Skip to content

2013-09-21

3

Hogyan kerüld el a kiégést, ha 70 órát dolgozol egy héten?

Készítő: Kovács Miklós

Ha sokáig vagy vállalkozó, előbb-utóbb ki fogsz égni. Az utóbbi 10+ évben én is az voltam, és egyszer ki is égtem. Ez akkor volt, amikor 21 évesen 1 millió dollár kölcsönkért pénzt buktam el.

Temérdek órát dolgoztam; egyáltalán nem élveztem, amit csináltam, és egy kissé túl sok pénzt vesztettem. A legtöbb ember sajnálatot érzett, én voltam a 21-évesen-kiégett, akinek milliós tartozása volt. Visszatekintve szerencsésnek tartom magam azért, mert átélhettem ezt.

Miért? Azért, mert megtanított arra, hogy kerüljem el az éjjel-nappal gürcölés mellett a kiégést. Az utóbbi 7 évben képes voltam arra, hogy heti 70 órát dolgozzak, nyaralás nélkül… és mégsem égtem ki.

Mi is az én titkom? Tessék, itt van, így lehet elkerülni a kiégést akkor, ha 70 órát dolgozol egy héten:

Legyen szurkolótáborod!

Az emberek nem fognak egyből bízni benned és a vállalkozásodban, eleinte mindig szkeptikusak lesznek. A legtöbben elveszik a kedved, ellened fognak beszélni, és csak arról akarnak meggyőzni, hogyan fogod elszúrni… főleg, amikor még mindennek az elején jársz.

Semmilyen körülmények között nem mondom azt, hogy teljesen hagyd őket figyelmen kívül, mert néha jó visszajelzéseket is tudnak adni arról, amit csinálsz. Ezzel egy időben azonban meg kell teremtened a saját szurkolótáborodat. Lehetnek ezek a testvéreid, a szüleid, a barátaid vagy bárki más. Szükséged van arra, hogy valaki fel tudjon tölteni, és bátorítani tudjon.

Arra jöttem rá az utóbbi időkben, hogy ha van egy ilyen szurkolótáborod, akkor keményebben fogsz dolgozni és eltökélten fogsz előretörni… főként a nehezebb időkben.

Szeresd amit csinálsz!

A nehezebb úton tanultam ezt is meg… ha utálod, amit csinálsz, akkor előbb-utóbb ki fogsz égni.  Elvesztettem 1 millió zöldhasút azzal, hogy egy olyan vállalkozásba kezdtem amit, nem szerettem azt, és ez azt jelentette, hogy nem tudtam 110 %-ot beletenni.

Amikor úgy érzed, hogy rengeteget dolgozol, akkor egy idő után kimerülsz, és végül ki fogsz égni. Azonban amikor egy olyan ügyön dolgozol, amit szeretsz és amiért szenvedélyt érzel, akkor nem fog munkának tűnni. Amikor élvezettel csinálsz valamit, nem fogod sajnálni a befektetett időt és energiát, ami ahhoz kell, hogy sikeres legyél.

Bizonyosodj meg róla, hogy amit csinálsz, nem csak a pénz miatt csinálod. Az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan dolgokkal foglalkozz, amiket utálsz, szóval koncentráld az energiád olyanokra, amiket szeretsz.

Hozz létre egy nagyszerű légkört!

Ha olyan egyének mellett dolgozol, akik nem éreznek szenvedélyt a vállalkozás iránt és akiket nem érdekel a munkájuk, az egy lehangoló környezetet teremt.

Én élvezem azt, ha be kell menni az irodába, főként az emberek miatt… Nem tud érdekelni az iroda modern dizájnja és a vicces feliratok sem. Azért szeretek a kollégáimmal dolgozni, mert okosak, viccesek és rengeteg új dologra megtanítanak. Továbbá egy csomó dologban hasonlítunk, és nem átallunk egymással versenyezni, ami persze mindannyiunkat fejlődésre sarkall.

Az olyan jó dolgok, mint egy szépen berendezett iroda, és az ingyenes üdítő nem hasonlítható össze azzal, hogy nagyszerű emberekkel legyél körülvéve. Alakíts ki egy olyan csodálatos vállalati kultúrát, mint ami a Zappos online áruháznál van, és így a munka is sokkal vidámabb lesz.

Egy dobozban eveznek a Zapposnál.

Ha azon csodálkozol, hogy a Zapposnak hogy is sikerül egy álomcsapatot verbuválniuk a jelentkezőkből, akkor most elárulom. Az újonnan belépőknek pénzt ajánlanak még mielőtt elkezdenek dolgozni. Ez segít nekik abban, hogy megszabaduljanak a nem odaillő emberektől.

Szeleteld fel a céljaidat!

Mint vállalkozó, sokszor kell érezned azt, hogy elértél valamit. Ha az üzleted nem növekszik, és még a céljaidat sem éred el, akkor egy idő után frusztrált leszel. Amikor úgy érzed, hogy minden fronton csak veszítesz, és mindent rosszul csinálsz, az könnyen vezethet ahhoz, hogy kiégsz.

Azt vettem észre, hogy amint kisebb részcélokra szeleteled fel a céljaidat sokkal könnyebb elérni azokat. Amint többet érsz el belőlük, az üzleted nőni fog, és az eredményesség érzése tölt majd el.

Koncentrálj arra, hogy olyan célokat tűzz ki magad elé amiket egy hét alatt teljesíteni lehet. Légy biztos abban, hogy nem túl könnyűek, és ne csüggedj, ha mégsem éred el mindet. Azonban ha mindegyiket eléred, valószínű, hogy nem voltak elég nehezek.

Mozogj minden reggel!

Tudtad, hogy a testmozgás energiával tölt fel? Ha mozogsz, az nem csak feltölt energiával, de segít legyőzni a kimerültséget.

A barátaim rendszerint piszkálnak, amikor az edzéstervemről van szó, de tényleg segít megelőzni azt, hogy kiégjek. Minden reggel lemegyek az edzőterembe, 15-20 fekvőtámasszal kezdek, majd tekerek 20 percet egy biciklin, miközben nézem a TV-t. Ezután 5-10 percig súlyokat emelgetek.

Mikor mindezzel végeztem, a termál részleget célzom meg. 30 perc az edzőteremben, majd 30 perc a szaunában, én így indítom a reggeleimet. Azt vettem észre, hogy a szauna egy tökéletes hely a relaxálásra, és arra, hogy ne gondoljak a munkára.

Jutalmazd meg magad!

Az első vállalkozási próbálkozásaidnál még nem biztos, hogy sok szükséged lesz rá, de mikor már 5-10 éve a szakmában vagy el kell kezdened kényeztetni magad. Nem mindenképp anyagi oldalról kell megközelíteni ezt…

Ez lehet annyi is, hogy beülsz megnézni egy mozifilmet, hogy kicsit elszakadj a valóságtól. De ez lehet egy masszázs, amire minden héten elmész, és segít lelazítani magad.

Én megjutalmazom magam minden héten egy egy órás kézmasszázzsal, az ujjaim, a csuklóm és a karom azok a pontjaim, ahol erre szükségem van. Ez a minden hetes kényeztetés elűzi a kéztőalagút fájdalmaimat.

Mindegy mi ez a “menekülés”, egyszer-kétszer jutalmazd meg magad, mert így sokkal jobb minőségű életet élhetsz. Ismétlem, nem kell ennek olyannak lennie, ami a pénzhez köthető, lehet ez egy egyszerű dolog, ami téged egyszerűen megnyugtat, vagy felvidít.

Ereszd ki a gőzt!

A legnagyobb jutalom, amivel megajándékozom magam minden hónapban, az egy jó kis gőzkieresztés. A barátaimmal rendszerint elrepülünk Vegasba egy péntek estén, és egy hatalmasat partizunk. Aztán mehetek vissza a munkába szombaton.

A kulcs a gőzkieresztés méltó lefolytatására az, ha nem csinálod elég gyakran, de akkor beleadsz apait-anyait. Én azt vettem észre, hogy a havi egy ilyen alkalom a legmegfelelőbb. Ha minden héten ezt csinálod, akkor belefáradsz, és negatív hatásai lehetnek a munkádra.

Nem kell követni az én példámat, amikor a te verziódat szeretnéd elkészíteni…bármi lehet ez, amit csak akarsz. Csak engedd el magad minden hónapban egyszer, légy kicsit őrült, lépj ki a taposómalomból és sokkal hatékonyabban fognak folytatódni a további munkanapjaid.

Összefoglalás

Azt figyeltem meg, ha a fenti dolgok közül egy havi bontásban mindegyiket elvégzem, akkor sokkal kevesebb az esélye annak, hogy kiégjek. Az első és legfontosabb ezek közül az, hogy szeretem a munkámat, és szinte nem is munkaként tekintek rá.

Még akkor is, amikor a barátaimmal lógok, a munkára gondolok, mert a szenvedélyemmé vált. Ők is az ő üzleteikről beszélgetnek velem. 0-24-ben dolgozunk és élvezzük.

Ha a fenti taktikák közül nem működik neked egyik sem, csak ki kell találnod a saját formuládat. Gondolj úgy rá, mint egy nagy tesztre az életedben.

Szerinted milyen egyéb eszközökkel lehet megakadályozni, hogy kiégj, ha 70 órát dolgozol egy héten?

Eredeti angol nyelvű cikk: Patel, Neil (2013): How to be a workaholic and not get burn out 

Reklámok
3 hozzászólás Post a comment
  1. Sze 21 2013

    😉 THX

    Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: