Skip to content

2013-09-01

4 hely, ahol a nagy üzleteket kötik

Készítő: Rab Máté

Szeretnél megszerezni egy zsíros szerződést, de valami még hiányzik? Nem (csak) a kapcsolat számít, hanem a körítés is. Mutatok 4 helyet, ahol az igazán nagy üzleteket kötik.

Mi a közös az alábbi helyszínekben? Kötetlen hangulatot kell teremteni, megtalálni a közös nyelvet, tisztázni nagyban a feltételeket és jó emlékekkel távozni. Ezután a részletek kidolgozása már folyhat emailen, telefonos egyeztetésen, és a szokványos tárgyalókban.  De eddigre a nagy üzlet már megköttetett.

Üzleti vacsora

A második leggyakoribb. (az első nem az üzleti ebéd ;)) Lehet formálisan felvezetni, elfogadott tehát ismeretlenek között is. Sőt, a meghívó részéről egy nagyon kedves gesztus. Az biztos, hogy nem fogunk papírokat tologatni, füzetbe jegyzetelni, tehát csak a legfontosabb alapok lefektetésére megfelelő. Arra viszont kiválóan, főleg ha a végén egy kellemes beszélgetésbe, esetleg az itallap alapos végigkóstolásába torkollik. Sokszor alkalmazzák csapatépítőnek is a cégek, mert ez a legfájdalommentesebb összekovácsolási forma, hiszen nem kell irritáló szituációba kényszeríteni magunkat és kényszeredetten nevetni a vicceken. Az üzleti vacsorát bátran ajánlom mindenkinek, Debrecenben számtalan kiváló étterem van, melyek előkelősége (=árszínvonala) a kisebb költségvetéstől a lenyűgözést kiváltókig széles skálán húzódik.

Golf

“Ugyan, hisz ez egy nyugati fényűzés!” – mondhatnád, de helytelenül. A golf hazai árszínvonala a teljesen megengedhető kategóriára csökkent, köszönhetően a nagy kínálatnak és versenynek, valamint az alacsony keresletnek. Ezt mindenképpen az előnyünkre fordíthatjuk, hiszen most igazán kedvezően tanulhatjuk meg ezt a sportot. A pályán sétálva, pár ütés között megpihenve, vagy egy órás játék után a klubszobában, teraszon egy frissítő mellett kiválóan lehet beszélgetni az üzletről. A legtöbb golfklub tárgyalóval, konferencia teremmel felszerelt, és persze egy minden igényt kielégítő bárral. Csapatépítőnek is kiváló és egyedi lehetőség, hiszen mindenkinek új, nem igényel sok erőfeszítést, nem kényszerít a hétköznapi élettől túlságosan eltérő viselkedésre és öltözetre, valamint egybe lehet kötni egy vacsorával (lásd előző pont ;)).

De mi a debreceni helyzet? 2007-ben nyitott az első, a Debreceni Golf Club, mely a mai napig üzemel, sőt idén tavasszal egy golf étteremmel bővült a szolgáltatási palettája. 2008-ban nyitott a Boya Eagles Golf & Country Club, melyet a honlapja alapján eladásra hirdetnek. Valószínűleg az alacsony érdeklődés miatt zárt be, 2011. évi jelentése alapján alig 7 millió Forint feletti árbevételt realizált. Szintén az érdeklődés hiánya miatt zárt be idén nyáron a Pallagi Golf Akadémia. Van viszont jó hír is: most nyáron indult egy új hely, a Golf Garden Club. Valószínűleg a debreceni igényekhez igazodva alakították ki a kínálatát: a hely szinte csak a tanulást szolgálja, főleg gyakorlási célú pályái vannak, és összesen 3 “igazi” golfpálya, amelyeket a legtöbb filmben látunk. Egy fejlesztési javaslat a helynek, hogyha kezdőkre céloz, akkor érdemes lenne az árlistát magyarázattal ellátni, nekünk kínainak tűnt elsőre. 🙂

Ez utóbbi pályát volt szerencsénk kipróbálni Miklóssal, ugyanis John Graham és a Link Global Business Solutions csapata az 1 éves születésnapjukat golfozással ünnepelték, amelyre meghívtak bennünket. Ezúton is nagyon köszönjük! 🙂 John szakértője a sportnak, játszotta Belfasttól Japánig több helyen. Az alapok elsajátítására ráment a délutánunk, viszont egészen jól belejöttünk. A végére már volt, hogy szándékosan ment a labda a lyukba, és a driving range-en is sikerült a legtávolabbi zászlóig ütni. 😉 Pár kép, hátha átadják az élményt:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Tárgyaló

Sablonnak tűnik, pedig ez az első számú hely, ahol a legnagyobb üzletek köttetnek. Számtalan első tárgyalás helyszíne, de azért a nagy üzletek esetében nem először találkozunk valakivel. Viszont ha már ismerős, esetleg barát a partnerünk, akkor a legegyszerűbb módja az egyeztetésnek, ha személyesen összeülünk és egy hatékony óra alatt mindent megbeszélünk, dokumentálunk.

Autentikus kikapcsolódás (=Tanya)

Az előző ponttal ellentétben erről többet kell írni, hiszen nem egyértelmű. Debrecen környékén több olyan tanya, csárda található, mely egy egész délutános-estét aktív kikapcsolódásnak lehet nagyszerű helyszíne. Nekem a Tuba Tanyához volt szerencsém, erről tudok írni, viszont alternatívaként a közelben van a Paripa Csárda is. A Tuba Tanya tanyagazdája folyékonyan beszél németül, így külföldi csoportoknak is egyedülálló élmény. Megtekinthető egy régi falusi ház nagy kemencével, melyben kenyérlángos sül, emellett a hagyományos magyar állatok is mind ott vannak az istállókban (racka, mangalica, szürkemarha, ló, puli), lehet ostort csattogtatni, citera zenét hallgatni, és a magyaros fogások között pálinkázni. A házigazda általában egy show műsort kerít a több fogásos vacsora mellé, érdemes akár családdal is kipróbálni, főleg aki a városi életbe született. A programok mellett vagy a kiutazás során van lehetőség az üzletről beszélni, hiszen ez hasonlít az üzleti vacsorához, csak autentikus magyar műsorral van kerítve. Pont ezért csapatépítőnek is emlékezetes program.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: