Skip to content

2013-08-12

„A zene megtalálja a saját útjait” – The Carbonfools interjú

Készítő: Norrka

Nemrég jelent meg a The Carbonfools legújabb klipje, melyet a Donkey című dalhoz forgattak. A sztori nem ilyen egyszerű, ugyanis a banda ezt megelőzően azzal a hírrel lepte meg a rajongókat, hogy Fehér Balázs énekes a Balaton Sound-on ünnepli meg házasságkötését. A klip azóta nyilvánosságra került, melyben a menyasszony egy szamár fejet visel, így sikerült is megfejteni a rejtélyt. A banda három tagjával a Campus Fesztiválon beszélgettünk a forgatásról, a magyar zene szabályozására irányuló törekvésekről, valamint külföldi kitekintésekről.

Debrecen Bár: Az új videoklipetek a Donkey című dalhoz készült, amelyet a Balaton Sound-on vettetek fel. Milyen volt a forgatás?

István: Érdekes volt benne lenni ebben a kaotikus Fellini-szerű filmforgatásban. Ez lett a legszürreálisabb klipünk.

DB: A zenekarból ketten is aláírtátok a magyar zenészek tiltakozó levelét, melyben a magyar zene törvényi meghatározása ellen tiltakoztok. Érzitek ennek a szabályozásnak a negatív hatását? (A törvény szerint az számít magyar műnek, amely nagyobb részében, vagy teljes egészében magyar nyelven készült.)

Balázs: Nem igazán foglalkozunk ezzel, az életünkön nem a kormány fog változtatni, hacsak nem egy autóban ülsz.

DB: Ezzel kapcsolatban azért volt egy lázadásotok: megcsináltátok a Hideaway magyar verzióját.

Balázs: Túlreagáltuk :).

DB: El lehet mondani, hogy ennek hatására sem fordult meg a fejetekben, hogy magyar dalokat írjatok?

István: Egyáltalán nem.

DB: Azt a koncepciót egyébként jónak tartjátok, hogy egy rádiónak meghatározott százalékban kell magyar dalokat játszania?

Balázs: Szerintem szankciókat lehet úgy is hozni, hogy nem nyomsz el valakit, hogy pusztán csak pozitív hatása van a dolognak.

DB: Arra gondolsz, hogy ha szélesebb körben határoznák meg a magyar dal fogalmát?

Balázs: Vagy ha lenne annyi jó magyar dal. Egyébként a zene és a kötelező szó annyira ambivalens, hogy nem is szabadna egy mondaton belül használni őket. A zene megtalálja a saját útjait, nem kell megerőszakolni szankciókkal, mert semmi értelme. Egyáltalán semmilyen hatása nincs az ügynek a zenekarra, inkább viccként fogtuk fel.

István: Szerintem az egész fölösleges volt. Az utóbbi 20 évben, ha valaki írt egy jó dalt, akkor azt hallották eleget az emberek.

DB: Tavaly novemberben jelent meg a Carbonsweet című negyedik albumotok. Mikor számíthatunk a következőre, tervben van-e?

Balázs: Még nem tudjuk, de most mindenképp több időt szeretnénk rászánni. A legutóbbi albumot talán túl hamar fejeztük be, és szerintem még forrhattak volna a dalok.

Milán: Szerintem így is nagyon jó lett.

DB: Balázs, nemrég azt nyilatkoztad az egyik interjúban, hogy ha egy magyar bandának van esélye külföldön, akkor azok ti vagytok. Hogyan halad ez a projekt?

Balázs: A lehető legjobban halad. Megvannak azok a külföldiek körülöttünk, akik szeretnek minket. Mi is dolgozunk rajta, szépen és természetesen haladunk vele.

Az interjú elkészítésében Fiore vendégírónk segédkezett, köszönet érte.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: