Skip to content

2013-09-24

7

Hogyan legyél igazi férfi? – 1. rész

Készítő: Kovács Miklós

Mit jelent férfinak lenni manapság? Hogyan tudja kifejezni a férfiasságát anélkül, hogy ridegnek és érzelemmentesnek tűnne…vagy épp félénknek és erőtlennek. Mi a legmegfelelőbb útja annak, hogy egy tudatos férfi kifejezze magát?

Itt van az első 5 mód arra, hogy tudatosabban érezd magad a bőrödben:

1. Hozz valódi döntéseket!

Egy férfi megérti és tiszteletben tartja a döntés erejét. A saját maga által kreált világban él. Tudja, hogy az élet csak állóvíz, ha nem képes döntéseket hozni, és egy virágzóan fejlődő hely, ha tisztában van a helyes úttal.

Amikor a férfi döntést hoz, akkor kinyit egy olyan ajtót, amit akar, és bezárja az összes többit, amit nem akar. Úgy rátapad a céljára, mint lézervezérlésű rakéta. Nincs garancia arra, hogy el is éri a kijelölt célt, ezt ő is tudja, de neki nem is kellenek holmi garanciák. Ő egyszerűen szereti az elkerülhetetlen érzését, amikor megnyomja az indító gombot.

Egy férfi nem várja el, hogy a többiek jóváhagyják a cselekedeteit. Hajlandó követni a szívét, bárhova viszi is őt. Amikor a férfi szívből cselekszik, az egész világ ellene szegülhet, de jelentéktelennek fog tűnni, mert tudja a helyes utat.

“A gyilkos biztos, hogy férfi volt. Nem csak a kés nincs még lemosva, de nem is rakta bele a mosogatóba.”

2. Helyezd a második helyre a kapcsolataidat!

A férfi, akinek az élete párja vagy a családja az első, vagy nem becsületes, vagy pedig túl gyenge ahhoz, hogy megbízz benne. A hűsége nem a megfelelő helyekre összpontosul. Az a férfi, aki más személyeket helyez a saját integritása fölé, egy roncs és nem egy szabad gondolkodó.

Egy férfi igenis tudja, hogy egy nagyobb cél iránt kell elköteleződnie, mintsem egy kis csoport szükségleteit kielégítenie. Nem hajlandó háziasított életet élni, de hajlandó elismerni a felelősségét, ami a még nagyobb kihívásokkal fog rá nehezedni. Tudja, ha kibújik ez alól a kötelesség alól, akkor kevésbé lesz férfi. Mikor mások észre veszik, hogy eltántoríthatatlanul ragaszkodik az értékeihez és az elgondolásához, akkor elnyeri a bizalmukat és tiszteletüket, még úgy is, ha nem tudja magáénak a közvetlen támogatásukat. Mások és a saját magad tiszteletét úgy tudod a legbiztosabb úton elveszíteni, ha megszeged a saját magad által felállított értékeket.

Az élet teszteli a férfit, vagy az elveidhez leszel hű, vagy másokhoz. Különféleképp megkísért, hogy tudd, mi a fontosabb neked. A legnagyobb jutalom az, ha becsületesen, sérthetetlenül élheted az életedet, a legnagyobb büntetés pedig az, ha ez a tisztességes magatartást csak magadra erőszakolod azért, hogy másoknak megfelelj. Akkor, ha egy férfi feláldozza a becsületességét, elveszti a szabadságát….és vele együtt önmagát is. A sajnálat és a szánalom egy bábja lesz.

3. Légy hajlandó elbukni!

Egy férfi nem fél a kudarctól, hajlandó arra, hogy néha elbukjon. Tévedhet. Inkább próbálkozik és elbukik, mint hogy ne tenne semmit.

A férfi önmagába vetett hite az egyik legnagyobb fegyvere. Amikor úgy gondol magára, mint olyan személyre, aki fél a kudarctól, lekicsinyli önmagát. Egy intelligens ember belátja a hiba  lehetőségét, de nem köti le a figyelmét a felesleges aggodalom. Elfogadja, ha fellép egy bizonyos hiba, akkor elbánik vele.

Egy férfi többet tanul a kudarcból, mint a sikerből. A siker nem tudja úgy tesztelni az elszántságát, mint a kudarc. A sikernek is megvannak a maga nehézségei, de a férfi többet tud tanulni önmagáról, ha olyan kihívásokat keres, amelyekben benne van a kockázat. Ha egy férfi a biztosra hajt, már nincs benne tettvágy és a szakadék szélén táncol.

“Maradj nyugodt, és légy férfi!”

4. Légy magabiztos!

Egy férfi magabiztosan viselkedik és beszél. Uralja a viselkedését.

Egy férfi nem azért viselkedik magabiztosan, mert biztos a sikerben. Gyakran tudja, hogy a bukás igenis valós. De amikor a szél nem az ő malmára hajt, akkor is magabiztosságot sugároz. Nem azért, mert tudatlan, vagy mert letagadja a problémákat. Hanem azért, mert bebizonyítja önmagának, hogy megvan benne a képesség, hogy felülemelkedjen az önbizalomhiányán. Ez építi a bátorságát és a kitartását, a két legértékesebb szövetségesét.

A férfi hajlandó arra, hogy a világ legyőzze. Hajlandó arra, hogy a azok a körülmények győzzék le, amikre ő nincs befolyással. De elutasítja azt, hogy az önbizalomhiány elárassza. Tudja, ha elkezd kételkedni önmagában, akkor biztos veszít. Ha szükséges, a sorsnak hajlandó megadni magát, a félelemnek viszont sohasem.

5. Aktívan fejezd ki a szereteted!

A férfi a szeretetet nem passzívan fogadja, hanem adja, méghozzá aktívan. A férfi az első, aki kommunikációt kezdeményez, az első, aki megkérdezi azt, ami szükséges, és az első, aki kimondja “Szeretlek!”. Nem rá vall, hogy arra vár, majd valaki megteszi az első lépéseket. Az univerzum nem néz rá jó szemmel ha hezitál. Csak akkor kedveli őt az univerzum, tesz is azért, hogy a bőségszaru megteljen.

A férfi a kifogyhatatlan energiahordozó. Az ő dolga – kötelessége – hogy megossz a szeretetét a világgal. Le kell szoktatnia magát arról, hogy mások energiáját elszívja, és egy vibráló energia közvetítővé kell válnia. Azt kell megtanulnia és megengednie, hogy rajta keresztül, egy tiszta forrásból áramoljon a világba ez az energia. Amint elfogadja ezt a szerepet, nincs benne többé kétség, hogy a saját maga életét éli.

Véleményszagú és szubjektív. Provokál és mégis mond valamit az életről és próbál tanítani. Egy amerikai blogger, Steve Pavlina leírta, hogy milyennek gondolja a férfit. Lehet, hogy sarkos, lehet, hogy kicsit ódivatú, de ezt döntsd el te.

6. Programozd újra a szexuális energiáidat!

Egy férfi nem rejtegeti a szexualitását. Ha mások megrökönyödnek attól, hogy túl férfias és maszkulin, nem törődik velük, hagyja, hogy így gondolják. Nincs szüksége arra, hogy megfékezze magát csak azért, hogy ne okozzon közmegbotránkoztatást. Egy férfi elismeri a hím lét következményeit; nem kér elnézést a viselkedéséért. Olvasd tovább itt >>>

A folytatásban megtudhatjátok, hogy mi köze van a szexuális energiának és a felelősségnek a férfiassághoz. A nőkről sem felejtkeztem el, ők  a jövő héten kapnak útmutatót.

Pavlina, Steve (2008): How to be a man? http://www.stevepavlina.com/blog/2008/05/how-to-be-a-man/

Reklámok
7 hozzászólás Post a comment
 1. Pempi
  Sze 24 2013

  Nagyon jóm cikk és egyet is értek a cikk nagy részével, hogy energikusnak és magabiztosnak kell lenni jó. A másik felét azonban rendkívül tesztoszteron szagú és huszadik századi elavult nézettnek tartom.

  Elsősorban a második pontban megfogalmazottakra gondolok. Lehet, könnyebben sikeres lesz az az ember a KARRIERJÉBEN, aki a kapcsolatai elé helyezi a céljait, de hogy boldogtalan a MAGÁNÉLETÉBEN az tuti. Nem csak hogy rengeteg könyv, dráma és film dolgozta már fel ezt, de a mindennapokban is ezt látom.
  Arról nem is beszélve, hogy számomra nem is létezik erősebb motiváció a családnál, a szeretteimnél. Számomra minden más cél csak önámítás, “hogy érhetne akármi is ezzel”.

  Még az 5. pontban vannak érdekes részek: “A férfi a szeretetet nem passzívan fogadja, hanem adja, méghozzá aktívan. A férfi az első, aki kommunikációt kezdeményez, az első, aki megkérdezi azt, ami szükséges, és az első, aki kimondja “Szeretlek!”.” í
  Férfi vagy nem férfi, de létezik személyisége is az embernek. Az egyik ember inkább extravertált, míg a másik inkább intro. Ennek hiányától ugyanúgy nem veszt a férfi fiasságából, mint megléte esetén a nő nőiességéből. Legalábbis a 21. században már így szokás.

  Válasz
 2. Sze 24 2013

  Örülök, hogy tetszett.

  Szerintem a cikk írója, amikor azt említi, hogy sorold hátra a kapcsolataidat, valami ilyesmire gondolhatott: Külső motivátorként, ahogy te is említed, megmaradhatnak a kapcsolatok, de az igazi motivációt csak magadból tudod meríteni. 90% belőled jön, a 10% pedig tőlük. Néha elég, ha átlendítenek, de ha benned nincs meg a 90% akkor nem tudnak, ha akarnak sem motiválni.

  A 21. századi kapcsolatok szerintem nem sokat változtak, mint elődeinkké, mert az ember ember maradt, hasonló problémákkal, mint az ősei. A személyiségnek, ahogy mondtad is, vannak nőies és férfias tulajdonságai. A férfinél a férfi dominál jobban, de ugyanúgy lehet gyengéd és családias, mint a nők, mert ez a rész benne is megvan.

  A “Szeretlek!” szó kimondása, ahogy te is mondtad, már uniszex dolog, bárki kimondhatja először. Érdekes lenne egy tanulmányt nézni erről, hogy ki mondta ki először, és meddig tartott az a kapcsolat 🙂 A finneknél én úgy tudom, hogy a nők már szinte teljesen átvették a kezdeményező készséget a párválasztásnál…nekem nem jönne be, ha egy nő le akarna engem vadászni 🙂

  Válasz
  • Olimpa
   ápr 7 2014

   Jó! Nagyon jó!

   Válasz
 3. taskymuse
  Sze 24 2013

  Ekkora baromságokat!Nem mondom,vannak dolgok,amikkel egyetértek…de csak a saját értékrendem alapján.És ki ez az önjelölt megmondóember és “ember-specialista”,férfilélek-szakértő,aki ennyire nagyon tudja a frankót.Ez annyira vélemény-szagú,mint amennyire szubjektív.Az ilyenek,akik ilyeneket írnak teremtik maguk a sztereotípiákat a társadalomban.

  Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Hogyan legyél igazi férfi? – 2. rész | Debrecen Bár
 2. Top cikkek 2013-ban | Debrecen Bár
 3. Hogyan legyél nő? – 10 tipp nőktől – nőknek | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: