Skip to content

2013-08-10

5+1 tipp, hogy a döntéskényszer ne kezdjen ki!

Készítő: S.C.

A nyugat-európai országokban új ‘betegség’ ütötte fel a fejét, amit Hollandiában keuzestress-nek hívnak. Szó szerint lefordítva: választási lehetőségek okozta stressz. Vannak szakemberek, akik nem veszik komolyan és egyszerűen luxusproblémának tekintik. Míg mások figyelmeztetnek arra, hogy az a nyomás, amit a jóléti társadalmakban nap, mint nap megtapasztalunk, bizony komoly testi-lelki tüneteket okozhat. Ezt olvasván elkezdtem fülelni:otthon, az utcán, a boltban, a buszon, a munkahelyen. Kíváncsi voltam, hogy mennyi kisebb-nagyobb döntést kell meghoznunk naponta.

Egy kis ízelítő:

Ma mit vegyek fel?

Mi legyen az ebéd?

A gyereknek kellene egy új telefon. Szerinted melyik a legjobb?

Hova menjünk nyaralni?

Hol tankoljak?

Apunak szülinapja lesz:szerintem mit vegyek neki?

Hova menjünk bulizni?

Melyik filmet nézzük meg?

Persze van, aki azonnal adja a választ ezekre a kérdésekre, mert eleve tudja, hogy mit akar. De a konverzációk nagy része frusztrációba torkollik vagy el sem kezdődik, mert le van tudva egy Nekem mindegy-gyel.

Miért ilyen nehéz dönteni vagy választani? Van erre egy mondás: a bőség zavara. Az ironikus az egészben az, hogy szerintem a bőségnek elégedettséget kellene eredményeznie, nem pedig zavartságot. Ám mielőtt ebbe belemerülnénk, ugorjunk vissza egy kicsit az időben.

Mondjuk 30 évet. Akkor voltam kilenc. Szerencsen volt egy ABC, amit én gyerekként nagyon szerettem. Rettenetesen élveztem az oda tett kirándulásokat, hiszen volt bevásárlókosár és tesómmal addig válogathattunk, amíg jól esett és azt tehettünk bele, amit csak akartunk. Hogy miből lehetett válogatni? Volt tej. Zacskós. Literes és fél literes. Volt táblás csoki: Boci vagy Kajla. Volt friss pékárú:zsemle, kifli vagy briós. Volt Túró Rudi. Pöttyös. Volt cukorka: francia drazsé vagy dunakavics. Volt krémtúró: mazsolás vagy vaniliás. És ez mind mindegyik boltban ugyanannyiba került. Kis túránk után egész nap nem lehetett lemosni az örömet az arcunkról és tökéletesen elégedettek voltunk választásunkkal.

TEJ. Biotej, mizotej, felestej, egésztej, zacsistej, gömbölyü tej, lyukastej, kerektej…???

Szerintem nem szolgálok újdonsággal, ha ki merem jelenteni, hogy napjainkban a bevásárlás inkább kétségek közt végzett kötelesség, mintsem felhőtlen kiruccanás. Ezt magam is megtapasztaltam. Először nem tudtam az okát. Aztán elkezdtem figyelni másokat és magamat. Rájöttem, hogy mi a bibi és mi változott az elmúlt harminc évben.

Itt megint egy jól ismert kifejezéssel kell élnem: Anyag nem vész el, csak átalakul.

A tej ma is tej. A táblás csoki ma is táblás csoki.

Ráébredtem, hogy elkövettem azt a ‘hibát’, hogy tudatosan vagy nem tudatosan hagytam magam befolyásolni mindenféle tévéből, rádióból, újságokból, poszterekről felém áramló információ által. Amikor otthonról elindultam, tudtam, hogy mondjuk tejet, lekvárt és kenyeret akarok venni. Egyszerű. Ám mire leértem a Spar-ba és megálltam a tejespult előtt, mintha mindent kitöröltek volna az agyamból és vásárlólistám helyén kérdőjelek villogtak.

Próbáltam magam lenyugtatni.

Mit akarok venni? Tejet. Okés. Van 2,8%-os, ami ugyebár nem egészséges, mert túl zsíros.

Akkor legyen 1, 5%-os. Zacskós? Nem praktikus. Kiborul a hűtőben.

Van dobozos. De ez műanyag és nem bomlik le természetes úton és így szennyezem amúgy is túlterhelt bolygónkat. Szerencsére van kartondobozos.

Nem veszek Mizo-t, Parmalat-ot vagy Laura-t (miért éppen Laura?), mert otthon azt tanultam, hogy magyar terméket kell venni. Itt is van. Nagybetűkkel, kartondobozon: Magyar tej, 1, 5%.

De mit jelent az ESL meg az UHT? Csak én nem hallottam még róla? (Itt már kezdtem egy kicsit fáradni.) Mindegy. Legyen ESL. Most már csak a dizájnt kell kiválasztani: piros-fehér-zöld csíkos doboz vagy matyómintás? A matyómintás olcsóbb. Na, ezzel készen volnánk.

Komolyan mondom, ennyi idő alatt már egy tehenet is megfejtem volna.

A kenyér egyszerűbb volt, mert csak ötféle közül kellett választani és a lekvárfelhozatal sem váltott ki stressztüneteket. De azért megszólalt a reklámok kis démonja: fehér kenyeret inkább ne, mert a teljes kiőrlésű egészségesebb. Lekvárból pedig legyen Nagymama lekvárja, mert az az igazi.

Nahát, ennyi agymunka és még csak nem is a Tesco-ban voltam.

Hazafelé ballagván két dolgot határoztam el:

1. Elmegyek a Tescoba és behatóbban felmérem az ottani kínálatot. Stressz edzésnek kiváló.

2. Kiiktatok fejecskémből minden fölös információt és maximálisan minimalizálom kritériumaimat mindenféle termékkel kapcsolatban. Valahogy így:

a. Tetszik vagy nem? / Finom vagy nem?

b. Ki tudom-e fizetni vagy nem?

A választás szabadatlansága

Minden, ami ezen felül szóba jöhet, mint pl: egyél minden nap Activia-t, mert ha nem akkor annyi az emésztőrendszerednek, de abból is az Activia Pillé-t, mert az könnyű, de az Activia Krémes az finomabb és ne felejtsd el a Densia-t, mert különben a csontjaid azon nyomban ritkulni kezdenek. A Győri Jó Reggelt kötelező, mert anélkül nem lesz délig tartó lendületed. Délutánra szerezz be egy Kinder tejszeletet, mert különben felkopik az állad a főétkezések között blablabla.

Néhány nappal később elindultam a Tescoba. Úgy gondoltam, hogy két termékre összpontosítok:a tejre és a baracklekvárra. Fogtam hatalmas bevásárlókocsimat és elnavigáltam magam az első helyszínre.

Lássuk csak. Tejespult. Tejek.

Nekiálltam a számlálásnak. Mire elkészültem, alig hittem a szememnek: 33 féle tej!

Alföldi, Farmer, Kuntej, Magyar Tej és Mizo. Parmalat, Riska, Tami és persze Tesco tej.

Azt nem tudom, hogy a Magic Milk mivel érdemelte ki ezt a nevet és hogy a Tolle Vitál mitől vitál. Az emberfia 139 Ft-tól 565 Ft-ig terjedő skálán dúskálhat a tejben.

Amikor a lekvár részleghez értem, hálát adtam eszecskémnek, hogy legalább az ízt előre kiválasztottam, mert csak abból 21 van: őszibarackos-maracujás? fahéjas-szilva? feketeszeder?

(Nem minden szeder fekete?) Én sárgabaracklekvárt szeretnék. De jó! Abból ‘csak’ 10 féle van! Bőség zavara igazolva.

A bevásárlás mindennapi dolog, de döntéseket az élet több területén is kell hoznunk.

Gondoljunk a továbbtanulásra, a munkahelyre, egy új autó vagy mosógép kiválasztására, a nyaralás dilemmájára, a melyik-óvodába-menjen-a-gyerek vagy a mi-legyen-ma-vacsorára témakörre.

Aki eddigre diagnosztizálta magát a nem-tudok-választani-stressz-szindrómával, íme egy pár hasznos tipp:

1. Legyen saját értékrended

Ez azt jelenti, hogy tudod ki vagy, mit akarsz és számodra mi a fontos.

Erre alapozd a választásodat.

2. Talán fura, de rossz döntés nincs

Ami most jónak tűnik, arról később kiderülhet, hogy még sem az és fordítva.

Ne hagyd, hogy félelmeid meggátoljanak. Igen, minden döntés kockázattal jár, de ha ezt nem vállalod be, akkor új esélyektől és tapasztalatoktól fosztod meg magad.

3. Hallgass a szívedre

Döntéseink nagy részét tudatalattinkkal hozzuk, gyakran másodpercek alatt.

Bízz a megérzéseidben és ha nem akarsz rögtön dönteni, nyugodtan aludj rá egyet és dönts azután.

Ha pedig döntöttél, akkor maradj is meg amellett és ne rágd magad mi-lett-volna-ha jellegű kérdéseken. Ezzel sok fölösleges stresszt spórolsz meg.

 4. Határold be a lehetőségeket

Minél több lehetőség, annál több kétség azt illetően vajon jól döntesz-e. Szabj határt a lehetőségeknek és ami még ennél is fontosabb:ne hasonlítgasd magad másokhoz.

Hidd el, nem tesz jót az önbecsülésednek.

 5. Legyen rendszer az életedben

Ezzel időt és energiát nyersz, mert nem kell nap mint nap újabb döntéseket hoznod.

Minden reggel egy sonkás-vajas zsemle kávéval? Prima. Bevásárlás a sarki közértben? Okés.

Munka után pihenés? Nyugodtan. (De akkor tényleg ne csekkold az emailedet tízpercenként. )

 +1. Csak illúzió…

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mindent kontrollálhatunk. Ám ez pusztán önhitegetés.

Rengeteg olyan dolog van, amit egyszerűen nem tudunk befolyásolni. Emlékeztesd magad erre, amikor tervezel vagy döntesz. Mindent megtervezhetsz pontról pontra a legkisebb részletekig, s mégis máshogy alakulhatnak a dolgok. Ismerd el, hogy nem kontrollálhatsz mindent és ez nem feltétlenül rossz.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: