Skip to content

2013-10-04

1

Mi is szedtük! 2013

Készítő: Zoli

Sikeresen lezajlott a 2013-as, egész országra kiterjedő TE SZEDD! 2013 önkéntes szemétszedési akció. A regisztrált önkéntesek száma idén elérte a 100 000-et! Mi ez, ha nem példaértékű összefogás, egy tisztább Magyarországért? : ) Az eseményen a résztvevők bebizonyították, hogy a környezet védelmét, illetve Magyarország illegális “szemétlerakóitól” való megtisztítását összefogással és közös erővel el lehet érni, de legalábbis fontos lépéseket lehet tenni ennek irányába! Fontos ugyanakkor, hogy a szeptember 14-én tapasztalt hozzáállást áttegyük mindennapi életünkbe, vagyis figyeljünk környezetünk állapotára, és lehetőségeinkhez mérten tegyünk a tisztaságért. 

Az önkéntes szemétszedők tenni akarásának a helyenként kedvezőtlen időjárás sem szabott gátat.

Az illegálisan lerakott szemetet körülbelül százezer önkéntes gyűjtötte, 1025 településen, 1089 találkozási-, és 1800 szemétgyűjtő ponton. A hatékony és eredményes szemétgyűjtést a szervezők és a résztvevők közötti összhang tette lehetővé. A szervezők az előre bejelentett találkozási pontokon országos szinten 150 ezer TeSzedd!-logóval ellátott zsákot és 200 ezer pár kesztyűt osztottak szét az önkénteseknek.

Az esemény egyik maradandó eredményeként tekintenek a szervezők a következőre: “statisztikailag kimutatható, hogy aki részt vett már valamilyen szemétgyűjtési akcióban, sokkal jobban odafigyel és ügyel környezete tisztaságára. Akik személyesen megtapasztalják, hogy milyen nehéz munka a környezet megtisztítása a szeméttől, biztos, hogy nem viszik az utcára, a falu szélére, az erdő aljára vagy a buszmegállóba a szemetüket, akkor sem, ha senki sem látja őket.”

Az önkéntesek száma azonban egészen biztosan meghaladta a regisztráltak számát. Ezt biztos forrásból tudom, ugyanis a DEHÖK Hallgatói Környezetvédelmi Bizottság szervezésében a Köztemető főkapu mellett lévő találkozási ponton gyűltek össze a tenni akaró önkéntes hallgatók, és kevéssel reggel 8 óra után már az elhagyatott erdei ösvényeket pásztázták, az egyáltalán nem oda való elszórt szemetet, illetve illegális szemétlerakókat keresve.

A következőkben pedig lássunk néhány képet az akcióról!

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A szedés közben nagy megelégedettséggel nyugtáztuk, hogy az évek során egyre kevesebb szemét, hulladék terheli a környezetünket, jelen esetben a Nagyerdőt. Köszönhetően ez a hasonló TeSzedd!-es, és a minden évben a DEHÖK Hallgatói Környezetvédelmi Bizottság által szervezett, Nagy Takarítás elnevezésű szemétszedési akciónak, ahol a koordinálást mi vállaljuk, a munka nagy részét azonban az egyre nagyobb számban jelentkező önkéntes egyetemi hallgatók végzik! Ezúton is köszönjük!

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: