Skip to content

2013-11-09

A csodák kora

Készítő: S.C.

Amikor Zsuzsi Gravitáció-ról szóló cikkét befejeztem, eszembe jutott egy könyv, amit nyár elején olvastam. Levettem a polcról és újra belelapozgatta. A történet annak idején teljesen magával ragadott és szerintem megérdemli a sajtó dicsérő szavait, miszerint ’……káprázatos látomás egy eltűnőben lévő világról….’

Karen Thompson Walker: The Age of Miracles című művéről van szó, ami magyarul Csodák kora címen jelent meg.

A fiatal amerikai írónő 2012. júniusában debütált regényével, ami azonnal több ezer példányban kelt el. A könyv egy kitalált(?) jelenségről, a lassulás-ról szól.

Hogyan jött az ötlet?

Az írónő

Walkernek akkor támadt az ötlete, amikor a 2004-es tsunamiról olvasott egy cikket, amiben az állt, hogy a tsunami ideje alatt a Föld forgása felgyorsult és a bolygón mindenütt 1 cm-rel rezgett a felszín. Természetesen ebből senki nem érzékelt semmit. Walker elgondolkodott azon, hogy mi történne, ha a Föld nem gyorsulna, hanem lassulna és mivel erről már több elmélet is megjelent, nem volt más dolga, minthogy kutató munkába kezdjen és a különböző elméleteket bele szője történetébe. A kora reggeli és késő esti órákban írt – napközben a  Simon and Schuster kiadónál dolgozott editorként- s végül 4 évbe került, mire befejezte könyvét.

A történet

Julia tizenegy éves és szüleivel a  napsütötte Kaliforniában él. Hetekkel születésnapja előtt kezdődik el a „lassulás”. A jelenség megmagyarázhatatlan és gyakorlatilag azt jelenti, hogy nő az az időtartam, ami alatt a Föld megfordul a tengelye körül. Mire tudósok hivatalosan is elismerik a „lassulás” létezését, egy nap már 24 óra 56 percből áll. A napok egyre hosszabbak lesznek és drámaian megváltoztatják az életet bolygónkon. Erre mindenki másképpen reagál. Vannak, akik megpróbálnak az új körülményekhez alkalmazkodni, de vannak olyanok is, mint például Julia nagyapja, akik meg vannak győződve arról, hogy egy, a kormány által kieszelt összeesküvésről van szó. De ott van Julia legjobb barátnője, Hanna és családja, akik Isten haragjától félve visszatérnek szülővárosukba, hogy ott várják ki a világvégét. Az emberek tanácstalanok és ingerültek. Hogy is ne, amikor még este tizenegy órakor is süt a nap, mialatt ők álomkórosan ténferegnek? Hogy lehet így iskolába járni, tömegközlekedni vagy bevásárolni? A mindennapi élet megszokott ritmusa volt, nincs.

Aztán egy napon a kormány bejelenti, hogy akár napsütés, akár sötétség, ezentúl mindenkinek a hagyományos „clock time”-hoz kell tartania magát. Más szóval: tegyünk úgy,  mintha egy nap még mindig 24 órából állna. Erre a lakosság két táborra oszlik: a „clock-timer”-ekre és a „real timer”-ekre, akik az életüket a megváltozott nappal-éjszaka ritmussal hozzák szinkronba. Ugye elképzelhető az egyre növekvő feszültség a két csoport között?

A megváltozott naphossznak rövidesen fizikai és pszichológiai hatásai is jelentkeznek: Julia anyja már szenved a lassulás okozta betegségtől, amit csak „szindróma”-nak hívnak és ami mindenkinél más mértékben, de ugyanazokkal a tünetekkel jelentkezik: álmatlanság, fejfájás, folyamatos szédülés, zavartság, feledékenység. Nő a bűnözés és az erőszak: mintha az emberek nem lennének urai gondolataiknak, érzelmeiknek.

Julia családjának élete felbolydul, amikor a nagypapa Julia 12. születésnapján eltűnik. Alig egy hét múlva holtan találják a kertjében ásott bunkerben, amit arra rendezett be, hogy Juliát és szüleit szükség esetén ott óvhassa meg egy szerinte el nem kerülhető katasztrófától.

A kihalás veszélye fenyeget

Nem sokkal ezután Amerikát 72 órás áramkimaradás bénítja meg, ami nem csoda, hiszen az egyre hosszabbodó éjszakák miatt sokkal több energia fogy minden háztartásban. Mivel a nap ereje a világos órákban rettenetesen erős, szinte mindegy növény kiégett és az emberek üvegházakban próbálják megtermelni a zöldségeket. A kormány újabb rendeletet hoz, miszerint az elektromosságot csak nagyon indokolt esetben szabad használni.

Hogy milyen más következményekkel jár a lassulás? Megváltozik az apály – dagály ritmusa.  Kalifornia partja kiürül: aki teheti, elköltözik. Tengeri emlősök és nagy halak vetődnek partra, vándormadarak százezrei hullanak világszerte az égből és halnak éhen, mert a mágneses mező megváltozásának hatására nem tudják szokásos útvonalukat követni a migráció során. A napsugarak kegyetlen UV sugárzással sújtják a Föld felszínét a hosszú  nappalok alatt, ezért egy idő után kijárási tilalmat rendelnek el, hogy megvédjék az embereket az égési sebektől.

Az utolsó fejezet két évvel a lassulás kezdete után játszódik. Julia-tól megtudjuk, hogy egy nap hossza ekkorra már egy hagyományosi hét hosszával egyenlő és nem titok, hogy az emberiséget a kihalás veszélye fenyegeti. A kormány kilövi a The Explorer-t, ami a földi élet emlékeivel van megpakolva. A könyv utolsó mondata  arra a pár szóra utal, amit Julia egy napon barátjával Seth-tel karcolt a  még nedves aszfaltba: We were here.

Most pedig lehet vitatkozgatni, elemezgetni, hogy vajon mindez mennyire lenne valóság, ha a lassulás egyszer tényleg bekopogtatna. Tudományos tények ide vagy oda, én érdekesnek, izgalmasnak és elgondolkodtatónak találtam Walker könyvét és szerintem potenciális film- alapanyag.

Ízelítő az hátoldalon található ajánlóból:

Amikor a Föld forgása lassulni kezdett, még sokáig nem lehetett érzékelni a napok peremén domborodó plusz időt. Egyre csak gyűlt, mint a rejtett daganat. Eleinte még nem látszottak a következmények: a felerősödő gravitáció miatt a sötét és világos napszakok meghosszabbodása, mely a növények kipusztulásához vezetett, vagy hogy a bolygót védő mágneses mező gyengülése felerősítette a napkitörések káros hatásait. De lassacskán már a kevéssé egyértelmű következményekkel is szembe kellett nézniük az embereknek. Családok estek szét, és új, lázas szerelmek szövődtek. Barátságok lettek semmivé, és sokan teljesen magukra maradtak. Lehet, hogy annak, ami Juliával és családjával történt, semmi köze nem volt a lassuláshoz. Ám a tizenegy éves lánynak hirtelen muszáj volt felnőnie és megtalálnia a túlélési lehetőséget egy pusztuló világban.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: