Skip to content

2013-09-08

1

Mindenki lehet globális vezető

Készítő: Rab Máté

Először oszlassunk szét pár mítoszt a vezetésről.

A cikket eredeti angol nyelven John Graham oldalán olvashatjátok ide kattintva!

A vezetés nem szükségszerűen a cégstruktúra szerint elfoglalt pozíció, nem a tapasztalat vagy a fizetés határozza meg. Nincs szükséged egy titulusra, hogy vezess; nem leszel hirtelen vezető menedzseri vagy igazgatói poszton. Egyszerűen a vezetést nem a személyes tulajdonságaid határozzák meg, nem szükséges extrovertált karizmatikus személyiségnek lenned, hogy gyakorold a vezetést, és akik karizmatikusan, nem lesznek automatikusan vezetők. Szóval hogyan határoznád meg azt a típusú vezetőt, aki bárki lehet? Egyszerűen fogalmazva:

A vezetés egy társadalmi befolyásolás az erőforrások maximalizálása és a közös célok elérése érdekében.

Ha ezzel határozzuk meg a vezetést, akkor a kiváló vezetőknek a következő erősségek birtokában kell lenniük:

 • Magabiztosság és pozitív szemlélet
 • Jövőkép kreálása
 • Közös célok meghatározása
 • Stratégiai látásmód
 • Befolyásolás
 • Kommunikáció
 • Kapcsolatok építése és ápolása
 • Csapatmenedzselés
 • Kritikus szemlélet
 • Szervezeti gondolkodás
 • Szakmai tudás

Rendben, szóval ez a vezetés, ami természetesen az évek során rendesen ki lett vesézve, jól dokumentáltak a kompetenciák, definíciók és a folyamatos fejlődés. Egy elmozdulás figyelhető meg a “hagyományos vezető” ideától, ahol a vezér egy bizonyos karakterisztika szerinti befolyásoló személy, egy olyan irányba, ahol mind befolyásoljuk egymást és ezáltal vezetünk.

De mi a különbség vezetés és globális vezetés között?

A globális vezetők hasonló feladatokat hajtanak végre, mint a vezetők, de előbbiek sokkal különbözőbb és összetettebb körülmények között hajtják végre, olyan csapatokkal, melyben a nyelv, kultúra, etika, vallás és az üzleti gyakorlatok különböznek.

Tehát a globális vezetés mindaz, ami a hagyományos vezetés, kiegészítve valami extrával, egyszerűen fogalmazva, a globális gondolkodásmóddal. A globális vezető birtokában van a nyelvtudásnak, kommunikációs készségeknek, kulturális figyelmességnek, befogadó kompetenciáknak, amelyek révén világviszonylatban támogatnak és vezetnek másokat.

A világviszonylat a következőképpen érthető:

 • Külpiacra lépés
 • Export fenntartása és növelése
 • Az egyre komplexebb szervezetekben különböző kollégákkal való együttműködés
 • Egy sokszínű nemzetközi csapat vezetése
 • Nemzetközi felvásárlás, egyesülés, együttműködés és partnerség
 • Globális szervezeti stratégiák megvalósítása helyi környezetben

Tehát mik a legfontosabb általános gondolkodásmódbeli kompetenciák, amelyek vezetőből globális vezetővé emelnek?

A nyelv az alapja a nemzetközi munkának; az emberek könnyebbnek érzik a munkát azzal, aki beszéli velük a közös nyelvet. Habár a legtöbben a kínait beszélik a világban, az angol alakult ki globális közös nyelvként. Az angol tett szert akkora befolyásra, hogy alapvető legyen számos munkavállalónak, míg a második vagy harmadik nyelv beszélése azoknak fontos, akik globális vezetővé szeretnének válni.

A nyelv egy fontos eleme a kommunikációnak, de a hatékony nemzetközi kommunikáció és nemzetközi vezetés további gyakorlati tudást igényel egy globális vezető számára.

Interkulturális kompetencia. (Magyarosabban a különböző nemzetek közötti különbségek megértésének és elfogadásának képessége – a szerk.) A kulturális öntudat annak a felismerése, hogy a vezetői gyakorlat birtoklása az elvégzendő feladat alapján alakuljon ki, így lehet, hogy több életképes módon is elvégezhetjük a feladatot világviszonylatban.

Kulcsfontosságú megtanulni miért és hogyan alkalmazd a viselkedési és vezetői szokásodat egy multikulturális környezetben. Megtanultam, hogy a kultúrák közötti kommunikációs és viselkedési szokások megfelelő alkalmazása lehet a különbség siker és bukás között, amikor együtt dolgozol ázsiaiakkal vagy nyugat-(észak)-európaiakkal.

Habár a kapcsolatok minden üzleti kultúrában fontos szerepet töltenek be, ezek mindennél fontosabbak az ázsiai országokban. Kínában, Japánban és Koreában nagyon ügyelni kell arra, hogy már a legkorábbi tárgyalási szakaszban is erős köteléket alakítsunk ki. Ezekben a kollektivista társadalmakban a kapcsolat építi ki a bizalmat, míg a nyugat- és észak-európai országokban, amelyek sokkal individualistábbak, a feladatra való fókusz a fontosabb szempont. Nyugat- és Észak-Európában a bizalom azzal nyerhető el, ha minél több információt adunk, vagy ha megmutatjuk szaktudásunk, tapasztalatunk; és a kapcsolat még mindig fontos, de csak másodlagos. Ezen egyedi különbségek megértése és azon képesség megléte, hogy könnyedén váltsunk a kommunikációs stílusunkon a kulturális szokásoknak megfelelően, fontos kompetenciája a globális vezetőknek.

Influencia

Kommunikációs készség. A kommunikáció egy fontos vezetői kompetencia, de a sikeres nemzetközi kommunikáció feltétele a hatékony szituációs szókincs használata a célcsoport nyelvén, valamint a mindennapi életben használatos kommunikációs soft skill-ek alkalmazása, úgymint:

 • Email írás
 • Prezentálás
 • Megbeszélés vezénylete, aktív részvétel
 • Tárgyalás

Az üzenetünk angolul történő meggyőző és hatékony kommunikálása mára elvárás minden nemzetközi munkavállalótól vagy globális vezetőtől. Mit szükséges mondanod vagy tenned, hogy sikerrel vezess egy megbeszélést? Megvannak a szükséges képességeid és meggyőző nyelvtudásod, hogy hatékonyan tárgyalj anyanyelvi angolokkal vagy külföldi vevőkkel? Tisztában vagy a kulturális elvárásaival egy svéd, ausztrál, szaud-arábiai vagy indiai közönségnek? Hogyan használod a vizuális és vokális kommunikációt, hogy hatékonyan adj elő egy nagy csoportnak? És meg tudsz küzdeni az egyenes amerikai vevőid fájdalmasan őszinte kérdéseivel? Ezekhez a mindennapi üzleti szituációkhoz adódva a jó kommunikációs készséged szintén előny a következő helyzetekben:

 • A kollégákkal való együttműködés, felfelé és lefelé történő menedzselés
 • Konfliktuskezelés
 • Meggyőzés és befolyásolás
 • Potenciális ügyfélnek való prezentálás
 • Ügyfél-elégedettség növelése
 • Egy az egyben kapcsolatépítés
 • Az üzleted marketingezése

A jó kommunikációs képesség az egyik legfontos

abb üzleti sikerfeltétel. Lehetnek kiváló ötleteid, termékeid vagy szolgáltatásaid, de ha nem tudod sikerrel kommunikálni azokat a kollégáknak vagy az ügyfeleknek, a lehetőségeid behatároltak.

Befogadó vezetés. Sokszínű környezetben dolgozol? Valószínűleg a válaszod igen. Még a kis- és középvállalkozásoknál is legtöbbször megfigyelhető a sokszínűség a munkaerőben: nem, kor, vallás, etnikum, állampolgárság, nyelv, személyiség, gondolkodási stílus, egyéni kulturális preferenciák és egységenkénti kultúrák.

A gyorsan növekvő globalizáció és az üzleti élet komplexitása azt eredményezi, hogy a nemzetközi munkavállalók és a globális vezetők egyre nagyobb kihívásokkal és még nagyobb sokszínűséggel szembesülnek.

A befogadó vezetők tudatában vannak a sokszínűség hatásának, és úgy alakítják a munkaszokásokat, amelyek megengedik a különböző munkaerőnek a teljes kapacitásuk kihasználását azáltal, hogy az egyéniségek sokszínű gondolatait, képességeit, tapasztalatát és véleményét egyesítik. Mindig lesz sokszínűség a munkahelyen, de a befogadó vezető által felállított szervezeti kultúra dönti el, hogy ez a sokszínűség kockázat vagy lehetőség. A sokszínűség használatának művelete a befogadó vezetői gyakorlaton keresztül több ötlethez, innovációhoz és növekedéshez vezethet, nem is beszélve a boldogabb és hatékonyabb munkatársi közösségekről.

link gbs services

Tehát ha tudsz befolyásolni, akkor tudsz vezetni is, és ha professzionális szintre emeled a globális gondolkodásmódod (nyelv, interkulturális kompetencia, kommunikációs készség és befogadó vezetés), akkor globális vezető lehetsz.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: