Skip to content

2013-11-01

1

5 Szuperszónikus Tipp a Sokkal Eredményesebb Tanulásért

Készítő: Dimitrov Ádám

Sosem voltam kitűnő tanuló az iskolában, bár ez nem függött össze azzal, hogy mennyire vagyok okos vagy buta. Azonban mivel úgy gondolom, hogy egy sikeres és tudatos ember nem hagyja abba a tanulást sohasem, érdemes minél hamarabb sokkal hatékonyabb tanulási szokásokat meghonosítani.

Miért?

Mivel jelenleg a legtöbb esetben piacképes és hasznosítható tudást valamilyen intézmény keretein belül lehet megszerezni (legyen az egyetem, tanfolyam, egyesület, szervezet, stb.). Ezen intézmények oktatói nagy valószínűséggel a szokványos módon leadják a tananyagot, néha valami extrát belecsempészve esetleg (pl. kreativitás, jó előadókészség, stb.), és nekünk meg kell felelni egy vizsgán.

Persze máshol is hasznosan jöhet, ha tudunk hatékonyan tanulni.

Egyetemen sok felesleges dolgot kell megtanulni, és aki mélyebben gondolkozott és/vagy utánajárt az egyetemek (és az oktatási intézmények) történelmének az rájött, hogy nem a tananyag a lényeg, hanem a tanulási készség elsajátítása, kapcsolatok kiépítése, felkészülés felnőtt életre.

Olvastam már olyat is, hogy a lényege az iskoláknak, hogy kint tartsák a fiatalokat a munkaerőpiacról, ami az ipari forradalomhoz köthető, mivel akkortájt egyre kevesebb ember kellett a mezőgazdasághoz, és az ipar nem tudott annyi embert felszippantani. Jobban hangzik, mikor van X millió fogyasztó diákunk, mint X millió munkanélkülink, nemde? 🙂

Visszakanyarodva a témához, az elmúlt hétvégén részt vettem egy Villámolvasás tanfolyamon, amin magán a villámolvasáson kívül sok hasznos információ morzsát hintettek el. Ugye mint tudjuk, a villámolvasás az, amikor mentális fotókat készítesz egy mély, koncentráltabb elmeállapotban (melynek fotofókusz a neve), és utána gyakorlatilag kérdésekkel és egyéb technikákkal “aktiváljuk” az nemrégiben bevitt információkat. Persze több komponense van a folyamatnak, de most elég ennyit tudnod.

Tehát íme az 5 technika, ami rendkívül eredményes volt számomra, eddig két ZH felkészülésében, minimális felkészüléssel. Hosszú távon ennek még nagyobb jövedelmezőségét várom.

1. Aktiválás, azaz a Nem Tudatos Agyad “Faggatása”

A tanfolyamból a leglényegesebb ötlet, amit eddig hasznosítottam, hogy az információt nem elég “bemagolni”. A magolás nagyon hatástalan, unalmas, szinte fájdalmas dolog, de néha erre vetemedünk. De van egy jobb módszer.

Amikor valamilyen információt kell megtanulnod, mindig próbáld több féle kérdéssel rábírni magad, hogy emlékezz a tanultakra. A memorizálással ellentétben így nem fogod olyan könnyen elfelejteni az anyagot sem. Ezt hívják aktiválásnak, milyen hangzatos, nemde?

Például:

A kvartilis egy olyan határpont, amely a rangsorba rendezett sokaság N/5 gyakoriságú osztályait határolja el.

Mi a kvartilis? Egy határpont.

Mit csinál akkor? Elhatárol.

Mit határol el? Egy sokaság osztályait.

Milyen osztályait? Egy rangsorba rendezett sokaság N/5 gyakoriságú osztályait.

Érted már?

2. Gondolattérképek Alkalmazása

mindmap

Az agy sokkal hatékonyabban tud emlékezni asszociációkra, mint nyers, írott mondatokra. Továbbá sokkal jobban szereti a logikai felépítést vizuálisan is látni. Erre valók az elmetérképek.

A képen látható, hogy egy központi gondolatból indulunk ki, és annak jellemzőit leírjuk úgy, ahogy mi akarjuk (általában fontossági vagy logikai sorrendben). Tony Buzan-ra, az elmetérképek elterjesztőjére rákeresve megtudhatok többet erről a módszerről.

3. Tanulást vagy Relaxálást Segítő Zene Használata

Agyunknak vannak bizonyos “rezgései” (amit Hertz-el mérünk, és azt hiszem a neuronok átlagos elektromos kisülésének átlagából számítják, de lehet, hogy tévedek 🙂 ),  amiket te bizony befolyásolhatsz mindenféle tudatmódosító szerek alkalmazása nélkül is.

Ennek egyik legegyszerűbb módszere klasszikus zenék hallgatása (ami nekem most is megy épp, ne nevessetek ki). A lényeg,hogy az alábbi ábrán is látható Gamma hullámhosszra kerüljünk.

De ha épp meditálni, lazítani akarsz, akkor “le kell menned alfába”. A theta és delta hullámokkal még nem foglalkoztam különösen sokat, de a jövőben biztos sokat fogom próbálni a különböző audio anyagkat a céljaim elérésének segítése céljából.

Ha épp beíraudioskepjátok youtube-ba, hogy “gamma” vagy “alfa wave music”, tudtok válogatni, hogy melyik hatékony nektek.

4. Pozitív Megerősítő Mondatok Elmormolása Tanulás Előtt és Után

A tudatos agyad elvileg csak 7+-2 dolgot tud egyszerre észben tartani, miközben a tudatalattid állítólag több, mint 20000-ret. Érdemes bevonni végre aktívan a munkába, amit például az alábbi mondatokkal is lehet. A lényeg, hogy “parancsot” adj a tudatalattidnak, és az bizony így vagy úgy, de reagálni fog erre., általában pozitívan. Én is csak ámulok, hogy mennyire működik az a dolog, ami régebben hókamókának neveztem volna. 🙂

Hiszek magamban, hogy képes vagyok megérteni ezt az anyagot.

A tanulás élvezetes és hasznos tevékenység számomra.

Az itt lévő információt a tudatalattim feldolgozza, és hozzáférhetővé teszi nekem.

Minél pontosabb, annál jobb. De sokszor a pozitiv gondolatok léte is hatalmas javulást eredményzhet. A villámolvasás közben gyakran élünk ilyen dolgokkal, és a következővel is.

5. Cél Meghatározás és Időkeret Meghatározása

A tudatalattid segít neked bármiben, de ha nem mondod meg neki mi kell, akkor nem biztos, hogy sokat tud majd. Ha ez meg van, érdemes egy időkeretet is megszabnod, hogy ahhoz mérje magát az elméd tudattalan része. 🙂

Ezek a dolgok talán idegennek, hippinek, agyturkászosnak, zizinek vagy esetleg őrültnek tűnhetnek elsőre, de mi sokkal érdekesebben működünk, mint azt hisszük. Érdemes mindig hasonló, új dolgokkal próbálkozni, mert így lehetünk jobbak az életben és így már lehet élvezni a kihívásokat. 🙂

Reklámok
1 hozzászólás Post a comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Top cikkek 2013-ban | Debrecen Bár

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments