres emberek. Ha megcsinálsz egy feladatot, örömöt jelent, így van belénk kódolva. Ha pedig egy nagy feladattal végzel – önbecsülés, öröm, magabiztosság jelenik meg a helyében. Jó értelemben vett sikerfüggőség legyen az, ami vezérel. Fogadd meg, mától minden feladatot elvégzel, amibe belekezdtél! Légy kitartó és következetes a gyakorlásukban, hogy jártas legyél bennük.

 1. Terítsd meg az asztalt! Pontosan döntsd el, hogy mit akarsz. Célodat kristálytisztán kell látnod magad előtt. Céljaidat és célkitűzéseidet mindig írd le, mielőtt bármit is tennél.
 2. Mindennap tervezz előre! Gondolkozz papíron! Minden tervezéssel töltött idő ugyanis átlagban öt perccel rövidíti a végrehajtás időigényét.
 3. Alkalmazd a 80/20-as szabályt életed minden területén! Tevékenységeid húsz százaléka hozza eredményeid nyolcvan százalékát. Ezért erőfeszítéseid nyolcvan százalékát összpontosítsd erre a húsz százalékra.
 4. Vedd figyelembe a következményeket! Azok a legfontosabb feladatok és prioritások, melyeknek kiemelkedően nagy következménye lehet munkád és életed szempontjából – akár negatív, akár pozitív irányban. Ezek a feladatok minden másnál fontosabbak, kezeld őket ennek megfelelően.
 5. Folyamatosan alkalmazd az ABCDE módszert! Mielőtt nekilátsz a listádon levő feladatok megoldásának, néhány percet szánj a feladatok prioritás szerinti rendezésére. Ennél azt is vedd figyelembe, hogy mekkora hozama van az adott fel adat elvégzésének. Mindig a legfontosabb feladataidnak láss neki.
 6. Összpontosíts a kulcsfontosságú eredményeket hozó területekre! Határozd meg, mely feladatok elvégzése szükséges ahhoz, hogy munkád kiemelkedő színvonalú legyen. Ezeken dolgozz egész nap.
 7. Fogadd el az Erőltetett Eredményesség Törvényét! Soha nem fogsz ráérni, hogy minden feladatoddal végezz. A legfontosabb feladatokra azonban mindig van elég idő. Melyek ezek?
 8. Készülj fel gondosan, mielőtt bárminek is nekifogsz! Ha megfelelően felkészülsz, sosem fogsz gyengén teljesíteni.
 9. Végezd el a házi feladatodat! Minél többet tudsz, és nagyobb jártassággal rendelkezel kulcsfontosságú feladatköreidet illetően, annál gyorsabban fogsz nekilátni a munkának, és annál gyorsabban végzel is vele.
 10. A tehetség, mint a hatástöbbszörözés eszköze. Mi az, amiben már most nagyon jó vagy? Mi az, amiben jó lehetnél? Láss neki szívvel-lélekkel ezeknek a dolgoknak, és végezd  őket a lehető legkiválóbban.
 11. Mi a te problémás területed? Mi az a behatároló tényező — ez lehet, hogy rajtad múlik, de lehet, hogy rajtad kívül álló dologról van szó —, amely meghatározza legfontosabb céljaid elérésének sebességét? Ha megtaláltad, azonnal kezdj el dolgozni a probléma kiküszöbölésén.
 12. Hordd el a hegyet! Kövenként, szép sorjában. Sok kicsi sokra megy alapon a legnagyobb és legösszetettebb feladatot is előbb-utóbb meg fogod tudni oldani.
 13. Gyakorolj nyomást saját magadra! Képzeld el, hogy egy hónap múlva el kell utaznod, és addig minden fontos ügyet le kell zárnod.
 14. Maximalizáld személyes energiáidat! Elemezd munkateljesítményedet, és találd meg azokat a napszakokat, amikor mind mentálisan, mind testileg a legfrissebbnek érzed magad! Legfontosabb feladataidat célszerű ezekre az időszakokra szervezni. Mindig aludd ki magad, hogy másnap csúcsteljesítményt nyújthass!
 15. Ösztönözd magad cselekvésre! Légy a saját drukkered. Minden helyzetben a jót keresd. A probléma helyett mindig a megoldásra összpontosíts! Szemléleted optimista, hozzáállásod pedig konstruktív legyen!
 16. Gyakorold a kreatív halogatás fogását! Mindenre sosem lesz elég időd. Meg kell tanulnod halogatni az alacsony hozamú feladatokat, hogy maradjon elég időd az igazán fontos dolgokra.
 17. Először mindig a legbonyolultabb feladattal foglalkozz! Kezdd ezzel a napot. Azt a feladatot válaszd, aminek várhatóan legnagyobb a hozama mind saját magad, mind pedig munkád szempontjából. Határozd el, hogy addig nem állsz fel az asztaltól, amíg le nem zártad az ügyet.
 18. Szeleteld és vágd kockákra a feladatot! A nagy és összetett feladatokból csinálj katonákat, amik elég kicsik ahhoz, hogy egyszerre bekapd őket. Kezdésnek pedig láss neki az első falatnak.
 19. Különíts el nagy időblokkokat! Napjaidat ezek köré a nagy időblokkok köré szervezd, amelyek során mindig egy-egy fontos feladatra összpontosítasz.
 20. Fejlessz ki magadban egy sürgősségi érzéket! Szokd meg, hogy a fontos dolgokban gyorsan cselekszel. Tégy róla, hogy gyorsan és jól dolgozó ember hírében állj.
 21. Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz! Tűzz ki világos célokat, és azonnal állj neki a legfontosabb feladatnak. Dolgozz rajta, amíg el nem készültél. Ez a nagy teljesítmény és a személyes produktivitás maximalizálásának legfontosabb eszköze.

Forrás: Tracy, Brian (2001): Személyes hatékonyság

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: