Skip to content

2013-11-17

Hol maradtunk le mobilhasználatban és mi a globális trend?

Készítő: Rab Máté

A magyarok harmada nem hagyja el otthonát okostelefonja nélkül, és minden ötödik magyar vásárolt már telefonján keresztül. Utóbbival nagyon el vagyunk maradva a világ mögött, mind a környező országok, mind a világ országai tekintetében. A Google mobilhasználati kutatásának rövid, kettős elemzése következik.

A Google-nek van egy csodás oldala, a Think, amelyen a saját kutatási eredményeiket publikálják, országokra és témákra lebontva. Ezen belül van egy kezdeményezésük, az Our Mobile Planet (a mobil bolygónk), ami a mobilhasználati szokásokat vizsgálja évről évre, hasonló metodológiával és reprezentatív mintával, tehát nyugodtan lehet általánosítani az eredményeiből. Az a különösen jó benne, hogy minden adatuk nyilvános, te is leellenőrizheted. A magyar kutatás – magyar nyelven! – itt elérhető!

A következőkben a magyar adatokat hasonlítom össze először a közép-kelet-európai régió országaival, majd pedig hazánkat a világ néhány fontosabb országával.

Magyar mobilhasználat közép-kelet-európai viszonylatban

Először nézzük az okostelefon elterjedését. Azt tudjuk, hogy a mobil előfizetések száma hazánkban 110% körüli, tehát több előfizetés van, mint lakos. Az okostelefon elterjedése is szépen növekszik:

CEE smartphone penetration

A fenti ábra szerint Közép-Kelet Európában (CEE), legalábbis azokban az országokban, amelyeket a Google megvizsgált és én is ide vettem, mindenhol nőtt az okostelefon elterjedtsége. Szerintem sokat elmond a gazdasági teljesítményünkről, hogy a régióban nálunk eléggé alacsony a növekedési ugrás például a csehekhez vagy a szlovákokhoz képest, de a lengyelek és románok is simán dupláztak, miközben lakosság számban jócskán kevesebben vagyunk hozzájuk képest.

CEE access to internetA fenti ábra már kiegyenlítődöttebb. Körülbelül minden második ember ebben a régióban naponta használja internetezésre a telefonját. Ez érthető is, hiszen az okostelefonnak ez a legnagyobb előnye és legfőbb jellemzője.

CEE leave homeEzt csak a szörnyülködésért folyamatos kapcsolatban lét utáni vágyunk demonstrálásáért tettem be. 🙂 Általános trend, hogy a CEE lakosok kétharmada nem hagyja el lakását okostelefonja nélkül, de a románoknál, szlovákoknál és törököknél 10-ből 8 ember viszi magával mindenhova “drágaságát”. Persze ez betudható annak, hogy a szülők szeretnél elérni bármikor gyermeküket, a munkatársak a meló miatt nem nélkülözhetik a segédeszközt, és persze mindenkinek jó, ha a barátai egy telefonhívásnyira vannak csak. Ehhez képest belegondoltál abba, hogy ha minden nap nálad a telód, akkor mikor is hívtad fel utoljára egy barátod, hogy egy jót beszélgessetek?

CEE apps installed

A fenti ábra szerint ennyi app, azaz alkalmazás van átlagosan felrakva egy-egy okostelefonra. Hozzávetőlegesen a 20 az átlag, globálisan ez a szám magasabb lesz (lásd lentebb).

CEE videoEbben a fenti tekintetben is átlag alattiak vagyunk, azaz mennyien szoktunk videót nézni a telefonunkon. Persze a 73% még mindig azt jelenti, hogy 4-ből 3 ember szokott, aminek oka, hogyha úgyis ott a kezünkben a telefon, amin pont élvezhető egy youtube videó, akkor már miért ne azon néznénk meg, nem szükséges ehhez a laptop vagy a tévé.

CEE purchaseUtolsó ábra a CEE országokra vonatkozóan a vásárlási szokások. Ebben a tekintetben valamiért félünk még a mobilon való vásárlástól, hiszen a környező országok mind lehagynak, nem beszélve a törökökről. Aki cégen szemmel nézi az ábrát, itt láthatja az igazán nagy piacot, a mobilról történő vásárlást – és nem is kell hozzá kreatívnak lennie, csak megnéznie a környező országok szokásait. Várhatóan ez az arány nagyot fog ugrani a következő években, a kérdés csak az, hogy kik lesznek elég bátrak ahhoz, hogy már most mobilra is optimalizálják a weboldalukat és egyszerűen kezelhetővé tegyék a vásárlási folyamatot a 4 colos kijelzőn.

A világ mobilosai jócskán lehagytak minket

Ebben a globális körképben próbáltam párokat kialakítani. Például hazánk melletti oszlop Ausztria, a legfejlettebb szomszédunk. Hongkong és Kína külön szerepelnek, de persze egymás mellett. Akárcsak Kína és India párosa, hisz a két hatalmas népességű ország gazdasági – és mobilos – fejlettségében is hatalmas különbségek vannak. Végül pedig az USA és Oroszország párosa zárja a sort. Az ábrákon szerepel még az egyik legfejlettebb afrikai ország (Dél-Afrika), és az Egyesül Arab Emírségek (UAE) is.

world smartphone penetrationTermészetesen globálisan is mindenhol terjed az okostelefon használat. Az arabok mindenkire rávernek ebben a tekintetben, nehéz olyat találni, akinek ne okostelefonja lenne. Hongkongban is nagyobb az arány, mint Kínában általában, és persze Indiára mindenki ráver. Sőt, Indiának nincs is 2012-es adata, valószínűleg a Google akkor még nem tartotta fontosnak a vizsgálatukat.

world access to internetNyugodtan kijelenthető, hogy a fejlett országokban már a mobiltelefon az elsődleges internetezési forrás. A napi használók még Indiában is átlépik az 50%-ot, de persze ez nem véletlen, hiszen nem feltétlenül van minden okostelefon tulajdonosnak a telefonján kívül más lehetősége a világhálóhoz való kapcsolatra.

world never leave homeÚgy látszik, Kínában még nem hétköznapi dolog a “Bocsáss meg, ezt fel kell vennem” típusú beszélgetés megszakítás, hiszen ott kb. csak minden harmadik embernél van telefon. Bezzeg az oroszokat és az amerikaiakat a legkönnyebb a mobiljukon elérni, hiszen majdnem mindenki magával hurcolja.

world app installedAhogy fentebb már előre jeleztem, ezeknél az országoknál az átlag a 25 alkalmazás/telefon. Az indiaiak és dél-afrikaiak használják a legkevesebbet, a hongkongi kínaiak és az amerikaiak pedig a legtöbbet (39 és 33).

world videoEgy kiegyenlített ábra, a videómegtekintések. A videókat mindenki szereti a telefonján megnézni, szóval üzleti szemmel nézve, ne féljünk ennek publikálásától, még gyengébb felbontásban sem, nemcsak a számítógépen netezők, de a mobilról netezők is előszeretettel fogyasztják ezt a terméket.

world purchaseHa pedig fogyasztás, akkor nincs is jobb ábra, mint a vásárlási szokások. Hazánk messze le van maradva minden, a listában szereplő országhoz képest. Kiemelendő India, akiknél az a 13%, akik okostelefont használnak, minden második szokott a telefonjáról is vásárolni. Nem kétséges tehát, hogy a mobilos vásárlások előtt nagy jövő áll hazánkban is, akár fogyasztóként, akár eladóként tekintünk rá.

Reklámok

Van véleményed? Itt oszthatod meg velünk:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

%d blogger ezt kedveli: