Skip to content

2013-08-23

A klímaváltozás lehetséges okai – Vulkáni tevékenység

Készítő: Zoli

A klímaváltozást okozó legfontosabb természeti hatások közé tartozik a vulkáni tevékenység is. Viszont összességében nem a globális felmelegedés elősegítőjeként, hanem éppen ellenkezőleg, azt visszájára fordító természeti jelenségként tartják számon. A légköri folyamatok sajátosságainak köszönhetően a vulkanizmus nem a hőmérséklet növekedését, hanem annak csökkenését idézi elő. Az egyik korábbi cikkben megemlített kis jégkorszak is részben a vulkáni tevékenységnek köszönhető.

A vulkáni tevékenység kiváltója, a lemeztektonika

LemeztektonikaA klímaváltozás okaiként meg kell említeni a kontinensek vándorlását, a lemezmozgást, vagy lemeztektonikát is, ami a vulkáni tevékenység kialakulásában, jellemzőiben kiemelkedő szerepet játszik.

A kontinensek vándorlását az a kőzetáramlás eredményezi, amely a Föld köpenyében végbemenő belső hőtermelés eredményeként alakul ki.
Ezért a hőtermelésért több tényező okolható:

  • a magban és a köpenyben lévő atomok radioaktív bomlása
  • a Nap és Hold okozta árapály-jelenség (a köpenyben is elváltozásokat, így belső súrlódást és hőtermelést eredményez)

Ezzel együtt a kontinensek elhelyezkedése is meghatározó a Föld átlaghőmérséklete szempontjából. Például egyetlen óriási kontinens esetén annak belseje jóval melegebb, szárazabb lenne, sivatagi körülményekkel. Több kontinens esetén, óceánok szétválasztva pedig enyhébb hőmérsékleti viszonyok alakulnak ki, kisebb anomáliákkal, kiegyensúlyozottabb víz- és légkörzéssel.

A vulkáni tevékenység hatása a hőmérsékleti viszonyokra

volcano1A tűzhányók kitörésekor jelentős mennyiségű vulkáni hamu, por és kén-dioxid jut a légkörbe. Ezek közül a por és a hamu egy idő után leülepszik, vagy a csapadékkal kimosódik a légkörből. A troposzférába került kén-dioxid viszont a levegőben marad, és fokozatosan szétterülve megszűri a Nap beérkező sugarait, ezzel csökkentve a Föld hőmérsékletét (ún. “haze effect”).

Emellett a vulkánkitörések következtében meghatározó mennyiségű széndioxid is a kerül a légkörbe. A források szerint azonban az ily módon kikerült széndioxid, mint üvegházhatású gáz “hőmérséklet-növelő” hatása sokkal kevésbé jelentős, mint az előzőekben bemutatott hűtő hatás, ami a napsugarak (és így a Földre érkező hő) egy részének beérkezését akadályozza meg.

Ezek alapján következtetésként azt is le lehet vonni, hogy a vulkáni tevékenység során jelentkező hűtő hatás hiányában az üvegházhatás miatt jelentkező hőmérséklet-emelkedés még fokozottabb mértékben jelentkezne.

A kitöréseknek másrészt valószínűleg ózonréteg-károsító hatása is lehet, amely azonban egy idő után helyreáll.

Néhány nagyobb tűzhányó-kitörés és következményeik a hőmérsékletre

kolko-sa-aktivnite-vulkani-po-sveta-28157A megfigyelések során egyértelmű összefüggést lehet felfedezni a vulkánkitörések és az azt követő hűvösebb időszakok között:

1783: A Laki vulkán kitörése (Izland)

Az USA keleti részén a kitörést követően, 1783-1784 telén körülbelül 4,8°C-kal alacsonyabb hőmérsékletet mértek, mint az azt megelőző 225 év átlaga. Európában szintén rendkívül hideg telet éltek meg. Az ok a kikerült kén-dioxid miatt előállt “köd-hatás”, vagyis a beérkező napsugarak megszűrése.

1815: A Tambora vulkán kitörése (Indonézia)

tambora eruptionA vulkán kitörését követően rendkívül hűvös tavasz és nyár következett.  Európában még júniusban, júliusban és augusztusban is havazott és fagyott. A feljegyzések szerint még a legellenállóbb gabonafélék is kifagytak, ami a farmereket arra kényszerítette, hogy levágják állataikat. A későbbi kor számára ez úgy vált ismertté, mint “a nyár nélküli év”. Állítólag ez volt az utóbbi tízezer év legnagyobb kitörése.

1883: Krakatau vulkán kitörése (Indonézia)

Az eddigi 2. legnagyobb kitörés, amelyet szintén szokatlanul hűvös időjárás követett, ragyogó naplementékkel és hosszan tartó alkonyokkal, a légkörbe került vulkáni pornak, hamunak és egyéb anyagoknak köszönhetően.
A tapasztalt természeti jelenségek az időszak számos művészét ösztönözte a látottak megörökítésére. Így például a brit festőt, William Ascroftot, 1883. november 26-ára datált festményével (lent).

2_ashcroft

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: