Skip to content

2013-10-28

2

Kizárták a Muse-t, a Green Day-t és Robbie Williams-t

Készítő: Norrka

A BBC Radio 1, az Egyesült Királyság egyik legnépszerűbb rádiója nem játssza többé a Muse, a Green Day és Robbie Williams slágereiket. A döntéshozók, akik eldöntik, mely dalok kerülnek adásba egyszerűen úgy határoztak, hogy ezek az előadók nem elég jók, valamint nem a célközönségük ízlésvilágát szolgálják. Mai cikkemben arra keresem a választ, vajon miért döntöttek így, miért tűnik ez leminősítésnek, és hogy ennek van-e egyáltalán valamilyen hatása.

Robbie Williams a hír hallatán teljesen kiakadt. A Radio 1 tavaly nem vette fel játszási listájára a Candy című listavezető slágerét, az énekes új swing albumát, a Swings Both Wayst nagy valószínűséggel szintén kihagyja az állomás. Nigel Harding, a rádió zenei szerkesztője elmondta, hogy miért is döntöttek így: az előadó hallgatóságának átlagéletkora kívül esik az ő célcsoportjukon. A Radio 1 reggeli műsorvezetője, Nick Grimshaw korábban azt mondta, a 39 éves Williams nem meghatározó a 15-29 év közötti hallgatók körében. A rádió zenei vezetője elmondta, kihúzták a listáról a Green Dayt és a Muset is. “A legutóbbi Green Day projekt egyszerűen nem volt elég jó” – nyilatkozta George Ergatoudis zenei szerkesztő a Music Week magazinnak. “A Muse ugyanakkor keresztúthoz érkezett legutóbbi kislemezük volt ugyanis tíz éve az első, amit nem játszottak a Radio 1 hullámhosszán. Az ajtó nyitva maradt számukra, de óvatosan kell majd gondolkodnunk a következő albumukról” – szögezte le a szakember. A három említett előadón kívül Noel Gallagherrel is gondok vannak, őt ugyanis a Radio 2-n játszanák szívesebben, szintén az idősebb hallgatósága miatt.

Miért fontos ez egyáltalán?

A BBC Radio 1 Nagy-Britannia leghallgatottabb nemzeti rádió állomása, a 16-24 évesek körében, és egyúttal a második leghallgatottabb az egész UK-ben (első a BBC Radio 2, amelyik egy idősebb korosztályt szolgál ki). A nappali showműsorok minden egyes alkalommal 1,5 milliós hallgatottságot érnek el. Nagy-Britanniában, a 16-24 évesek körében a Radio 1-nak van a legnagyobb hatása.

Értem én, hogy az említett előadók igazi rajongói már inkább a harmincasok táborát erősítik. Biztosan rengeteg értékes és hiteles felmérés bizonyítja, hogy a Radio 1 által preferált korosztály számára kik a legértékesebb, legnépszerűbb előadók. Azt viszont nem értem, hogy miért kell elvenni az esélyt tőlük, hogy talán az említett előadókat is megkedveljék. Tehát felmerül a kérdés, hogy akkor innentől kezdve kijöhet akármilyen menő Robbie Williams szám, akármilyen igényes Muse dal, vagy akármilyen divatos és zúzós Green Day nóta, akkor sem fogják játszani? Szerintem érdemesebb lenne az egyes dalok színvonalából kiindulni, és ez alapján eldönteni, hogy érdemes-e játszani őket. Elismerem, a Candy az egyik legnyomasztóbb Robbie Williams dal. De meg kellene adni annak az esélyt, hogy ha a jövőben majd csinál egy Come Undone szerű slágert, akkor az valóban slágerré váljon. Mindezek mellett úgy érzem, egy médiának mindig fel kellene vállalni a vélemény- és ízlésformálás misszióját. Ugyanis ha megkérdezünk bármilyen 25 évnél idősebb felnőttet (köztük mondjuk a Radio 1 zenei szerkesztőit), hogy “Ön pozitívnak tartja-e a tényt, hogy egy 16 éves gyerek Justin Bieber-t vagy One Direction-t hallgat?”, akkor nem biztos hogy őszintén mondanának igent.
Mindezek mellett a legnagyobb probléma viszont az volt, hogy az egész dolgot egyfajta leminősítésként kommunikálták, ami -valljuk be- egyik előadó presztízsének sem tesz jót.

Miért nem fontos ez egyáltalán?

A Green Day idén a Reading & Leeds brit fesztivál húzó neve volt, míg a Muse teltházas stadionokban koncertezik Európa szerte. Valóban, az ő rajongóik inkább a harmincasok közül kerülnek ki. Ez a korosztály pedig inkább át fog navigálni a Radio 2-re.
Sok zenei szakértő és portál szerint ezek a toplisták ma már egyáltalán nem számítanak. Robbie Williams Candy-je a Radio 1 nélkül is listavezető lett Angliában.
A kérdés már csak az, hogy más, stadionokat megtöltő előadóknak is lesz-e félnivalójuk, mint például a Kings of Leon-nak, a Biffy Clyro-nak, vagy az Arctic Monkeys-nak? Amíg a koncertjeikre 10 perc alatt elkelnek a jegyek, vajon érdekel bárkit is, hogy a  BBC Radio 1 mit gondol? Valószínűleg nem.
 
 
 
Reklámok
2 hozzászólás Post a comment
 1. okt 28 2013

  Hát, az első reakcióm az volt, hogy ” Micsodaaaaa?”
  Aztán ahogy tovább olvastam, egyet értek azzal, hogy az, hogy a BBC1 minek minősíti a Muse-t vagy a Green Day-t, az nem igazán fontos.
  Júniusban voltam a Green Day koncertjén az Arsenal Stadionban és hatalmas tömeg tombolta végig a majd 2 órás koncertet. Ami szintén feltűnt az az volt, hogy harmincas végi szülők voltak ott tini gyerekeikkel. Tehát jó volt látni, hogy a gyerekeket a szülők otthon előedzették a zenére, amit ‘apa’ és ‘anya’ hallgatott annak idején:-)

  Válasz
  • Norrka
   nov 12 2013

   Igen, ez a korosztályok közötti megosztottság tényleg érdekes. Nekem a hazai Muse rajongótábor “keménymagját” volt szerencsém látni, és ott is ugyan ez a helyzet: tiniktől a 30-asokig, teljesen vegyes volt, és ezt tényleg nagyon jó volt látni ott is 🙂

   Válasz

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: