Skip to content

2013-09-29

2

Közösségi oldalak a Facebookon túl

Készítő: Rab Máté

Nem az iwiwről lesz szó. Olyan oldalak ezek, amelyek hasznosak és használtak a mindennapi életben, mégsem ismertek széles körben. Pontosabban: hasznosnak bizonyultak nemzetközi szinten, mégsem népszerűek itthon. Tudd használni ezeket az oldalakat és könnyen kitűnhetsz a tömegből!

A felsorolási sorrendem népszerűség alapú, tehát a legtöbb magyar felhasználótól a legkevesebbig megy a lista.

LinkedIn

Szakmai facebook. Röviden ezzel a két szóval lehet összefoglalni, ami igaz is és nem is. Igaz, mert ezen az oldalon vétek cicás/kirándulós képeket megosztani, nem kell az osztályfőnöködet bejelölnöd és nem fogsz naponta Müller Péter idézeteket olvasni a faladon. A LinkedIn-t azért szokás szakmai facebookként emlegetni, mert letisztultan csak az önéletrajzod szerepel rajta, főleg a munkakapcsolataiddal, és általában a magyarok álláskereséskor használják.

Pedig ez mekkora hiba!

A LinkedIn ereje pont az, hogy folyamatosan építheted fel a szakmai profilod, ezzel válhatsz ismertté és idővel véleményvezérré a tágabb környezetedben. Csatlakozhatsz közösségekhez, több nyelvű profilt építhetsz, leírhatod az önkéntes tevékenységeidet, ajánlásokat gyűjthetsz többféleképpen is, és még sorolhatnám. Egy aktív jelenlét a LinkedIn-en hosszú távon kifizetődő. Nem mellesleg a cégednek is érdemes profilt építened, ahogyan erről már itt írtunk. Bátran nézd meg az oldalam, de csak ismerősöket jelölök vissza.

Twitter

Majdnem mindenki ismeri, legtöbben fel is vagytok regisztrálva, mégsem használják sokan. Pedig nyugaton teljes iparág épült köré, egyes Disney karakterek népszerűségét előre lehet jelezni a Twitter említésekből és trendekből. A hírek vészes gyorsasággal terjednek rajta, és bőven elég az a 140 karakter bárminek a leírására. Ez az oldal jellemzi legjobban a felgyorsult világunk információfogyasztási szokását.

Van már itthon is pár pozitív példa. Nemzetközi twitteres sikere (az általam ismertek közül) Meskó Bercinek van. Az ő rövid üzeneteit 34 ezren olvassák alkalmanként, nem hiába aposztrofálta magát orvosi jövőkutatóként. Ha máskor nem, a 2014-es TEDxNagyerdő előadójaként meghallgathatjátok majd Bercit, akit Dr. Twitterként is emlegetnek. Itt egy videó erről a becenevéről:

Magyar nyelvű csipogással, magyar közönségnek, szerintem a legsikeresebb Dobó Mátyás, alias doransky. Őt 12 ezren követik, és ez itthon óriási szám. Ez is főleg azért alakult ki, mivel az ICT témában érdekelt, és mint ilyen, a Twitter már alapnak számít a közönsége körében. Ő ha feltesz egy egyszerű kérdést, tucatnyi szakmai választ kap rá, hála a közösségének. Érdemes elkezdeni és komolyan venni, mert kevés erőfeszítéssel is szépen épülhet az oldalunk. Lásd például a Business rovatunk vezetőjét, Lacit, akinek már 155 követője van Twitter oldalán.

Instagram

Fotómegosztó oldal. Úgy indult, hogy tinik fotózták le a kajájukat vagy drága kávéjukat és dicsekedtek el vele a többi tini előtt. Majd a Facebook megvette 1 milliárd dollárért. Komolyan kajás fotókért adtak ennyit? Nem. De bejött a Facebook számítása. Mára igazi közösségi oldalnak az Instagram tekinthető. Miért? Mert a facebook tele van mások által továbbosztott képekkel, idézetekkel, poénosnak szánt dolgokkal vagy adománygyűjtő képekkel. A twitter tele van retweet bejegyzésekkel. Az Instagramon még mindig mindenki azt osztja meg, ahol éppen van és amit éppen csinál. Ezen az oldalon tényleg a felhasználók saját életéből vett pillanatok kerülnek megosztásra, itt tényleg azt látod, amit az általad követett személy. Ez még ma egy szűz terület, ahol az ismerőseid után kémkedhetsz – az engedélyükkel.

Hasonló képes megosztó a pinterest is, ahol képeket, cikkeket, neked tetsző tartalmakat gyűjthetsz az internetről egy oldalra, amit az ismerőseid azért követnek, mert érdeklődésük hasonló a tiédhez. A flickr is fotó alapú, de más a tematikája. Ennek a lényege a fotóid minőségi megosztása. Mi is próbálkoztunk egy hasonlóval a Debrecen Bár indulásakor, végülis szép képeket gyűjtöttünk szeretett városunkról (itt nézheted meg).

Google+

Hazai népszerűségben bőven elmarad a fentiek mögött, mégis ugrásszerűen fog növekedni a következő időszakban. Ez a Google közösségi oldala, amellyel próbál harcolni minden fenti ellen. A különbség, hogy itt érdeklődésük szerint csoportosíthatod az ismerőseidet, szóval a pókeres barátaiddal mást tudsz megosztani, mint a kollégákkal vagy a családdal. Mindenkinek a hozzá illő tartalmat.

Miért fog nőni a népszerűsége? Itt jósolnék egyet. A Google még idén eléri, hogy a SEO “régi” iparága kvázi megszűnjön létezni, azaz a kezdő adatbúvárok (én) elveszítsék a legkönnyebb infóoldalukat: bevezetik a 100% not provided rendszert. Röviden: eddig tudtad, hogy milyen kulcsszavak miatt érkeztek a látogatók az oldaladra, ezután nem tudod.

Megoldás 1: fizess a hirdetésért (Google Adwords), és tudni fogod, hogy mennyien jönnek az adott kulcsszavadra, hiszen pont annyian, amennyien rákattintanak, azaz amennyit fizetsz érte. Ez eddig is működött, hasznos, ezután is megmarad és erre tereli az embereket.

Megoldás 2: Google+ fiók! Ha G+ fiókod van, akkor a profilképed, a weboldalad, minden személyes adatod, amit hozzákapcsolsz a G+ fiókodhoz, a Google számára látható lesz – és a keresők számára is. Azaz ha te írtál egy cikket a blogodon, amit hozzákapcsoltál a G+ fiókodhoz, akkor a Google keresőjében a fotóddal együtt jelenik meg a tartalom. Várhatóan jobb helyezéseket is eredményez majd mindez (csak tippelek), mivel a látogatók szívesebben olvasnak olyantól, akinek “van képe” vállalni a cikkét, oldalát, hirdetését. Meglátjuk mi lesz, de ha bejön amit írok, akkor a G+ népszerűsége nagyot ugorhat a vállalkozók körében.

About.me

Közeledünk azokhoz az oldalakhoz, amelyeket alig használnak itthon. Az About.me pont egy ilyen. Ez egy 1 oldalas összefoglalója a személyiségednek. Lehet ez egy ultrarövid bemutatkozás is, lehet ez egy összefoglaló oldal az összes közösségi oldaladhoz, lehet ez egy üzleti ajánlatod 1 képes-szöveges verziója. A lényeg, hogy 2 perc alatt áttekintheted, hogy kivel/mivel van dolgod. Jelenleg a csapatunkból Miklósnak és nekem van ilyen oldalunk.

Miért és mire jó?

  1. Röviden bemutat, kiemelve egy fotót (érzelmi kötődés lehetősége, jobb memorizálhatóság)
  2. Amíg készíted, segít letisztítani a személyiséged, hiszen pár szóval kell bemutatnod magad.
  3. Munkakeresésnél ütős bemutatkozás, ilyet még kevesen használnak.
  4. Irányíthatod az olvasó figyelmét, csak azokat a közösségi oldalaidat bemutatva neki, amit megosztanál. Például ha állást pályázol és berakod ezt az oldalad, akkor ide tuti átkattintanak, majd innen csak oda mennek tovább, ahova van linked. Nem fognak még egy facebook/iwiw keresést is futtatni, hiszen te mutatod meg nekik a közösségi arcodat.
  5. Minden fentit – és a jelenlegi elterjedtségét figyelembe véve -, egyedi.

Path

Most értünk el az igazán felfedezetlen területre. A Path egy mikro közösségi oldal. Azt az igényt elégíti ki, hogy már unjuk a nagy közösségi oldalakat, amikor az egyszer-beszéltünk barátoktól van tele a falunk. Itt csakis azokkal vagy kapcsolatban, akiket szeretsz. Maximalizálták a kapcsolati hálódat, összesen 150 emberrel tarthatod a kapcsolatot. Ők azok, akikkel szívesen megosztod a napodat, akikről tudod, hogy nem fognak hülye idézeteket vagy számodra ellenszenves vicceket megosztani. Csak okostelefonról működik, ráadásul 100%-ban hirdetés mentes, és az ígéretek szerint az is marad. Hihetetlenül népszerű például a sztárok körében, akiknek a nagy oldalakon milliós követői számuk van, és ha “élni akarnak online közösségi életet”, akkor ez a megfelelő hely nekik. Ashton Kutcher például befektetője a vállalkozásnak, de ő híres is erről a tevékenységéről. Hol a bibi? Az oldal semmilyen bevételt nem termel, és nincs is igazán olyan modell, ami működne náluk. Mégis, tényleg népszerű a befektetők között, eddig többszáz millió kockázati tőkét gyűjtöttek több körben is.

Lehet a mikro közösségi oldal az emberiség jövője? Visszatérünk oda, hogy csak a minket körülvevő miliővel szeretnénk megosztani a  napi eseményeinket? Hiszen erről szólt az utóbbi pár évezredes emberi történelem, mikor nem volt egész életünk során sem több ismerősünk, mint 100 ember. Ha tényleg ez a jövő, akkor lehet a közösségi oldalak csak egy színes folt lesznek az emberi történelem XXI. századi történelemkönyvében. De mi, mint a mában élők, lovagoljuk meg a trendeket kedvünk és időnk szerint!

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: