Skip to content

2013-09-20

1

Autómentes Nap 2013

Készítő: Zoli

Most hétvégén, vasárnap (szeptember 22.) lesz az Európai Mobilitási Hét keretében megrendezett Autómentes Nap. A városok közül Debrecen is kiveszi a részét, egész napos programok várják az érdeklődőket a Déri téren és a Kossuth téren is: Autómentes Nap Debrecenben. A rendezvény lényege, hogy ne gépkocsival, hanem bármilyen más, környezetbarát közlekedési formát válasszunk közlekedés céljából. Cél a figyelemfelhívás. Hogy pontosan mire is?

Információ: Autómentes Nap 213 Debrecenben

1998 óta minden év szeptemberének 22. napján tartják ezt a – társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott – rendezvénysorozat, amellyel a városlakók és a városvezetés figyelmét akarják felhívni a következőkre:

 • automentes_nap_2013a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra,
 • a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására,
 • a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire,
 • a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.

Magyarország a 3.!

Az Autómentes Napok magyarországi szervezésének 11 éves történetében idén újabb rekord dőlt, ugyanis összesen 115 önkormányzat jelezte részvételi szándékát. Ezzel Spanyolország és Ausztria után a harmadik helyen állunk! A nemzetközi honlapon a regisztrált települések számára megéri a csatlakozás, mert azon túl, hogy fokozódik a lakosság környezettudatossága, és bemutathatják különböző programjaikat, saját honlapjukon keresztül ismertté válhatnak. Az az önkormányzat, mely Autómentes Napot, Mobilitási Hetet rendez, kifejezi, hogy fontos neki lakossága közérzete, életminősége, közlekedésbeli esélyegyenlősége és biztonsága.

A szeptember 22-én világszerte megrendezésre kerülő Autómentes Nap, amely egyben az Európai Mobilitási Hét lezárása is.

Autómentes Nap, máshol

northern-china-smogHazánkban a pesti forgatagon kívül szerencsére (még..?) nem túl sok olyan hely van, ahol elviselhetetlen lenne a városi szmog, esetenkénti rövidebb időszakokat leszámítva.

Nem így van ez a nagy világvárosokban, főként Kína számos városában, ahol már mondhatni a jó levegő meg ritkaságszámba. Nem véletlenül kezdtek el egyre intenzívebben foglalkozni az elektromos autók népszerűsítésével, és a különböző, gépkocsiforgalmat visszafogó intézkedések erőltetésével. Megemlítendő ugyanakkor, hogy a szmog kialakulásában a források szerint a közlekedési eszközök mellett legalább ugyanannyi szerepe van a széntüzelésnek is.

A legnépesebb országban van olyan térség, ahol az országos szabvány szerint egy évben mindössze 31 olyan nap van, amikor elfogadható minőségű levegőt szívhatnak be a városlakók. Pekingben is több, mint az év felében egészségre káros a levegő. Ez rendszerint a téli időszakban válik a leginkább kritikussá, amikor nem csak az egészségre káros hatás miatt zavaró a szmog, de még a látótávolság is csökken, alkalmanként 50 méter alá.

Idén télen állítólag nem csak a fővárosiak ébredtek homályos, nyomasztó szürkeségre, hanem az országnak 1,3 millió négyzetkilométernyi területét borította be a sűrű szmog.

Reklámok
1 hozzászólás Post a comment
 1. Máté
  Sze 20 2013

  nem esik nehezemre azonosulni, hiszen mindenhova bringával járunk 🙂

  Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: