Skip to content

2013-10-27

9

Hogyan legyél egyéni vállalkozó? 5 egyszerű lépés

Készítő: Rab Máté

Manapság nem baj, ha mind több lábon tudunk élni. Az EU egyik előnye a közös piac. Sajnos ennek olyan hátrányát is megkaptuk, minthogy az áraink ugyanazon a szinten vannak, mint Nyugat-Európában, viszont a fizetéseink kelet-európai szinten maradtak. Erre a kreatív magyar vagy adót csal, vagy több módon próbál bevételt szerezni. Jobb ezt tisztán, adózottan, ami annyira nem is kerül sok adminisztrációba és költségbe.

Ugye jobb lenne úgy végezned a másodállásod, hogy ne kelljen rettegned attól, hogy valaki lebuktasson a feketézés miatt? Hogy ne kelljen tartanod attól, hogy a főnököd emiatt kirúghat? Hogy ne kelljen tartanod a megrendelő nemfizetésétől, hiszen nem írtatok szerződést, mert zsebbe megy a dolog? Mindez a probléma megszűnik, ha jogilag tisztán, adózva folytatod a másodállásod. Ez pedig még sokba sem kerül.

Mellékesen jegyzem meg, hogy az általános oktatási rendszerünk nem készít fel bennünket olyan élethez szükséges dolgokra, mint a pénzzel való bánás, a jogi rendszerünkben való kiigazodás, a gyermeknevelés, vagy az álláskeresés/önéletrajz írás. Ezekhez jön egy általános munkavállalási tudás hiánya: jogaink és kötelezettségeink listájával. Talán egy másik bejegyzésben szó lesz az előbbi felsorolásról is.

1. lépés: TEÁOR-szám választás

Ha tudod, hogy milyen vállalkozást szeretnél indítani, akkor nincs más hátra, mint választani egy TEÁOR-számot. TEÁOR = Gazdasági Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere. Minden egyes foglalkozás be van sorolva egy rendszerbe, amihez rendeltek egy számot, így könnyítve meg a dolgod. Ezekre van jó kereső, van teljes lista, és a többi részlet a KSH oldalán található. Neked elég a keresőt használni.

Választanod kell egy főtevékenységet, és mellé választhatsz annyi melléktevékenységet, amennyit csak szeretnél. Ez teljesen ingyenes, de ha ki is marad valami, bármikor pótolhatod.

Összes költség: 0 Ft. Összes idő: 1 óra.

2. lépés: Cégforma választás

Ismét válaszút előtt vagy: milyen cégformában váltsd valóra az álmod? Van néhány, sorolom röviden az előnyeit és hátrányait:

 • Betéti társaság (Bt): kell egy beltag és egy kültag az alapításhoz, valamint 50 ezer forint. A beltag korlátlanul felel a vagyonával, tehát vagy nincs semmi a neveden, amit lefoglalhatnak, vagy nem végzel törvénytelen tevékenységet, és úgysem lesz semmi bajod, mivel egy szerződés nem teljesítésére még nem megy rá a gatyád is. Eléggé gyakori cégforma.
 • Korlátot felelősségű társaság (Kft): itt az alapító tagok a tőkében való részük értékében felelnek, szóval max annyit bukhatsz, amennyit beletettél az alapításnál. Ez most még 500 ezer Ft, de vissza akarják emelni 3 millióra.
 • Részvénytársaság (Rt): igazából ilyet úgysem alapítasz, ha ezt olvasod. 🙂
 • Egyéni vállalkozó (e.v.): bárki, bármilyen munkaviszony mellett is, egyszerűen és olcsón űzheti. Persze korlátlanul felelsz a vagyonoddal, de itt az első pont lép érvénybe. Ne akarj átverni senkit, és nem lesz bajod belőle.

A címből is adódóan, most az egyéni vállalkozói formával megyünk tovább, de ha igény van rá, szívesen leírom a többit is. Persze nem árt, ha ennek még utána olvasol egy kicsit, vagy beszélsz a könyvelőddel.

Összes költség: 0 Ft. Összes idő: 2 óra.

3. lépés: Könyvelő, bankszámla

Megvan a tevékenységi köröd, megvan a cégformád. Még mielőtt élesítenél bármit is, 3. lépésként érdemes felkeresned egy könyvelőt. Biztosan van a te ismeretségi körödben is, ne félj több könyvelővel is beszélni, és válaszd a legjobbat, mert ez egy hosszú távú kapcsolat lesz – remélhetőleg! 😉

A könyvelőddel végig fogsz menni a fenti két lépésen megint, és ő segít a továbbiakban is. Ez óriási terhet vesz le a válladról! A könyvelő havi költsége 3-5.000 Ft. Ez főleg attól függ, hogy mennyi számlát adsz le, azaz mennyi munkát adsz nekik. Ebbe az árba beletartozik a rendelkezésre állása, akár személyesen, akár telefonon: lesz egy kapcsolattartód, akivel minden bajodat megbeszélheted előre, hogy jogilag helyesen járj el.

Utána nyitsz egy külön bankszámlát, bár ha alanyi ÁFA mentes leszel (azaz 1 év alatt nem éred el a 6 millió Ft-os bevételi határt), akkor használhatod a saját személyes bankszámládat. Érdemes amúgy ebben az esetben is nyitni egy külön bankszámlát a céges ügyeidnek, de jó tudni, hogy nem kell vállalati számlacsomagot igénybe venned (ami havi több ezer forint), hanem elég egy lakossági számla, amit akár 1.000 Ft-ért is nyithatsz. Nem reklám, de én nemrég nyitottam egy UniCredit lakossági számlát, havi ezer forintért ingyen utalás van, ingyen időzített utalás van, egyszer ingyenes készpénzfelvétel, és féláras a bankkártya. Hasonlítsd össze nyugodtan a bankok ajánlatait kedved szerint, és válaszd azt, amelyik legjobban igazodik majd a számlás tevékenységedhez.

Még majd venned kell egy számlatömböt is, de azt csak akkor, ha megvan a hivatali bejegyzésed.

Összes költség: havi 5.000 Ft. Összes idő: 10 óra.

4. lépés: Adózási forma

Ebben is segít a könyvelőd, vagy fordulhatsz adótanácsadóhoz is. Leegyszerűsítve 3 választási lehetőséged van:

 • Úgy adózol, hogy minden hónapban levonod a költségeidet a bevételedből, és a maradékból adózol. Ez egyéni vállalkozóként irtó macerás, mert egyrészt nincs ennyi költséged havonta (főleg ha másodállásként űzöd), másrészt kiszámíthatatlan, ami stresszes. Neked csak a bevételekre kelljen figyelned, ne a számlagyűjtésre…
 • Egyéni Vállalkozói Adó (EVA): egyszerű adózási forma, a bevételed 37%-át kell adóként befizetned, és készen is vagy. Ez sem rossz forma, de van jobb.
 • Kisadózók Tételes Adója (KATA): havonta 50 ezer forint adót kell fizetned, amivel kiváltod a járulékokat is. DE! Ha heti 36 órás munkaviszonyod van, akkor havonta csak 25 ezer Ft adót kell fizetned!

Mit jelent ez? Másodállásként űzve egy tevékenységet, bejelentkezel egyéni vállalkozónak, és havonta mindössze 25 ezer forintot kell fizetned azért, hogy minden bevételed jogilag tiszta, adózott összeg legyen! Nézd meg a legutóbbi bérpapírod, hogy a fizetésedből mennyi volt az adó. A másodállási bevételedből fixen 25 ezer Ft lesz az adó. 2 kiskapu van: (1) éves szinten nem lehet több a bevételed, mint 6 millió Ft, tehát havi 500.000 Ft-ig jó vagy. (2) Attól a cégtől nem kaphatsz megbízást, ahol a 36 órát meghaladó munkaviszonyod van.

Még biztosan fizetned kell helyi adót, ami a havi jövedelmed 2%-a. Ez mondjuk függ a székhelyedtől is, de Debrecenben ennyit kell fizetned.

Összes költség: havi 30.000 Ft + a bevételed 2%-a. Összes idő: 15 óra.

5. lépés: Hivatali ügyintézés

Ettől tartunk igazán, pedig nem vészes. Először is regisztrálj az Ügyfélkapura, ha még nem tetted, mert online számtalan dolgot lehet elintézni. Plusz például olyat is tud a rendszer, hogy emailt küld neked, ha egy okmányod lejár (jogsi, személyi), ami igencsak ügyfélbarát. Majd olvasd végig ezt a részt, hogy ki lehet egyéni vállalkozó. Egyetlenegyszer kell bemenned a hivatalba, mégpedig az Ügyfélkapu regisztrációjánál, hiszen hitelesítened kell magad. Kérj időpontot, mert csak aláírsz egy lapot (ez lesz a hiteles aláírásod a jövőben, mint minden személyi okmányodon is), meg pár dolgot még kér az ügyintéző, és max 10 perc alatt végzel. Utána a neten tudsz intézkedni.

A neten be kell jelentkezned egyéni vállalkozónak, meg kell adnod a TEÁOR-számaid, a vállalkozásod székhelyét (az állandó lakhelyed), az adózási formád, és még pár személyes adatot. Ezután gyorsan elbírálják, neten és postán is kapsz visszajelzést, valamint megkapod a nyilvántartási számodat és az adószámodat. Ezekkel tudod a jövőben egyéni vállalkozóként igazolni magad (ezek az adatok és a székhelyed kellenek a pecsétedre is, ha csináltatsz egyet).

Még írnod kell egy levelet (azt is a rendszeren keresztül) a székhelyed szerinti önkormányzatnak, hogy náluk fogod fizetni a helyi adót. Ezt a hivatalos bejegyzés után max. 15 nappal kell megtenned, és a következő hónaptól kell az adót fizetned.

Összes költség: havi 30.000 Ft + a bevételed 2%-a. Összes idő: 20 óra.

Ha ez is megvolt, akkor gratulálok, kész a vállalkozásod!

 1. Vedd meg a számlatömbödet, és ha nem értesz hozzá, kérdezd meg a könyvelődet, hogyan kell egy számlát helyesen kiállítani. Vehetsz egy pecsétet is, hogy ne fejből kelljen tudnod a vállalkozási adataidat.
 2. Állítsd be a kötelező havi átutalásokat a számládról (KATA vagy EVA, helyi adó, könyvelő díja)
 3. Kezd el dolgozni és gyűjteni a bevételed!
 4. A számládról felvett pénz 100%-ban jogilag tiszta, adózott jövedelem! Semmin nem kell ezentúl aggódnod! 🙂
Reklámok
9 hozzászólás Post a comment
 1. Nagyon jóóó osztom a véleményt, osztottam a posztot 😉

  van egy másik (következő) szempont, hogy a Cégforma választás kapcsán, hogy melyik helyes választás adóoptimalizálás felől megközelítve…

  ui.: remek ötlet amit a recepteknél szoktam látni, az anyagi és az időben “bekerülés” meghatározása, Grat! 😉

  Válasz
  • Máté
   okt 27 2013

   Köszi a megosztást 🙂

   Válasz
 2. Gabor
  jan 11 2014

  köszi, nélküled sosem kezdtem volna el 🙂 mostmár pörög a business!

  Válasz
  • Máté
   jan 11 2014

   Már megérte akkor megírni a cikket. 🙂 Köszönöm a visszajelzést Gábor!
   Esetleg ha szeretnéd, van mondjuk weboldalad, nyugodtan reklámozhatod itt egy kommentben a pörgős business-ed! 😉

   Válasz
 3. jún 17 2014

  Nagyon jó a cikk! Esetleg lehetne szót ejteni még kettő kevésbé ismert vállalkozási formáról, ezek az “egyéni cég (e.c.)” és a “korlátolt felelősségű egyéni cég (k.f.c.)”. Mindkettőt egyéni vállalkozó alapíthatja, cégnév választásával (talán ezért is jött létre). A kfc-nél annyi a különbség, hogy nem a vállalkozó magánvagyonát teszi ki az esetleges tartozások rendezésére, hanem meghatároz egy külön összeget, amely összegig felelős (de nincs minimum összeg ismereteim szerint). Érdemes utánaolvasni, kevesen hallottak erről. A neten lehet találni jópár ec-t és kfc-t, akik teljesen jól működnek.

  Válasz
  • jún 18 2014

   Köszönjük a hozzászólást, sokat segít! Én úgy tudom, hogy egyéni vállalkozóként kell létezni mielőtt e.c.-vé és k.f.c -vé lehet alakulni. Mindenképp szólni lehet ezekről is, mert ahogy említetted, a magánvagyonát nem teszi így teljesen kockára.

   Válasz
  • Rab Máté
   jún 18 2014

   köszi a kommentet! 🙂
   mondjuk én e.v.-ként nem tartok a magánvagyonom elvesztésétől, hiszen csak én írok alá, amiről így mindig tudom, hogy mit vállalok. 🙂 arra meg kíváncsi leszek, hogy mikor fogják szabályozni az egy e.v. által alapítható k.f.c.-k számát a sok “trükköző” miatt 🙂

   Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. Hogyan legyél egyéni vállalkozó? 5 egyszerű lépés
 2. Top cikkek 2013-ban | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: