Skip to content

2013-09-03

2

10 mód arra, hogy jobban összpontosíts!

Készítő: Kovács Miklós

Konfucius tanítási közt fennmaradt ez a mondás: “Ha két nyulat kergetsz, egyet sem kapsz el!” Különösen igaz ez akkor, amikor új szokásokat alakítunk ki magunkban és próbálunk még hatékonyabbak lenni. Na de mi van akkor, amikor ennek épp az ellenkezőjét tesszük?

Növekedni akarunk, tanulni és fejlődni, ezért pedig minden tőlünk telhetőt megteszünk. Könyveket, blogokat olvasunk, felszívjuk magunkba az információt arról, hogyan lehet új szokásokat kialakítani. Az igazság az, hogy minden ilyesfajta erőfeszítés hiábavaló. A figyelmünket túl sok irányba kötjük le, és így az energiánk is a végéhez fog közeledni.

Az sem segít ebben sokat, hogy a mai ember élete meglehetősen összetett. Sokkal több csatornán keresztül kommunikálhatunk egymással, mint eddig bármikor a világtörténelemben: szemtől-szemben, telefonon, emailen, twitteren, blogon és chaten keresztül. Rengeteg olyan eszköz van a kezünkben, amivel elvégezhetjük a munka javát, mégis csökken az energiánk mivel ilyen sok felé szóródik szét.

Minden az energián múlik

Ha tudjuk, hogy koncentrálnunk kell, miért nem használjuk azt, ami már eddig is bevált? Ha már feltételezhetően tudjuk, hogy változnunk kellene, miért nem változtatunk? Ha tudjuk mi a rossz, miért nem javítjuk meg?

Úgy vélem, a válasz erre bizony sokkal komplexebb, mint hogy egy blog bejegyzésben mindenre fény derüljön. Azért megpróbálom megfogalmazni röviden. Úgy vélem, nagyrészt az energián múlik. Nem az önbizalom hiányán, hanem azon, hogy hiányzik belőled a komoly elköteleződés képessége. Az elköteleződés nem csak azt jelenti, hogy te nagyon akarsz valamit. Nem csak annyi, hogy ” óh, persze, erről már olvastam pár blog oldalon, már tudom is.” Olvasni valamiről, vagy látni valamit nem elég. Minden energiádat mögé kell raknod ahhoz, hogy A-ból Z-be eljuss. Ha a C, S, Q, Y és T céljaidat akarod elérni (melyek egyéb céljaidat testesítik meg, nem Z-t), akkor az megzavar téged. Elveszted a koncentrálás képességét, és az energiád elillan.

Ha a szokásaid és az életed megváltoztatása annyit jelent, hogy jobban fókuszálsz egy adott dologra, akkor hogy is szeretnéd megvédeni magad a figyelem zavaros és nem hatékony munkától?

10 mód, hogy jobban koncentrálj:

 1. Mély koncentráció multi-tasking helyett. Sokszor azzal hitegetjük magunkat, hogy többre jutunk, ha egyszerre több dolgot csinálunk párhuzamosan, de legtöbbször csak a mókuskerékben végezzük. Próbáld meg a teljes figyelmedet egy feladatra koncentrálni, ahelyett, hogy többféle dologra fecsérelnéd el.
 2. A könnyen elvégezhető dolgokat gyűrd le először! Legtöbbször, mikor dekoncentrált vagyok azt veszem észre, hogy rengeteg olyan apró dolog jár a fejemben, amit meg kell csinálnom. Írd le azokat, amiket kevesebb, mint 10 perc alatt el lehet intézni és csináld meg őket, mielőtt egy koncentrációt igénylő feladathoz hozzákezdenél.
 3. Maradj a jelenben! Amennyire csak tudod próbáld meg a figyelmedet az adott pillanatra összpontosítani. Ha elkalandozol, akkor is térj vissza a jelenbe, hagyd, hogy a feladat, amin dolgozol teljesen magával ragadjon.
 4. Válogass, és ne reagálj! Hosszú távon rossz hatással van rád, ha csak reagálsz a “sürgősnek” látszó dolgokra. Én inkább megírnék egy fantasztikus könyvet egy év alatt, mint azonnal válaszoljak egy e-mailre, vagy takarítsak minden percben, hogy egy szupertiszta házban éljek. Válogasd meg a feladataidat, az igazán fontosakkal tölts el több időt.
 5. Feng suizd szét a munkakörnyezeted! Mi a legfontosabb dolog a számodra? Mi az, ami iránt igazi szenvedélyt érzel? Nekem az írás és a zene. Én szét feng suiztam a dolgozószobámat ezekkel. A polcaimon a kedvenc íróim könyvei sorakoznak, körbe vagyok véve hangszerekkel. Van egy parafatáblám, amire feltűztem a céljaimat és inspiráló idézeteket (persze olyanokat, amik jelentenek is valamit számomra). Ezekkel az “őrködő megerősítésekkel” jobban tudsz majd koncentrálni azokra a dolgokra, amik igazán fontosak számodra.
 6. Legyenek jelentőségteljes elveid. Elég nehéz olyanra koncentrálni, aminél a munkának, amit csinálsz nem látod értelmét. Ha állandóan elveszted a fókuszt egy munka közben, amiért nem érzel szenvedélyt, akkor valószínűleg azért van, mert bír jelentőséggel számodra. Nincs más motivációd, csak a havi fizetésed… Keress egy olyan karriert, aminek értelme van számodra. Ha jelentőséget tudsz tulajdonítani a munkádnak, fontosnak fogod magad érezni, így a motivációd és a koncentrációd természetes úton feltöltődik majd.

  Határozott elvek, és eltökélt hozzáállás.

 7. Válaszd szét a sürgőst a fontostól! Sok időt töltünk azzal, mint ahogy már említettem is olyan dolgokkal, amik fontosnak tűnnek, de valójában nem is azok. Ennek így mintha nem is lenne értelme, mert ugyebár ami fontos, annak sürgősnek is kell lennie, nem? Csak gondolkodj el, mi a fontos számodra, és rájössz, hogy nem mindegyik égető sürgősségű, de ugyanez fordítva is igaz. Ha értelmes dolgokat akarsz csinálni, ha el akarsz érni célokat aminek hosszú távú hatásai vannak, akkor a fontos dolgokra kell koncentrálnod.
 8. Képzeld el, hogy fog felépülni a heted! (ford.: az angol szöveg napi bontást említ, de több coaching könyv is inkább a heti mellett teszi le a voksát, így én is.) Ha nem tudod magad elé képzelni, hogy fog a heted kinézni, akkor hogy várod el magadtól, hogy ennél hosszabb időre tervezz? Annak érdekében, hogy véletlenszerű és előre nem látott dolgok megakadályozzanak a fontos tennivalók intézésében, hagyj magadnak időt, és tervezz egy hétre előre. Figyelj arra, hogy mit érzel bizonyos tevékenységek elképzelésénél. A pozitív gondolkodás segít abban, hogy bizonyos helyzetekre hogyan fogsz válaszolni, és így nem az adott pillanatban fogsz reaktívan viselkedni, hanem egy előre eltervezett megoldással fogsz előállni. Így a koncentrációd is megmarad, és az elhamarkodott döntésektől is megkíméled magad.
 9. Alkalmazz koncentrációs technikát! Nehéz elképzelni azt, hogy mindig teljes koncentrációban fogsz dolgozni, pedig annyi lehetőség közül tudnál választani. Néha azonban csak a fókusz izmaidat kell egy kicsit megedzeni, hogy motiváltabb légy. Próbáld ki a következő gyakorlatot: csukd be a szemeidet, és képzeld el, hogy egy szobában ülsz egy széken (nem érdekes milyen  szobában, és hol). Most pedig képzeld el, hogy egy alma van előtted egy asztalon. Próbálj meg a képzeletedben többször is beleharapni az almába, arra koncentrálva, hogy milyen ízek és zamatok keverednek benne. Figyeld meg, ahogy minden egyes harapással kisebb lesz az alma. Ez és az ehhez hasonló gyakorlatok segítenek majd abban, hogy egy bizonyos feladatra több ideig tudj koncentrálni.
 10. Gyakorold a tudatosságot! Egyszerűnek tűnhet, de néha ez a legnehezebb dolgok egyike. Milyen gyakran fordul veled elő evés közben, hogy egy csomó dologra gondolsz, kivéve arra, hogy mit is eszel? Milyen sűrűn fordul elő veled, hogy egy barátoddal töltöd az idődet, és az agyad teljesen máshol jár? Nem számíthatsz arra, hogy koncentrált leszel, ha még a körülötted lévő folyamatokra sem tudsz odafigyelni tudatosan. Legközelebb, mikor kezet mosol fókuszálj arra, hogy milyen a víz érintése és a törölköző tapintása. Miközben eszel, figyelj az étel ízére és az étel állagára a szádban. Nem várhatod el magadtól, hogy a munkádban tudj koncentrálni, ha az életed más területein sem tudsz tudatosan odafigyelni a történésekre. Gyakorolj azzal, hogy a normális életedben koncentrálsz arra, mi folyik körülötted és veled, és hidd el, be fog gyűrűzni a munkahelyedre is ez a hozzáállás.

Forrás: Mead, Jonathan (2008): 10 ways to use laser sharp focus to get more done

Eredeti angol szöveg: http://zenhabits.net/laser-sharp-focus-get-more-done/

További 5 tipp, hogy jobban koncentrálj!

A minősége és a mennyisége az általad elvégezhető munkának nem csak az erőfeszítéseiden, hanem azon is múlik, hogy mennyire tudsz koncentrálni rá. Nem számít, milyen erősen akarod, ha az agyad felmondja a szolgálatot, és nem akar koncentrálni. Nem leszel hatékony, ez biztos tapasztaltad már. Kattints, ha többet akarsz tudni a koncentrációról! >>>

Reklámok
2 hozzászólás Post a comment
 1. Este van már
  feb 20 2014

  1. húzd ki az internetet a számítógépedből

  Válasz
  • feb 20 2014

   Való igaz! Ez egy nagyon jó tipp. Ha pl. kézzel írsz, akkor is sokkal jobban jár az agyad, mintha gépen tennéd.

   Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: