Skip to content

2013-09-28

2

Ne halj meg, amíg még él benned a zenéd!

Készítő: Dimitrov Ádám

Mi van akkor, ha jelenleg egy nagyon kényelmes életet élsz rengeteg vagyonnal? Hogy tudnád megmagyarázni, hogy elmész csinálni valamit ami tényleg boldoggá tesz, miközben az összes vagyonodat kockára teszed ezzel?

Itt az én vélemény erről…

Elhagyni egy életet, ami igazából nem mélyen kielégítő az olyan, mintha elhagynád a semmit. Nincs igazából ott semmi érdemleges, amit megvédhetnél. Egy jövedelmet, autót, házat vagy életstílust nem érdemes megvédeni, ha a védelem a saját beteljesülésedbe és boldogságodba kerül. Azok az emberek akik külsőleg sikeresek, de belsőleg kielégítetlenek csak egy illúzióban élnek, ha elhitetik magukkal hogy itt van akármennyi megvédhető érték. A legtöbb esetben az érzés – hogy meg kell védened valamit -, csak egy kifogás hogy ne kelljen szembesülnöd a félelmeddel. A félelmeddel, hogy mindezen dolgok nem érnek semmit, ahhoz képest hogy mennyi mindent vesztesz… Hogy talán bátrabban kéne élned és nem aggódni annyit a cuccaid miatt.

Gyűjtögetés az élet?

Jelenleg van néhány anyagi dolog az életemben. Van egy üzletem, számítógépeim, egy teljesen kifizetett autó és épp most költözünk be a feleségemmel az új házunkba. De ezek mind csak tárgyak. Nem számítanak, nincs igazi értékük. Örömmel feladnám mindezt és egy viskóban élnék, ha ez lenne az ára hogy élhessem az életcélom. Azt akarom, hogy az életemnek több értelme legyen, mint a tárgyakat gyűjteni és kényelmesen élni. Meghalhatok gazdagon, vagy csórón. De nem fogok meghalni, amíg a zeném még él bennem.

eli-az-almait

Végülis miért vagyunk mi itt? Azért, hogy tárgyakat gyűjtsünk, komótosan éljünk, tegyük a családunk életét a lehető legkényelmesebbé, aztán haljunk meg? Ha van élet a túlvilágon, ha nincs, egy dolog biztos – a dolgainkat nem vihetjük magunkkal. A kényelmes életünknek nincs létjogosultsága fennmaradni.

És itt a legrosszabb rész. Miközben olyan keményen dolgozol, hogy megszerezd és megvédd ezt a sok dolgot, váratlanul meghalhatsz. Talán ma meghalsz. Holnap is meghalhatsz. Talán még 70 évig nem halsz meg. Talán a tudatodat átrakják egy androidba néhány évtized múlva, de még így is megsemmisülhetsz egy balesetben, még ha készítettél is mentést magadról. A jelenben mindig sebezhető vagy. A halál megesik az emberekkel minden nap. 150.000+ ember halt meg a földrengéstől és a Cunamitól Dél-Kelet Ázsiában. Hányan tudták 2004 decemberében, hogy már csak pár hetük van hátra az életükből? És nézd csak meg mi lett a dolgaikkal azoknak az embereknek – megsemmisültek. Turista vagy halász – nem számít. Mind ugyanúgy végezzük.

A pénzed elvehetik

Tehát mi értelme van egy életnek, amit a tárgyak megszerzésére és őrzésére szentelnek? Az összes tulajdonodat és minden pénzedet elvehetik erők, amik túlnyúlnak a te hatalmadon. Mindegy, hogy milyen őrzési technikát vetsz be, semmi sem garantálhatja a vagyonod teljes biztonságát. Folyamatosan sebezhetőek. Nem lehet igazi biztonság egy életben, amit a tárgyak megszerzésére és védelmezésére épül.

Szóval mi vesztenivalód van? Mit kockáztatsz valójában, ha a álmaid után mész? Ha a mostani életstílusod nem boldogít, akkor a nulláról indulsz, mindegy mennyi pénzed van. Lényegtelen, hogy 0 vagy  1 millió dollárral indulsz. Nincs vesztenivalód így se. Pénz és az anyagi javaid csak erőforrások amiket használhatsz ittléted alatt – nem viheted őket magaddal. Te csak egy ideiglenes gondnoka vagy a pénznek és tulajdonnak, amik átsiklanak az életedben. Szóval amikor pénzt kockáztatsz, nem kockáztatsz semmi hosszantartó értéket. Keresel pénzt, vesztesz pénzt, befektetsz pénzt. De ne helyezz materiális javakat a saját boldogságot és megelégülésed elé.

stereo-typo-2-life-is-short

Mindenből por lesz

Ha egy íróasztal mellett ülsz egy olyan munkát végezve amit utálsz, hogy megvédhesd a mostani életstílusod, akkor igazából semmit sem védesz meg. Nincs benned mélyen egy rész, ami azt akarja, hogy felállj ettől a szeméttől és kezdj igazán élni? Érzed, hogy mennyire üresek és szárazak a napjaid, mennyire értelmetlenek? Elfelejtetted milyen egy olyan napot élni, ami teljesen kielégít, mint emberi lényt? Menj haza és nézd meg a dolgaid. Ismerd fel, hogy hosszú távon mindből por lesz. Semmi sem fog fennmaradni. Mind ideiglenes. A házad végül összeomlik. A kocsid a bontóba fog kerülni.  Nem tudod ezeket a dolgokat végérvényesen megtartani. Végül elveszted mindet. Vagy ők vesztenek el téged.

Szóval milyen is az élet – amit por őrzésére szentelnek? Azt akarod, hogy erről szóljon az életed? Ha úgy érzed van bármi célja az életednek, akkor ez lenne az?

Az élet túl értékes ahhoz, hogy elpazaroljuk. Ha azzal töltöd a napjaidat, hogy egy számodra nem mélyen kielégítő munkát végzel, akkor a napjaidat por őrzéssel töltöd. Nincs igazi érték itt. Tárgyak nem tudnak mélyen kielégíteni. Végső soron csak elterelnek attól, hogy egy értelmes célnak élj.

Mit jelent igazán élni?

Mélyen odabent van neked is egy érzésed, hogy merre lehet a válasz. Végső soron ez egy választás. Teljesen szabadon döntheted el milyen életet akarsz. De tudni fogod, hogy igazán élsz ha ugyanúgy élnél tudván, hogy csak 18 hónapod van hátra. Ha nagy változásokat csinálnál – a 18 hátralévő hónapod hallatán -, akkor mi tart vissza, hogy megcsináld ezeket a változásokat most? Valaki ezt a bejegyzést olvasva 18 hónapon belül meghal. Talán te leszel az.

Ami nekem számít – ami igazi nekem -, az az emberek inspirálása és segítése. Közvetve vagy közvetlenül, akármikor segítek valakinek megoldani egy valóban nehéz problémát, vagy ha tudom motiválni egy nagyobb akadály túljutásán, ez nekem rettentően kielégítő. És az érzés, ami ebből fakad erősebb, mint az összes külső tényező. Nem számít mennyit keresek. Nem számít, ha a emberek visszautasítják az ötleteimet vagy gúnyt űznek abból, amit szeretek csinálni. Ezt a bejegyzést talán ezren olvassák, de talán az elhangzott ötletek csak egy embert segítenek egy nagyon kicsit. A másik 999 megállapítja, hogy gyogyós vagyok és leiratkozik. És ez rendben van. Annak az egy embernek írok.Élj annak, ami igazi neked. Élj annak, ami tényleg számít neked.

stereo-typo-1-dreams-fearsLegyen a munkád az, amit szeretsz!

De eközben, kezdve attól hogy minden napomat valami mélyen kielégítővel töltöm, ezt a munkát egy üzletté építem, ami támogatja és fenntartja a családomat és engem. Ebbe végső soron beletartoznak az előadások és információs termékek, mint pl. könyvek vagy audio programok. Azzal kezdtem, hogy szeretek valamit és ezt egy jövedelem forrássá alakítottam. Minél több pénzt generál az üzlet, annál több embert érek el végül. Szóval a pénzkeresés egyenes arányban van a személyes beteljesülésemmel és megelégedettségemmel – nem ütik egymást. Ha azt csinálod, amit szeretsz, akkor biztosan tudsz is belőle egy pénzforrást csinálni – így minél többet keresel, annál többet csinálhatod amit szeretsz, minél nagyobb kapacitással.

Megfogni azt, amit szeretsz és egy jövedelmi forrássá alakítani – akár alkalmazottként vagy vállalkozóként -, ennek nehéz ellenállni.  Ha ennyi energiát fektetsz abba, hogy pénz keress, akkor miért ne kereshetnél pénzt azzal, hogy az álmaidat teljesíted be, porőrzés helyett?

Ne csinálj lélekölő munkát többé!

A mostani  “teendők” listád hogy mutat? Tele van feladatokkal, amiket nem érzel igazinak? Olyan dolgokat írsz, amik nem számítanak, lélekölő meetingekre jársz, papírmunkát halmozol és töltesz ki számítógépek kedvéért,  miközben egy ketrecben ülsz egész nap? Miért döntesz úgy, hogy ezt az életed követed? Bármikor abbahagyhatod. Te csinálod a szabályokat.

Hány százaléka a teendőidnek tölt be téged mélyen, ha megcsinálod? Milyen teendő lista lenne igazi neked? Miket tartalmazna? Írj új zenéket. Írj valami inspirálót és oszd meg másokkal. Küldj a kedvesednek egy üzenetet. Sportolj. Játssz a gyerekeiddel. Csinálj hóembert Las Vegasban ( a feleségem tegnap csinált egyet). Tüntesd el a felhalmozódott kacatokat körülötted, rakj rendet. Olvass el egy igazán fantasztikus könyvet. Jelentkezz egy helyi színdarabba színésznek. Kezd el a saját vállalkozásod. Mond meg a főnöködnek “Térjünk a lényegre. Nem csinálok lélekölő munkát többé”. Csinálj valamit ami miatt a nap végét bátran kijelentheted, hogy a legjobban járultál hozzá önmagadhoz. Ne halj meg, amíg él benned a zenéd.

A cikket fordította Ádám.

Forrás

Ha szeretnél még ilyen cikkeket olvasni, azt megteheted Ádám weboldalán. Ádám komolyan veszi Steve tanait és megosztja a magyar emberekkel.

Reklámok
2 hozzászólás Post a comment
 1. szilvi
  okt 13 2013

  nagyon jo amit irsz nagyon tetszik igy tovább.

  Válasz
  • adamdimitrov
   okt 23 2013

   Köszönöm SZilvi a hozzászólást és bocsánat a késedelmes válaszért! Megpróbálok hasonló hangvételű cikkeket írni a jövőben. 🙂

   Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: