Skip to content

2013-10-29

Hogyan csinálj mindent rosszul? – 1. rész

Készítő: Kovács Miklós

Míg általában azoknak az embereknek írok, akik fejleszteni szeretnének az eddigi életükön, úgy vélem sokan vannak olyanok is, akik a másik úton indultak el. Ezek az emberek tudatosan megtagadják azokat a lépéseket, amik mérhető eredménnyel járnának számukra. Előnyben részesítik azt, ha minden rosszul megy, méghozzá olyan hosszan, amennyire csak lehetséges.

Néha elrontják, és véletlenül sikerül valamit jól csinálniuk. Rövidtávon általában képesek szabotálni ezeket a nem várt sikereket, de a legjobban azt szeretik, ha elsősorban azt meg tudják előzni, hogy ezek a jó élmények egyáltalán megtörténjenek velük.

Ha önmagadat ezen alul értékelt és alábecsült csoport tagjaként tartod számon, akkor itt van néhány javaslat, amely segítségével jobb munkát végezhetsz a siker elűzésében és biztosan mindig el fogsz bukni, amíg meg nem halsz.

Rossz út

Jó előre vedd észre, hogy milyen utakon haladnak a sikeres emberek, és messzire kerüld el ezeket. Inkább járd azokat az utakat, amik népszerűek, mivel ezek segítenek majd átlagos eredményeket elérni a legjobb esetben is, és mint tudjuk az átlagos eredmények bizton megelőzik beteljesülés nemkívánatos érzését. A legjobb utak azok, amelyeken úgy érzed körbe-körbe haladsz míg jártányi erőd sem marad és ezért visszavonulót fújsz. Azok az ösvények, amelyek nem emelkednek, vagy épp csak egy kicsit lejtenek gyakran a legjobb választást jelentik, és hajlamosak kielégíteni a közösség elvárásait. Kerülj minden olyan utat, ami dombokon keresztül visz, hegyek közelében; a magaslati levegő csak összezavar. Menj tovább olyan terepen inkább, amit nem szeretsz, mert ugyebár ha a környezetedet sem kedveled könnyebb lesz utálni az életed is. Persze ha meg tudod csinálni, hogy eltévedsz és elveszted önmagad, az maga a csoda.

Rossz irányok

Szedd össze azokat a szokásokat, amelyek a legjobb  eredményeket hozzák számodra, és hagyd őket figyelmen kívül. Helyettesítsd őket olyan szokásokkal, amelyek biztosítják a további fejlődésmentes életet. Minél jobbak azok a szokásaid, amiket helyettesítesz, annál jobban visszaesel. Nézz sokat TV-t. Egyél gyorskaját. Kerüld a testedzést. Tedd a facebookozást a napod fénypontjává.

Rossz hely

Nagyon fontos, hogy olyan helyen lakj, amiből árad a sehova-sem-tartok érzés. Olyan helyeket keress, ami vonzza az átlagos, vagy átlagon aluli jövedelemmel rendelkezőket, és kedveld azokat amelyek olyan csúnyák, hogy Shakespeare egy komoly drámát összehozna belőle. Olyan emberekkel lakj, akik bátorítanak arra, hogy olyan utakat válassz, amiket végképp nem akarsz; ha a szüleiddel laksz elég hosszú ideig az nagyon hasznos lehet ebből a szempontból.

“Csak még egyet…”

Rossz idő

Soha ne cselekedj, ha megbizonyosodtál arról, hogy el is lehet halasztani.  Maradj a pálya szélén amennyire hosszan tudod, és kerüld el a pályát amennyire lehetséges. Legyél pontatlan. Végül a lehetőségek ideje is elmúlik majd. Kevesebb a nyomás rajtad, ha későn bukkansz fel, mert senki sem vár tőled ennél többet. Ha túl gyorsan cselekszel, a sikert kockáztatod!

Rossz indok

Az emberek közismerten kíváncsi lények, és előbb vagy utóbb úgyis érdeklődni kezdenek a terved felől.  Van egy ilyen igazságtalan elvárás, hogy mindeninek fejleszteni kellene az életén, szóval neked jó kifogásokat kell keresned, hogy el tudd hárítani a kíváncsi kérdéseiket. Amikor végül megjegyzik, hogy úgy tűnik hiányzik belőled a fejlődés képessége, csak fogd rá külső tényezőkre, mint a gazdaság, vagy az, hogy milyen igazságtalan a főnököd, vagy mennyire ésszerűtlenül viselkedett az exed, stb. Ha elmondod az igazat a többi embernek, még végül motiválnának, hogy változtass az életeden, és persze te ezt egyáltalán nem akarod!

“Igen, rossz napot fogtam ki!”

Rossz nap

Kelj fel későn, ha korán szeretsz kelni, és kelj fel a legelső énekesmadarakkal, ha még húznád a lóbőrt. A nap folyamán törekedj arra, hogy tedd a teljes ellentétét annak, amit szeretsz, vagy ami szerinted hatékony. A legtöbb ember nagy segítséget lel abban, hogy olyan munkát vállal amit nem kedvel. Ez garantálja, hogy még ha időben fel is tudtak volna kelni, és élvezni egy szép reggelt vagy délutánt, a munkában töltött órák majd lehúzzák az egész napot, és egy kellemetlen egységes élményt biztosítanak.

***

A folytatást a következő héten olvashatjátok.

***

Eredeti angol nyelvű forrás:

Pavlina, Steve (2011): How to do everything wrong

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: